Energiebeheer gebouwen en HVAC voor de facility manager

Opleiding Techniek, onderhoud en bouw 170602

Introductie

Hoe omgaan als facility manager van collectieve wooneenheden in de complexere wereld van energie. Wat zijn de mogelijkheden en welke kennis is noodzakelijk om hierin inzicht en controle te verwerven, besparingen te realiseren, mee te zijn met de beschikbare en toekomstige technieken.   

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot personen die de rol van facility manager opnemen of willen opnemen.

Programma

  • Inzicht in de types centrale en decentrale verwarmingssystemen en sanitaire warmwaterdistributie voor collectieve woningbouw
  • Voorbeelden metingen van het energieverbruik per wooneenheid CV- en SWW - zijdig  
  • Warmteverliezen herkennen allerhande: enkel glas, koude bruggen, volle buitenmuren, opake opstellingen radiatoren, ongeïsoleerde leidingen SWW en CV, slecht sluitend schrijnwerk en deuren (warmtecamera)
  • Begrippen Lambda-, R- en U-waarden materialen en samengestelde lagen oud en nieuw
  • Regelapparatuur (sturingen) per wooneenheid: optimalisatie en mogelijkheden
  • Notie van verplichte onderhoudsfrequentie van CV ketels / verplichte verwarmingsaudits en nut hiervan
  • Vooruitzichten toekomstige technieken collectieve woningbouw
  • Bij bestaande grote gebouwen is ventilatie niet zozeer aanwezig. Als dat wel zo is dan moet er gewezen worden op een periodiek onderhoud van het ventilatiesysteem: filters, debieten, instroomopeningen, ...
  • Opsomming renovatiemogelijkheden
2017-602-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

Afgestudeerd als Bachelor Architectuur in het Hoger Rijksinstituut HRITON te Brugge eind de jaren '70, bouwde Chris Allonsius zijn carrière op in de centrale verwarmingswereld als technische commercieel afgevaardigde bij een Duitse verwarmingsketelfabrikant tot 2012. Chris heeft vanaf het begin van de jaren 2000 eveneens gecertificeerde opleidingen gegeven aan de installateurs centrale verwarming en op die manier een complete technische bagage kunnen creëren : Cerga opleidingen, G - opleidingen zowel theorie als praktijkopleidingen, verwarmingsaudits kleine en grote vermogens , .... De 5 laatste jaren is Chris vooral actief geweest in de complexe HVAC wereld als projectbeheerder in de studiedienst bij een gewaardeerde groothandel van centrale verwarming, ventilatie en sanitair. Daar heeft Chris een resem tools ontwikkeld alsook degelijk cursusmateriaal om deze materie op een efficiënte en duidelijke manier over te dragen.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.