Club Continu Verbeteren


Trends in lean management
Opleiding Kwaliteit 110518

Introductie

Voor professionals die gebeten zijn door de filosofie van continu verbeteren, efficiëntie en optimalisatie.


Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Tijdens iedere bijeenkomst wordt er ofwel een thema gebracht door een gastspreker of wordt er op bezoek gegaan in een bedrijf waar we in de praktijk kunnen zien hoe het bedrijf zijn verbeterprojecten gerealiseerd heeft.

Omschrijving

De Club Continu Verbeteren verenigt lean managers, productiemanagers en kwaliteitsmanagers van bedrijven en organisaties waarbij op een flexibele manier voordrachten, discussies, recente evoluties en problemen in het kader van continu verbeteren aan bod komen.


Tijdens iedere bijeenkomst wordt er ofwel een thema gebracht door de gastspreker of wordt er op bezoek gegaan in een bedrijf waar we in de praktijk kunnen zien hoe het bedrijf zijn verbeterprojecten gerealiseerd heeft.

Het initiatief staat onder toezicht van een stuurgroep die o.a. instaat voor de thema's. Deze thema's zijn lerend en informatief met aandacht voor netwerking. Het geheel wordt steeds gebracht in een aangenaam kader. Aansluitend op de presentatie is er een walking dinner voorzien: een uitstekende gelegenheid om uw netwerk verder uit te bouwen.


Stuurgroep

  • Boudewijn Six, production manager Werkhuizen Lapauw, Heule
  • Dirk Roelens, partner Moore Stephens Strategy & Operations
  • Geert Devarrewaere, OPEX manager Mc Bride Ieper
  • Gunther Hombecq, operations manager Revorgroup Kuurne
  • Jeroen Vansteenkiste, Business Transformation Manager Picanol Ieper
  • Lieven De Backere, Lean Coördinator, Waak BW vzw Kuurne
  • Tom D'Hooge, Process Development manager, Plasman Gent
  • Charlotte Lammertyn, commercieel coördinator SBM
  • Philippe Herman, ontwikkelaar SBM

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Lean managers, productiemanagers en kwaliteitsverantwoordelijken.

Programma

Sessie 1: Artificiële Intelligentie (AI) in de maakindustrie

(Maandag 21 oktober 2024 van 18.30 tot 21.30 uur)


De recente evoluties in AI versnellen opnieuw de vierde industriële revolutie binnen de maakindustrie en mikt op alles rond procesverbetering & procesautomatisatie. Nieuwe technologieën zoals AI samen met alles rond OT & IoT worden ingezet om efficiënter te werken, te automatiseren, te moderniseren & dit alles om kosten te besparen, onze competitiviteit te vergroten en dus concurrentieel te blijven.

AI wordt vaak beschreven als een (r)evolutie even krachtig als elektriciteit en/ of het internet. Tegelijk blijkt ChatGPT toch nog niet zo slim als we soms hopen. Hoe moet ik als organisatie nadenken over het gebruik van AI, wat zijn nu de mogelijkheden vandaag, wat zijn de limieten en welke zijn concrete toepassingen.


Tijdens deze bijeenkomst geeft onze gastspreker Bart Van Der Vurst een perspectief op AI in de maakindustrie vandaag. Hij geeft niet alleen een antwoord op uw vragen maar brengt ook een framework mee om concreet – na deze sessie – in uw bedrijf mee aan de slag te gaan met de denkoefening rond AI. Een avond om te worden uitgedaagd, uw kennis te verbreden en een open gesprek te hebben over een blik op de toekomst.


Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Bart Van Der Vurst, Partner Analytics bij element61.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.



Sessie 2: Technologie twijfelt ook

(Woensdag 11 december 2024 van 18.30 tot 21.30 uur)


Wetenschappelijke vooruitgang en technologische innovaties scheppen steeds meer welzijn en welvaart. Slimme stofzuigers en zelflerende grasmaaiers maken ons leven lichter en leuker. Fitbits en wearables volgen onze gezondheid op, terwijl intelligente pillen de levensverwachting gevoelig kunnen verhogen. Onze smartphone wijst de weg naar het beste restaurant, de kortste route en het spannendste boek. Weldra ontzorgt de zelfrijdende auto ons van stuurloosheid, filefrustratie en de tergende zoektocht naar een parkeerplaats. Artificiële intelligentie springt dan weer bij wanneer ons beperkte brein tekortschiet. En dankzij big data liggen verbluffende doorbraken in de geneeskunde, gezondheidszorg, maar ook op ons werk en in onze vrije tijd binnenkort binnen handbereik.


Maar hoe gaan we om met de schaduwzijde? Hoe kan een zelfrijdende auto kiezen tussen het beschermen van zijn passagier of het aanrijden van een voorbijganger? Mag een robot op kinderen passen? Verlossen zelflerende machines ons van saaie jobs of worden ze net een bedreiging op de arbeidsmarkt? En waar ligt de grens tussen big data en big brother?

