Club Productiemanagers


Collega's onder mekaar
Club Kwaliteit 050553

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De "Club Productiemanagers" verenigt productiemanagers van middelgrote en grote bedrijven, waarbij op een flexibele manier voordrachten, discussies, recente evoluties en problemen van productiemanagement worden behandeld.

Omschrijving

De “Club Productiemanagers” verenigt productiemanagers van middelgrote en grote organisaties en bedrijven, waarbij op een flexibele manier voordrachten, discussies, recente evoluties en problemen van productiemanagement worden behandeld.

Tijdens iedere bijeenkomst wordt er ofwel een thema gebracht door de gastspreker of gaan we op bezoek naar een bedrijf of organisatie waar we kunnen zien hoe verbeterprojecten gerealiseerd werden.

Deze club staat onder toezicht van een stuurgroep die o.a. de thema’s aanbrengt.

Deze thema’s zijn lerend en informatief met aandacht voor netwerking.

Het geheel wordt steeds gebracht in een aangenaam kader.

Aansluitend op de presentatie is er een uitgebreide receptie voorzien: een uitstekende gelegenheid om uw netwerk verder uit te bouwen.

Dit netwerkinitiatief bestaat ondertussen reeds meer dan 20 jaar.

STUURGROEP:

  • Benny Declercq, Manager Volvo Group – Logistics Services Gent
  • Christophe Naeyaert, Industrial Manager R&D Unilin division Flooring Wielsbeke
  • Geert De Schepper, Operations Manager, Tremec
  • Gino Taverne, Plantmanager McBride Ieper
  • Jeroen Bossaert, Operation Manager, Preventieadviseur Savic
  • Koen Samyn, Manager productie Westlandia
  • Marc Vanoosthuyse, R&D manager, Vishay Capacitors Belgium
  • Nicolas Piers, Operations Director, Novy NV

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze club richt zich naar productiemanagers, productieleiders en productieverantwoordelijken.

Programma

Sessie 1: Duurzaamheid

(Woensdag 25 oktober 2023 van 18.30 tot 21.30 uur)

De ambities van de Europese Commissie rond duurzaamheid liggen torenhoog. De Green Deal streeft niet alleen naar een klimaatneutrale economie maar ook naar een duurzame groei van de economie, het aantrekken van innovaties en het creëren van werkgelegenheid.

Om dit te realiseren werden verschillende werkpaden geïnitieerd met nieuwe verplichtingen voor bedrijven. Meer dan ooit zal transparant moeten gerapporteerd worden over de duurzaamheid van de onderneming. Tijdens deze sessie zal Saskia even ingaan op het Europees kader; de link tussen strategie, businessmodel en product; het ontwikkelen implementeren en rapporteren van een duurzaamheidsstrategie en vooral ook hoe als bedrijf hier pragmatisch mee omgaan, zijn er al voorbeelden van projecten.

Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Saskia Walraedt. Saskia heeft een wetenschappelijke achtergrond en meer dan 25 jaar ervaring in de petrochemische industrie. Sinds 2009 is ze actief bij essenscia waar ze onder meer zelf verschillende edities van hun duurzaamheidsrapport heeft gecoördineerd. Ze volgt van nabij de wetgevende initiatieven van de Europese Commissie in het kader van de Green Deal en het actieplan voor een circulaire economie. Ze deelt graag haar kennis ter ondersteuning van bedrijven.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.

Sessie 2: Omgaan met culturele diversiteit op de werkvloer

(Woensdag 13 december 2023 van 18.30 tot 21.30 uur)

Het moet een uitdaging zijn om leiding te geven aan een divers samengesteld team. Diversiteit kan zeer verrijkend zijn, maar de realiteit leert ons ook dat verschillen tussen mensen ook meningsverschillen, interpretaties, misverstanden en soms wederzijdse vooroordelen met zich kunnen meebrengen, want de “onbevooroordeelde mens” bestaat nu eenmaal niet.

Hoe ga ik hier het best mee om als leidinggevende?

  • Wat met medewerkers die het Nederlands niet goed machtig zijn of met elkaar vooral in de eigen taal communiceren op het werk?
  • Hoe gaan we het best om met specifieke vragen en verwachtingen rond cultuur en religie: verlof voor bepaalde religieuze feesten, samenwerken met personen van het andere geslacht, langere vakantieperiodes voor familiebezoek in het land van origine, de vraag om te mogen bidden op het werk, de vastenperiode (ramadan) en het omgaan met religieuze voedingsvoorschriften, …?
  • Medewerkers die wederzijds vooroordelen hebben omdat ze het moeilijk hebben met elkaars verschillen.
  • Intergenerationele verschillen en eventuele misverstanden.
  • Medewerkers die soms onterecht gediscrimineerd voelen omdat bepaalde afspraken en (interne) regels nu eenmaal voor iedereen gelden.

