Het gebruik van drones - een juridische vlucht


“Wat brengt de nieuwe Europese dronewetgeving?”
Opleiding Wetgeving en administratie 160122

Introductie

Sinds januari 2021 is de gestandaardiseerde Europese dronewetgeving van kracht die de nationale wetgeving heeft vervangen. Dankzij dit nieuwe juridische kader is het duidelijk geworden wat de regelgevende mogelijkheden en beperkingen zijn bij het gebruik van drones. Dit heeft grote impact op drone operaties.

Tijdens deze opleiding staan we stil bij de juridische bepalingen die het gebruik van drones op korte en langere termijn in goede banen moeten leiden.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot medewerkers van:

  • openbare besturen
  • politiediensten
  • social- en non-profitorganisaties
  • bedrijven

die het gebruik van drones willen toepassen in hun werking of beleidsadvies geven m.b.t. het gebruik van drones en ingrijpen bij overtredingen en/of klachten.

Methodologie

Op locatie (standaard) of via interactieve webinar (corona-modus)

Programma

Drones kunnen ingezet worden op tal van domeinen. We denken aan bewaking, inspectie van infrastructuur, ruimtelijke ordening en planning, vervoer van goederen, enz.

Uiteraard moeten we rekening houden met enkele juridische aandachtspunten bij het gebruik van drones zoals bij veiligheid en privacy.  

  • Welke wetgeving m.b.t. het privaat en commercieel gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgische luchtruim is van toepassing?
  • In welke gevallen moet men aan de bepalingen voldoen?
  • Welke verplichtingen zijn er voor het gebruik van een drone, voor de piloot?
  • In welke situaties kunnen drones gebruikt worden?

Deze interactieve sessie werkt vanuit concrete vragen door de deelnemers.

Prijsinfo

  • Overheid, social profit en vzw's: € 160 per persoon excl. BTW.
  • Profit: € 240 per persoon excl. BTW.

Jean-Pierre De Muyt had een lange carrière in de telecommunicatie markt vooraleer hij in 2016 actief werd in de drone industrie, meer bepaald in het domein van UTM (Unmanned Traffic Management). In zijn hoedanigheid van UTM-expert werkte hij onder andere voor Unifly en Belgocontrol vooraleer hij de overstap maakte naar SkeyDrone waar hij tot vandaag nog actief is als freelance medewerker drone-wetgeving.

Hij was actief in verschillende werkgroepen onder auspiciën van EASA voor de opzet van de nieuwe Europese drone wetgeving die sinds 2021 van kracht is, ook in België. Vandaag is hij nog steeds actief lid van de Belgian Civil Drone Council (BCDC) - het officieel Belgisch consultatie- en adviesorgaan naar het Directoraat Luchtvaart toe, waar hij naast vice-voorzitter van de werkgroep WG3 Drone Integratie, ook coördinator is van de joint WG1/WG3 Taskforce SORA Exploitatievergunningen.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.