Onze gastspreker stelt deze en andere vragen onverbloemd en met open vizier. Hij staat stil bij de ethische dilemma’s van innovatie en laat zien dat ook technologie soms twijfelt. Dankzij zijn diepgaande expertise op het gebied van innovatie, leiderschap en zakelijke strategieën en inspirerende presentatiestijl wordt dit een zeer toffe clubsessie.


Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Filip Van den Abeele. Als zelfstandig pijplijningenieur voor de olie- en gasindustrie is Filip een veelgevraagd expert. Als Chef Wetenschap van de VRT kon hij als geen ander wetenschap en techniek uitleggen op een bevattelijke manier, met een laagje spitsvondige humor. In elke lezing zorgt hij steevast voor verrassende conclusies.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.



Sessie 3: Omgaan met culturele diversiteit op de werkvloer

(Maandag 17 maart 2025 van 18.30 tot 21.30 uur)


Het moet een uitdaging zijn om leiding te geven aan een divers samengesteld team. Diversiteit kan zeer verrijkend zijn, maar de realiteit leert ons ook dat verschillen tussen mensen ook meningsverschillen, interpretaties, misverstanden en soms wederzijdse vooroordelen met zich kunnen meebrengen, want de “onbevooroordeelde mens” bestaat nu eenmaal niet.


Hoe ga ik hier het best mee om als leidinggevende?

  • Wat met medewerkers die het Nederlands niet goed machtig zijn of met elkaar vooral in de eigen taal communiceren op het werk?
  • Hoe gaan we het best om met specifieke vragen en verwachtingen rond cultuur en religie: verlof voor bepaalde religieuze feesten, samenwerken met personen van het andere geslacht, langere vakantieperiodes voor familiebezoek in het land van origine, de vraag om te mogen bidden op het werk, de vastenperiode (ramadan) en het omgaan met religieuze voedingsvoorschriften, …?
  • Medewerkers die wederzijds vooroordelen hebben omdat ze het moeilijk hebben met elkaars verschillen.
  • Intergenerationele verschillen en eventuele misverstanden.
  • Medewerkers die soms onterecht gediscrimineerd voelen omdat bepaalde afspraken en (interne) regels nu eenmaal voor iedereen gelden.

Tijdens deze “interactieve workshop” gaan we samen op zoek naar een adequate manier om hier als professional mee om te gaan. Het managen van een divers samengestelde ploeg betekent soms grenzen verleggen, opdat elke medewerker zich minimaal gerespecteerd voelt in zijn of haar verschil. Maar anderzijds ook grenzen duidelijk stellen opdat we samen kunnen werken met wederzijds respect voor elkaar, en voor de interne regels en gemaakte werkafspraken.

Hoe communiceer ik dit het best aan mijn medewerkers en hoe zorg ik ervoor dat dit ook in de praktijk werkbaar is? Welke is de meerwaarde van het werken met een divers samengestelde ploeg en met welke mogelijke valkuilen moet ik rekening houden?


Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Houssein Boukhriss. Houssein is een Belg van Marokkaanse afkomst en al meer dan 40 jaar een ervaren trainer/ consultant op het vlak van diversiteitsmanagement en interculturele communicatie.

Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.



Sessie 4: Bedrijfsbezoek bij Vandewiele NV in het kader van innovatie, automatisatie en de drive om continu te verbeteren

(Maandag 16 juni 2025 van 18.30 tot 21.30 uur)


De West-Vlaamse machinebouwer bedenkt, bouwt en integreert innovatieve textielsystemen voor vloerkwaliteiten, huislinnen, modestoffen en technisch textiel, van garen tot eindproduct.

Bij Vandewiele is innovatie en ontwikkeling uitermate belangrijk.

Er wordt voortdurend geïnvesteerd in zowel de ontwikkeling van nieuwe producten, vernieuwende textielmachines als de ontwikkeling van nieuwe procestechnologie.

Innovatie en automatisering kan enkel mits de ondersteuning van een goed functionerende technische dienst. Deze bijeenkomst staat dan ook in het teken van die voortdurende wil om continu te verbeteren, te innoveren en te automatiseren.


Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting en rondleiding door Guy Feys, Maintenance Manager Vandewiele.

Vanaf 21.00 uur: Netwerking.


Opgelet: Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner Skilliant. Het erkenningsnummer voor Skilliant is DV.O214464.

Lesdata

Datum Startuur Einduur
maandag 21/10/2024 18:30 21:30
woensdag 11/12/2024 18:30 21:30
maandag 17/03/2025 18:30 21:30
maandag 16/06/2025 18:30 21:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
  • Autostrade E-17
  • 9810 Nazareth
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078 35 39 30
  • F: 051/268754
  • Tine@escala.be

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.