Sinds enkele jaren is het behalen van een certificaat voor gebruik van een kettingzaag in vele situaties verplicht

De European Chainsaw Standard (ECS) is de kennis en vaardigheden die een kettingzaaggebruiker minimaal nodig heeft om bepaalde werken uit te voeren

De kettingzaagopleidingen van Escala zitten in de lift. De reden? Sinds enkele jaren is het behalen van een certificaat in vele situaties verplicht. “Veiligheid en techniek zijn heel belangrijk”, bevestigt docent en examinator Kurt Devos. “En daar spelen we op in”.


De European Chainsaw Standard (ECS) is de kennis en vaardigheden die een kettingzaaggebruiker minimaal nodig heeft om bepaalde werken uit te voeren. Het werd ingevoerd in 2014 door het nationaal agentschap EFESC (European Forestry and Environmental Skills Council). Escala speelde meteen in op de nieuwe regelgeving en nam de ECS-opleidingen op in haar aanbod. Met succes. Vorig jaar behaalden 180 cursisten een zogenaamde European Chainsaw Certificate.  
“De opleidingen zitten in de lift. En dat is positief. Veilig en correct werken met een kettingzaag is heel belangrijk.” zegt docent en examinator Kurt Devos. Hij is erkend boomverzorger van beroep en behaalde zelf de hoogste graad in de ECS-opleidingen.

Er zijn vier niveaus in de opleiding”, duidt Kurt Devos. “Bij niveau 1 werken we op liggend hout. Bij niveau 2 en 3 werken we met bomen met een dikte tot respectievelijk veertig centimeter en een meter. Bij niveau 4 staan ontwortelde bomen en stormschade centraal”.
De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte rond veilig omgaan met een kettingzaag, maar de praktijk op specifieke locaties speelt een essentiële rol. “De opleiding niveau 1 gebeurt ter plaatse op de campus in Roeselare waar er hout wordt aangebracht. Voor de andere niveaus zoeken we geschikte locaties. We doen daarvoor vaak beroep op bosgroepen. Dat zijn verenigingen die bossen beheren van particulieren. Voor niveau 4 gaan we op plekken waar er stormschade is of we creëren zelf gelijkaardige situaties”.
De opleiding duurt twee à drie dagen, naargelang het niveau en wordt afgesloten met een examen. “Ook dit neemt een dag in beslag”, zegt Kurt. “De onafhankelijkheid voor het ECC wordt verzekerd doordat de docent en de examinator niet dezelfde persoon zijn. De evaluatie gebeurt volgens bepaalde standaarden waaraan de kandidaat moet voldoen. We bekijken of de persoon veilig werkt, de juiste kledij draagt, de juiste technieken hanteert en rekening houdt met de omgeving. Sinds kort kunnen we de resultaten rechtstreeks invoeren in een app op de tablet én meteen doorsturen naar het Agentschap. Dit is administratief een pak eenvoudiger. Vroeger moesten we een papieren versie eerst inscannen. Een bijkomend voordeel is dat de kandidaat het resultaat meteen in zijn mailbox ontvangt”, zegt Kurt.

Attestering opleiding kettingzaagopleiding

Wie slaagt, die ontvangt een attest. “De afgelopen drie jaar zijn er vooral ECC’s niveau 1 en 2 behaald”, vertelt Kurt. Over de slaagkans kan de boomexpert zich niet uitdrukken. “Dat hangt af van de deelnemers. Wie dat zijn? Heel divers eigenlijk. Van particulieren die veilig willen werken, tot personeel van grote bedrijven die bijvoorbeeld instaan voor het onderhoud van het groen langs de wegen, tot leerkrachten van scholen uit de groensector”. 


Kurt Devos verwacht de komende jaren nog een grotere interesse in de ECS-opleidingen. “Dat merken we nu al aan het stijgende aantal inschrijvingen. Het Agentschap Natuur & Bos liet bovendien weten dat iedereen die werkt voor hen in bossen, zowel eigen personeel als exploitanten, straks ook gecertificeerd zal moeten zijn. Dit zal dus een nieuwe inschrijvingsgolf betekenen. Door de nieuwe regelgeving is het hebben van een certificaat heel belangrijk en zelfs noodzakelijk geworden. Zeker bij officiële werken in steden en gemeenten of Vlaamse bossen”, besluit Kurt Devos.
 

Kettingzaag opleidingen