Filip De Craemer deelt meest waardevolle lessen uit carrière

Van officier tot docent: frequent feedback geven en durven krijgen zijn een constante

Filip De Craemer was van 1983 tot en met 2006 officier bij Defensie waar hij verschillende operationele taken uitvoert, afgewisseld met het geven van training en opleiding in binnen- en buitenland, binnen Defensie en ook in het burgermilieu. In die periode voert hij ook verschillende missies uit in conflictgebieden. Van 2006 tot 2012 werkt hij in Italië en Duitsland in NATO Hoofdkwartieren én doceert hij aan de NATO-school. Van 2012 tot en met 2018 werkt hij als Senior Security Advisor bij een Internationale Organisatie in Nederland en is ook docent binnen de Verenigde Naties. Sinds 2018 verzorgt hij opleidingen in bedrijven en organisaties voor Escala, SBM en Syntra West.

Wat waren enkele van de meest waardevolle lessen die u hebt geleerd tijdens uw carrière?

Voor mij zijn drie woorden uitermate belangrijk, in alles wat ik doe:

  • Integriteit – Steeds vasthouden aan waarden en normen, ook als het moeilijk is. Voor de spiegel durven staan en jezelf durven in de ogen kijken. Integer zijn moet je vooral doen ook als er niemand kijkt.
  • Respect – Respecteren en gerespecteerd worden. Behandel mensen zoals je graag zelf behandeld wordt, doe dat in alle omstandigheden, wat er ook gebeurt, met wie je ook omgaat. Ik vind het trouwens een mooie zegswijze ‘Respect betuigen’.
  • Exemplo: Medewerkers kijken naar hun leidinggevende, ze zien wat je doet en niet doet, vooral dan wanneer het even moeilijk gaat. Het voorbeeld zijn voor medewerkers is wat mij betreft de gemakkelijkste manier om je mensen mee te krijgen, te motiveren, de kans is groot dat ze je zullen volgen! Zelf had ik trouwens ook het geluk om goede leidinggevenden gehad te hebben, mensen die een voorbeeld waren voor mij, daar heb ik veel van kunnen ‘pikken’, al moet je natuurlijk wel jezelf blijven, iemand kopiëren is geen optie!

Hoe heeft uw ervaring in conflictgebieden uw kijk op leiderschap beïnvloed?

Ik heb het geluk gehad om in ‘moeilijke’ en soms zelfs ‘extreme’ omstandigheden te moeten/mogen werken. Discipline, overleg, zelf nadenken voor je beslist - ook als het even spannend is - hebben me steeds geholpen. Ik heb de aangeleerde theorie kunnen toepassen, en ook regelmatig stilgestaan bij mijn gedrag. Frequent feedback geven en durven krijgen hebben me ook geholpen in mijn ontwikkeling als leidinggevende.

Welke vaardigheden en kwaliteiten denkt u dat essentieel zijn voor leidinggevenden in de moderne tijd?

Een basisopleiding rond leiderschap en leidinggeven is onontbeerlijk. Heldere communicatie met veel aandacht voor het aspect luisteren zijn ook belangrijk. Constructief feedback kunnen geven en feedback krijgen doen anderen én jezelf groeien. Kunnen omgaan met weerstand is een uitdaging waarvoor je niet mag gaan lopen. Conflicten hanteren en de positieve aspecten ervan waarderen. Een vergadering efficiënt voorbereiden en kunnen leiden zorgt voor gelukkige medewerkers. De basisprincipes van onderhandelen moet je zeker ook beheersen. Allemaal opleidingen die bij Escala aangeboden worden.

Op welke manieren blijft u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en trends in het vakgebied van leiderschap en hoe implementeert u deze in uw trainingen?

Ik lees graag boeken en probeer me op die manier bij te scholen, je kan van iedereen wel iets leren. Zelf volg ik regelmatig opleidingen, ik ben helemaal niet ‘te oud’ om nog elke dag iets bij te leren.

Wat is het belangrijkste advies dat u zou geven aan leidinggevenden die hun leiderschapsvaardigheden willen versterken?

‘Durf’ leidinggeven, probeer je permanent bij te scholen, leer van jezelf en van anderen. Pleeg voldoende overleg, durf aan jouw eigen medewerkers te vragen wat ze van jouw leidinggevende stijl vinden. Blijf je ook bijscholen, de maatschappij is in volle evolutie, dus ook de manier waarop je mensen meekrijgt in jouw verhaal.

Benieuwd hoe u uw leiderschapsvaardigheden verder kunt ontwikkelen? Ontdek hier opleidingen voor leidinggevenden bij Escala en 'durf' investeren in uw leiderschapsreis!
 

Bekijk de opleidingen voor leidinggevenden