Tijdens deze “interactieve workshop” gaan we samen op zoek naar een adequate manier om hier als professional mee om te gaan. Het managen van een divers samengestelde ploeg betekent soms grenzen verleggen, opdat elke medewerker zich minimaal gerespecteerd voelt in zijn of haar verschil. Maar anderzijds ook grenzen duidelijk stellen opdat we samen kunnen werken met wederzijds respect voor elkaar, en voor de interne regels en gemaakte werkafspraken.

Hoe communiceer ik dit het best aan mijn medewerkers en hoe zorg ik ervoor dat dit ook in de praktijk werkbaar is? Welke is de meerwaarde van het werken met een divers samengestelde ploeg en met welke mogelijke valkuilen moet ik rekening houden?

Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Houssein Boukhriss. Houssein is een Belg van Marokkaanse afkomst en al meer dan 40 jaar een ervaren trainer/ consultant op het vlak van diversiteitsmanagement en interculturele communicatie.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.

Sessie 3: Bedrijfsbezoek bij Clarebout Potatoes

(Woensdag 13 maart 2024 van 18.30 tot 21.30 uur)

Clarebout Potatoes viert dit jaar zijn 35ste verjaardag. Het Belgische familiebedrijf is één van ’s werelds toonaangevende producenten van private label diepgevroren aardappelproducten. Het bedrijf is sterk exportgericht en distribueert zijn producten naar meer dan 120 landen over de hele wereld. Clarebout beschikt over 2 state-of-the-art productie-units en diverse opslagplaatsen voor aardappelen in België. Het hoofdkantoor en een eerste productie-eenheid zijn gevestigd in Nieuwkerke, een tweede productie-eenheid is gevestigd in Waasten. In de tweede helft van 2023 opende de eerste buitenlandse productiesite net over de grens in Frankrijk in Duinkerke. Met de overname van het familiebedrijf Mydibel verzekert Clarebout zijn groei en kan een uitgebreider authentiek gamma aardappelproducten aangeboden worden. De patattitude (teamwork, respect, voor collega’s en continu zoeken naar verbeteringen) wordt door alle medewerkers warm meegedragen.

Het volledige productieproces – van de aanvoer van aardappelen tot het vertrek van de afgewerkte producten is onderworpen aan de strengste kwaliteitsnormen.

De R&D-afdeling is continu bezig met zowel product- als procesinnovatie om uiteindelijk producten van de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren.

Een belangrijke trend waar ook Clarebout volop op inzet is “industrie 4.0”. Hierdoor bieden er zich nieuwe mogelijkheden aan om storingen binnen het productieproces beter te voorspellen. Industrie 4.0 zorgt voor een transitie van traditioneel periodiek  onderhoud naar Maintenance 4.0.

Tijdens dit bezoek aan de productie-eenheid in Waasten zullen we o.a. vernemen hoe Clarebout dit aanpakt.

Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting en rondleiding door Kathy Theys I-care Group - Customer Care Manager Northern Belgium en Jean-Luc Roisin Clarebout – Project & Change Manager .

Vanaf 21.00 uur netwerking.

Sessie 4: Bedrijfsbezoek bij Plasman Ghent Manufacturing te Gent

(Woensdag 19 juni 2024 van 18.30 tot 21.30 uur)

Met een rijke geschiedenis die meer dan 40 jaar teruggaat hebben de samenwerkingsaanpak, werkethiek en toewijding Plasman tot een wereldleider op het gebied van auto-onderdelen gemaakt.

Als toonaangevend wereldwijde fabrikant van bumpers, roosters, exterieurbekleding en systeemcomponenten anticiperen ze op de behoeften van hun klanten door excellent te presteren op alle gebieden, van technisch ontwerp tot ultramoderne productieprocessen. Al meer dan 40 jaar blijven ze voortbouwen op de productmogelijkheden om hun klanten de beste waarde te bieden door middel van innovatieve processen en productie van wereldklasse over de hele wereld.

De productie- en logistieke processen worden voor elke klant op maat gemaakt door middel van just-in-time en/ of batch delivery-toepassingen.

In de Gentse fabriek werken enthousiaste medewerkers mee aan een betrouwbaar, innovatief bedrijf in een professionele, hoogtechnologische omgeving. Hun passie en innovatie stelt hen in staat om duurzame en economisch haalbare producten te leveren.

Tijdens het bedrijfsbezoek zijn we in goeie handen van Tom D’Hooge en doorlopen we het volledige productieproces.

Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting en rondleiding door Tom D’Hooge Production Engineering Manager.

Vanaf 21.00 uur: Netwerking.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.