Het gebruik van drones - een juridische vlucht


“Wat brengt de nieuwe Europese dronewetgeving?”
Opleiding Wetgeving en administratie 160122

Introductie

De wetgeving op drones in België heeft een lange tijd op zich laten wachten. Daardoor hinkte België achterop in vergelijking met haar buurlanden.

Een KB van april 2016 bracht hier verandering in. Dankzij dit juridisch kader is het duidelijk geworden wat de (juridische) mogelijkheden en beperkingen zijn bij het gebruik van drones.

In januari 2021 gaat de gestandaardiseerde Europese dronewetgeving van kracht die het huidige KB zal vervangen, wat een grote impact op drone operaties zal hebben. Normaal gezien ging deze wetgeving al van kracht in zomer 2020, maar dit werd door covid-19 met zes maanden uitgesteld.

Tijdens deze opleiding staan we stil bij de juridische bepalingen die het gebruik van drones op korte en langere termijn in goede banen moeten leiden.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot medewerkers van openbare besturen, politiediensten, social- en nonprofitorganisaties en bedrijven die:

 • het gebruik van drones willen toepassen in hun werking of beleid
 • advies geven mbt het gebruik van drones
 • ingrijpen bij overtredingen/klachten

Programma

Drones kunnen ingezet worden op tal van domeinen. We denken aan bewaking, inspectie van infrastructuur, ruimtelijke ordening en planning, vervoer van goederen,...

Uiteraard moeten we rekening houden met enkele juridische aandachtspunten bij het gebruik van drones zoals veiligheid en privacy.

Klaar voor de toekomst? Bereid u voor op de juridische aspecten van drones, een trend die een grote impact zal hebben op onze samenleving!

 • KB mbt  het privaat en commercieel gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgische luchtruim
  • In welke gevallen moet men aan de bepalingen in het KB voldoen?
  • Verplichtingen vóór het gebruik van een drone
  • Verplichtingen voor de piloot
  • In welke situaties kunnen drones gebruikt worden?
 • Europese regelgeving
 • Vraag en antwoord

Prijsinfo

 • Overheid, social profit en vzw's: € 160 per persoon excl. BTW.
 • Profit: € 240 per persoon excl. BTW.

Rob De Roo studeerde in 2006 af als Master in de Luchtvaart. Hij werkte eerst verschillende jaren als design projectmanager bij een multinational, vooraleer hij in 2010 overstapte naar de Katholieke Hogeschool VIVES, afdeling Luchtvaart, als docent en onderzoeker.

Aan de VIVES Hogeschool doceert hij de vakken RPAS (drones), Human Factors in Aviation, Aircraft Systems & Structures, Aviation Safety en Mass&Balance in de afstudeerrichtingen Luchtvaarttechnologie en Aspirant-Lijnpiloot.

Binnen de VIVES Hogeschool is hij actief in de onderzoeksgroep Luchtvaart. Binnen deze groep is hij dé specialist voor RPAS, waar hij de project coördinatie doet van RPAS gerelateerde projecten. Deze diverse projecten behandelen onderwerpen zoals prestatie optimalisatie, platform en payload selectie, op maat gemaakte trainingen en advies. Enkele voorbeelden uit zijn portfolio: co-oprichter van BeUAS, gastdocent, adviseur voor het Ministerie van Binnenlandse zaken: platform selectie en opleiding, adviseur DG ECHO, adviseur UN OCHA, organisator "Humanitarian UAV course" i.s.m. Humanitarian UAV Network en onafhankelijk FOD Mobiliteit DGLV examinator.