Professioneel communiceren in het Duits - Initiatie


Communicatievaardigheden in het Duits verbeteren
Opleiding Taal 040832

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

"Ik kan vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen, voor mijn concrete behoeften, begrijpen en gebruiken. Ik kan mezelf aan anderen voorstellen en ik kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar ik woon, wie ik ken, wat ik doe, ... Ik kan op een simpele wijze reageren, op voorwaarde dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om mij te helpen."

Introductie

Over onze taaltrainingen "taal op uw werk"

Onze taaltrainingen leren u een taal effectief te gebruiken in een professionele context. Luisteren, begrijpen en spreken staan centraal in de training. U ontwikkelt uw taalvaardigheid én u krijgt evengoed meer inzicht in typische gewoontes, gebruiken, mentaliteit, ... van de landen waar de betreffende taal wordt gesproken.

U komt terecht in een groep met een beperkt aantal gelijkgestemde cursisten, zodat onze ervaren taalcoaches u ruim voldoende aandacht kunnen geven. Goed om weten: onze taalcoaches onderwerpen u niet aan testen (tenzij u daar zelf op aandringt) en zijn ervaren in het wegnemen van de eventuele drempel om te durven spreken.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

"Ik kom op het werk in contact met mensen die Duits praten en ik wil in eenvoudige maar correcte zinnen in het Duits met hen leren communiceren. Ik ben in de eerste plaats op zoek naar een training om mijn mondelinge communicatieskills te verbeteren. Ik wil mijn Duitstalige contacten leren begrijpen en ik wil door hen begrepen worden. Daarbij wil ik mijn angst om Duits te praten gevoelig verlagen."

Voorkennis

Welk taalniveau heb ik nodig om deze opleiding te kunnen meevolgen?

"Ik heb op de middelbare school taallessen Duits gehad maar ik heb het sindsdien weinig of niet gesproken. Ik ken vooral losse woorden en heb wat kennis van de basisgrammatica. De Duitse taal is voor mij niet compleet nieuw, maar ik kan een grondige opfrissing zeer goed gebruiken."

Kan ik mijn huidig taalniveau laten evalueren?

Ja, dat kan u zeker. Onze taalcoaches nemen graag even de tijd voor een gezellige en ongedwongen babbel. U kan daarvoor langskomen op één van de gratis testavonden die wij organiseren. Lukt het u niet u daarvoor vrij te maken of te verplaatsen? Geen probleem, neem contact met ons op en we regelen een gesprekje voor u op een andere manier.

Programma

We leren spreken rond dagdagelijkse, herkenbare en concrete situaties.

Alles met eenvoudige woordenschat in eenvoudige structuren met aandacht voor de correcte uitspraak.

 • Zich voorstellen
 • Beschrijven van een dagbesteding
 • Op zoek naar een geschikte woning (geografische ligging / soort woning) + verhuizen
 • De bank als redster in nood om een droom te verwezenlijken
 • Zijn bedrijf / organisatie / product of dienst/ activiteit / doelpubliek voorstellen. De toegevoegde waarde van ...
 • Een mogelijke concretisering van het vorige: de wagen. Noodzaak? Impact van de aankoop? Aankoopcriteria?
 • Inflatie en budgettering
 • Arbeidsomstandigheden en verdedigingsmechanismen
 • De actualiteit: veiligheid en onveiligheid (op het werk / buiten het werk)
 • Telefoneren: terugkerende situaties: de telefoon aannemen, de gesprekspartner doorverbinden, een eenvoudige boodschap noteren, namen spellen, ...
 • Functionele spraakkunst, getallen / oefeningen
2004-832-3-OmschrijvingDocent-1.jpg

Tine Demets is in 2002 aan de KU Leuven afgestudeerd als licentiaat Germaanse talen. Aansluitend volgde ze de academische lerarenopleiding, een logische stap aangezien ze al van kindsbeen af wist, dat ze docente wou worden. Om haar kennis van het Duits te activeren en te automatiseren is ze in 2006 naar Duitsland verhuisd. Dankzij haar toenmalige werkgever kon ze in de drie volgende jaren werken in Oostenrijk en Zwitserland. Zo leerde ze ook het bedrijfsleven en de bedrijfscultuur in de duitstalige landen goed kennen.

Sinds 2009 is Tine terug in België en werkt ze al taaltrainer Duits en Nederlands. Tegelijkertijd volgde ze ook een extra opleiding tot vertaler Nederlands-Duits. Tine houdt ervan om de studenten te begeleiden en te coachen op hun weg naar een betere taalvaardigheid in de doeltaal.

2004-832-3-OmschrijvingDocent-2.jpg

Peter Notte behaalde in 1992 het diploma van licentiaat Germaanse talen (Engels - Duits - Algemene Literatuurwetenschap) aan de Universiteit Gent. Aansluitend volgde hij de academische lerarenopleiding, een logische keuze, die hem immers richting onderwijs zou leiden.

De voorbije 25 jaar stond hij vooral voor de klas als leerkracht Nederlands - Engels - Duits in secundaire scholen in Oost-Vlaanderen. Daarnaast was hij ook steeds actief als studiecoach op zelfstandige basis. Sinds 2003 steekt hij veel energie in interactieve Europese uitwisselingsprogramma's, waarbij zijn leerlingen uit het secundair in het verleden reeds culturele ervaringen uitwisselden met o.m. Duitse scholieren uit Waiblingen, Papenburg, Havixbeck en Gütersloh.

Sinds 2017 geeft hij taaltrainingen aan volwassenen en fungeert als docent NT2 (Nederlands aan anderstaligen) in het volwassenenonderwijs.

Studenten en cursisten op een constructieve, motiverende wijze begeleiden in hun taalverwerving is voor hem steeds de prioriteit.