Algemene voorwaarden opslag van gevaarlijke (afval)stoffen


Webinar: focus op de opslag van gevaarlijke stoffen
Webinar Milieu 200573

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na het volgen van dit webinar hebt u inzicht in de diverse soorten gevaarlijke (afval)stoffen en de bijbehorende voorwaarden waaraan een organisatie moet voldoen om deze te mogen opslaan.

Omschrijving

Heel wat bedrijven worden geconfronteerd met de opslag van gevaarlijke producten en afvalstoffen. Onder opslag verstaan we het stockeren in hoeveelheden die groter zijn dan het dagverbruik.


Het opslaan is verbonden aan strenge regels en vereist een brede kennis van zaken, we denken hierbij aan wet & regelgeving maar ook aan eigenschappen van deze producten.


De voorwaarden waaraan deze opslag moet voldoen zijn opgenomen in Vlarem II en zijn o.a. afhankelijk van de wijze en hoeveelheid aan opslag. De voornaamste bepalingen zijn opgenomen in hoofdstuk 5.17 (opslag van gevaarlijke producten: gassen, vloeistoffen en vaste stoffen) van het Vlarem-II Besluit, maar ook vanuit de veiligheidsreglementering zijn er verschillende vereisten van toepassing op de opslag van gevaarlijke stoffen.


Daarnaast bestaan er ook strikte voorwaarden voor niet ingedeelde gevaarlijke stoffen zoals de opslag van zelf geproduceerde afvalstoffen.


Tijdens dit webinar krijgt u een duidelijk overzicht van de wetgeving en regelgeving met betrekking tot de opslag van gevaarlijke (afval)stoffen.


Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot preventieadviseurs, milieucoördinatoren, milieudeskundigen, milieuverantwoordelijken, gebouw- en onderhoudsverantwoordelijken en leidinggevenden die geconfronteerd worden met de opslag van gevaarlijke stoffen.

Methodologie

Een live interactie is mogelijk met de spreker. U kunt in real time vragen stellen via chat. De bestanden die tijdens dit webinar worden gebruikt kunt u downloaden.

gevaarlijkafval-2-4_2020-573.jpg

Programma

  • Gevaarlijke stoffen: begrippen en definities
  • Inventariseren van gevaarlijke (afval)stoffen: gassen, vaste & vloeistoffen
  • Aanpassingen ten gevolge van de CLP-verordening
  • Opslagvoorschriften:
    • Indeling
    • Algemene bepalingen
    • Voorschiften voor inkuiping
    • Afstandsregels
    • Andere eisen met betrekking tot opslag
  • Overzicht van keuringen en controles

Opgelet: Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner Skilliant. Het erkenningsnummer voor Skilliant is DV.O214464.

Oscar Moonen is zaakvoerder van Professional-Consulting. Hij is gespecialiseerd inzake veiligheid en milieu. Na zijn studies bedrijfseconomie was hij in 1997 afgestudeerd als eerste milieukundig ingenieur aan de PIH te Kortrijk (nu HoWest). Al meer dan 20 jaar is hij als consultant actief.

Dankzij zijn ervaring en zijn interactieve en dynamische aanpak wordt het initiatief bijzonder leerzaam en aangenaam om te volgen.

Hij maakt u op een professionele manier wegwijs in de materie.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.