Worstelt u ook met de aanpak van formele gesprekken?

Zoek én vind goede begeleiding

Eind dit jaar werkt Joke Six 20 jaar binnen de Syntra West groep. Bij haar start deed ze voornamelijk in-house consultancy rond het detecteren van ontwikkelingsnoden en opstellen van opleidingsplannen. Later evolueerde dit meer richting competentiemanagement. Doorheen de jaren en omwille van de ervaring die ze steeds verder op deed evolueerde haar functie verder naar een combinatie van HR consultancy, doceren en individuele loopbaancoaching. 

Zelf vindt ze die combinatie heel interessant, omdat ze zo de verschillende kanten van het HR-verhaal hoort en ziet. Enerzijds komt ze heel vaak bij organisaties en bedrijven die haar inschakelen om te helpen bij bepaalde problemen en noden die ze ervaren op de werkvloer. Anderzijds begeleidt ze personen die soms wat zoekend zijn in hun job en zelf ook met bepaalde vragen en noden zitten, die ze soms niet kwijt kunnen bij hun werkgever. Daarnaast kan ze veel van haar ervaringen en verhalen delen tijdens de verscheidene opleidingen die ze geeft. 
Joke treedt op als docente in zowel de open opleidingen in het kalenderaanbod, maar ook in de in-house opleidingen die Escala organiseert, binnen diverse onderwerpen. Dit gaat van het onthaal van nieuwe medewerkers, over de mentoropleidingen, naar de opleiding ‘train the trainer’. Daarnaast geeft ze vaak opleidingen rond communicatie en formele gesprekken, iets waar volgens haar organisaties steeds meer op inzetten. “Ik merk dat heel veel organisaties hier nog mee worstelen en dus gaan ze op zoek naar goede begeleiding.” Deze opleiding geeft ze dus ook heel vaak in-house, omdat dit meestal een stuk verder gaat dan enkel training. Er komt dikwijls ook een stuk consultancy bij kijken, waarmee ze samen met de organisatie het proces van functionerings- en ontwikkelingsgesprekken gaat vormgeven en bijsturen waar nodig. 

 “Als er één woord belangrijk is bij onze HR- trajecten, dan is het ‘maatwerk’. Er bestaan geen standaard oplossingen.”

Wat Joke regelmatig ziet terug komen, is de nood aan efficiënte communicatie. Ook tijdens haar rol als loopbaancoach merkt ze dit geregeld. Heel vaak zitten de mensen die zij begeleidt met vragen of zorgen die ze intern niet kunnen of durven te delen. “En dat is jammer. Door open te communiceren kunnen veel frustraties en verloop vermeden worden.” Het is immers een mythe dat de jonge generatie zomaar vaak jobhoppen. Wel is het zo dat deze generatie sneller ingrijpt indien ze merken dat bepaalde zaken binnen hun job niet helemaal lopen zoals ze verwachten. “De mensen die bij mij terechtkomen voor loopbaanbegeleiding zijn vaak jonge mensen, die in het begin van hun professionele leven zitten en die kiezen om zelf aan het roer te staan en bewuste keuzes te maken”, stelt Joke. 
“Als er één woord belangrijk is bij onze HR- trajecten, dan is het ‘maatwerk’. Er bestaan geen standaard oplossingen”, zegt Joke. Bij elk in-house traject gaat ze samen met de organisatie op zoek naar de beste methode voor hun specifieke context en realiteit. “Onze wendbaarheid is onze sterkte. We passen ons telkens aan aan de situatie binnen het bedrijf of de organisatie waarbinnen we terecht komen.” Ook in het open aanbod zijn geen twee opleidingen identiek. “Het is immers geen exacte wetenschap wat ik doceer en de interactie tussen de deelnemers uit verschillende organisaties is telkens anders en leidt dus ook telkens tot andere resultaten. Soms erg uitdagend, maar altijd zeer boeiend.”

Ook interesse in een open of in-house opleiding? Contacteer collega Joke via joke.six@escala.be 


Bekijk ook deze opleidingen: