Microbiologische contaminatie: het niet zichtbare gevaar voor voeding


Preventieve en correctieve maatregelen
Opleiding Veiligheid 180608
NIEUW

Omschrijving

Microbiologische contaminatie is een groot risico bij het verwerken of produceren van voeding. In de voedingsindustrie is dit één van de belangrijkste risico's. Het vermijden van deze contaminatie vergt dagelijks serieuze inspanningen van een bedrijf. Een degelijk preventiebeleid is hier een absolute must.

Bij het optreden van een biologische contaminatie zijn naast de effecten van blootstelling aan biologische agentia op de gezondheid, de economische verliezen niet te onderschatten. Zelfs indien de contaminatie ontdekt wordt vooraleer de gefabriceerde producten op de markt komen kan dit al aanleiding geven tot niet te verwaarlozen economische verliezen.

Indien echter de producten reeds ter beschikking zijn van de gebruikers zal het verlies fors toenemen. Tenslotte willen we er niet aan denken dat het gecontamineerd product reeds door een aantal consumenten werd verbruikt. Dit kan fatale gevolgen hebben.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Leidinggevenden die regelmatig te maken hebben met microbiologische agentia.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Na het volgen van deze opleiding heeft u inzicht in en een basiskennis van microbiologie. U hebt kennis van verschillende preventieve maatregelen, maatregelen om contaminatie te voorkomen.

Programma

  • Definitie microbiologie, terminologie
  • Wetgevend kader
  • Soorten micro-organismen en eigenschappen
  • Gezondheidsrisico's
  • Groei bij bacteriën
  • Soorten bacteriën
  • Soorten schimmels
  • Soorten virussen
  • Bronnen van contaminatie
  • Risico's van contaminatie en blootstelling aan biologische agentia.
  • Risico mitigatie
  • Pasteurisatie en sterilisatie
  • Monstername en analyses interpreteren
  • Goede hygiëne praktijken en preventiemaatregelen
  • Rol van de verschillende actoren

Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner SBM, cvba Skilliant.

Kies eerst een locatie/tijdstip om deze gegevens te kunnen zien