Duurzaam herstel van polyester boten

Goed repareren is belangrijk om de vaareigenschappen te behouden

Sport Vlaanderen, het sportagentschap van de Vlaamse overheid, zocht een degelijke oplossing voor het herstellen van de polyester zeilboten. Geen plak- en oplapwerk, maar een duurzame methode. De zoektocht eindigde bij de opleiding ‘werken met polyester’ van Escala. “Deftig repareren is belangrijk om de vaareigenschappen te behouden”, zegt sporttechnicus Wim Van Assche.


“Kijk. Hier werd de schade wat opgelapt met een mat, een laagje polyester, en wat verf. Maar eigenlijk is dit geen oplossing”. Wim Van Assche toont ons één van de polyester zeilboten op het sport- en recreatiedomein in Hofstade.  SV Hofstade heeft 5 caravelles (zeilboten) in Hofstade en 3 in Hazewinkel.  De zeilboten worden na het seizoen jaarlijks hersteld. Tot op vandaag gebeurde dat met wat plakwerk. “Met alle goede wil van de wereld door onze werkmannen”, zegt Wim. “Maar dit is geen duurzame methode. We beschikten niet over de juiste kennis om de boten op de beste manier te herstellen. Op sommige plekken ziet u dat er al verschillende lagen op elkaar geplakt zijn. Dat komt de vaareigenschappen niet ten goede”.


Maar hoe begint u aan de zoektocht naar een degelijke oplossing? “Niet evident”, bevestigt Wim. “Want het gaat toch om een speciale materie”. Sport Vlaanderen kwam uiteindelijk terecht bij Escala, die diverse én specifieke technische opleidingen aanbiedt. Zoals ‘werken met polyester’. “Een opleiding op locatie leek ons niet haalbaar. En dus dachten we: laat ons de lesgever naar hier brengen. Dat was de ideale oplossing. De zeilboten liggen hier, we beschikken over een loods, de werkmannen zijn aanwezig en de docent kan zien waar wij mee bezig zijn. Polyester wordt gebruikt voor visvijvers, auto’s, enzovoort. Hier gaat het specifiek om het herstellen van onze boten”, zegt Wim. 


Escala organiseerde een in-house opleiding, ter plaatse in het sport- en recreatiedomein. Een driedaagse opleiding op maat. Twee sporttechnici en een viertal werkmannen van Sport Vlaanderen volgden de cursus. “We kregen een uitgebreide uitleg over de vele mogelijkheden met polyester, over de verschillende producten, en hoe u met polyester aan de slag kan gaan. Rond de structuur bevestigen, zoals bij een auto, of een mal maken, zoals bij boten. Vooral deze laatste werkwijze was voor ons van toepassing”, stelt Wim. “De cursus was bijzonder interessant. De docent was heel gepassioneerd met zijn vak bezig. We kregen heel wat productkennis bij. Maar nog belangrijker, voortaan zullen we de zeilboten op een degelijke manier kunnen herstellen”.
“De oude herstellingen die echt niet goed uitgevoerd zijn, zullen we opnieuw doen volgens de juiste methode. Met het oplap- en plakwerk nam ook het gewicht toe en dat komt het zeilen niet ten goede. Door de zeilboten straks degelijk te herstellen zullen ze langer meegaan, maar blijven ook de vaareigenschappen behouden”, besluit Wim.

Zelf nog op zoek naar een specifieke opleiding die u niet vindt in ons open aanbod? Neem zeker eens contact op via tine@escala.be