Wanneer je als maatschappelijk werker verzuipt onder de hulpvragen en administratie

Ontmoet jezelf in de tweedaagse ‘Bewust Maatschappelijk Werker’

We interviewden collega Anne Van Maercke. Vanuit de nood van van maatschappelijk werkers creëerde zij een nieuw programma om hulpverleners de kans te geven om even uit de hectiek van de dag te stappen om te herbronnen en terug bewust aan de slag te gaan. 

Waarom de titel Bewust maatschappelijk werker? Is een maatschappelijk werker zich niet bewust, van zichzelf of de maatschappij?

Waarom dat woord bewust? De keuze om te werken met mensen in kwetsbare situaties is geen evidente keuze. Je koos voor die studies heel bewust, vanuit je eigen waarden, je kijk op de samenleving, je wens om mensen te helpen hun plaats in de maatschappij te kunnen opnemen. Kortom, je dromen wou je in concreet engagement waar maken. Vandaar de keuze voor de omschrijving 'Bewust maatschappelijk werker'.

Kun je iets meer over de aanpak vertellen?

Je hulpverlenend en begeleidingswerk verzuipt soms onder de protocollen, de administratie, de overdruk aan hulpvragen. Bedoeling van de tweedaagse is om terug bewust te worden van je innerlijke vuur, dat innerlijke verlangen. Als je kan werken vanuit je bewustzijn van wat jij waardevol vindt dan geeft dat een hele andere energie. 

Waarom een formule met overnachting?

Deze thematiek vraagt om even stil te staan. Want zoiets bereiken is niet evident in de hectiek van elke dag. Daarom dat we uitnodigen om er even uit te stappen, wat afstand te nemen. En voor wie wil of kan, ook de routine van thuis even los te laten. Belangrijkst hierbij is dat je doet waar je je goed bij voelt. Rosario is daar een geschikte plek voor. Rustig gelegen, stijlvol, sober, comfort, een huis waarin we gastvrij ontvangen worden, alleen met de deelnemers aan deze opleiding.


Waarom zouden werkgevers hun medewerker(s) moeten inschrijven?

Als zo’n tweedaagse opleiding helpt om je werk daarna graag, overtuigd en met een hogere, efficiëntie en duurzaam verder te zetten, dan is deze iedere eurocent waard. De tweedaagse wordt via een all-in formule aangeboden aan 700 p.p., incl. overnachting & vol pension, met begeleiding door 2 docenten.

Wat je doorheen dit programma leert, neem je ook mee naar je werk met cliënten. Als je zelf kunt werken vanuit de intrinsieke motivatie en waarden en je krijgt tools aangereikt om je cliënten ook tot meer bewustzijn van innerlijke drijfveren te brengen dan kom je tot een goede samenwerking, ook al bots je onderweg op weerstanden. Het fijnst zou zijn dat je met meerdere collega’s samen kunt komen en eigenlijk liefst met de coördinator erbij.  
Enkel organisaties en medewerkers die werken aan hun wortels zullen ook heftige stormen trotseren.

Wie zijn de begeleiders van deze tweedaagse?

De ervaringsdeskundigen/docenten Bieke Vermeulen en Krisje Scheurweghs werken al lang samen en geven de opleiding ook interactief samen. Jezelf bevragen kan soms confronterend zijn. Je hebt wat moed nodig om je kwetsbaarheid te tonen (iets wat onze cliënten heel dikwijls moeten doen). Door met twee mensen tegelijk de opleiding te geven kan er meer veiligheid geboden worden als dat nodig is. 

 


 

Lees meer over het belevingsseminar ‘Bewust maatschappelijk werker’

Tags