Studiedag Overheidsopdrachten 2024 - Westerlo
De studiedag Overheidsopdrachten is:
- sessies met relevante en actuele topics
- gebracht door topsprekers
- zowel voor gevorderden als voor wie nieuw is
- de ideale gelegenheid om te netwerken
Donderdag 21 november
- 09:00 u
-
ABC tijdslijn en principes
Uit de analyse van de Europese Rekenkamer blijkt dat de duurtijd tussen de bekendmaking van een opdracht en de sluiting is opgelopen tot meer dan 90 dagen. Een goede planning, waarbij dan ook nog de voorbereiding en de uitvoering deel uitmaken van uw timing, vormen de beste garantie voor de performantie van uw opdrachten.
We overlopen een metroplanning welke u tevens in staat moet stellen om alle grote toepasbare principes na te leven zowel tijdens de plaatsing als tijdens de uitvoering. Zo maakt u de nodige tijd vrij om de concurrentie maximaal te organiseren met respect voor de gelijke behandeling van alle geïnteresseerden. Tevens voorziet u alle mogelijke transparantie en kan u zorgen voor een contractueel evenwicht met respect voor de proportionaliteit.
Alleen op die manier kan u ook nog ruimte creëren om uw opdracht in een vertrouwelijk kader met respect voor sociale en arbeidsrechtelijke regels uit te werken.
In deze sessie krijgt u de anker punten mee voor een eigen performante uitwerking.
Spreker: Rudi Claeys
Spreker: Mr. Christophe Lenders
Spreker: Mr. Johan Geerts
Tijdens deze sessie geeft de spreker weer welke wijzigingen werden doorgevoerd in de regelgeving overheidsopdrachten in 2023 en 2024 en de implicaties ervan voor de praktijk.
Spreker: Mr. Anthony Poppe
- 11:00 u
-
ABC gunningswijzen
Spreker: Ann Sofie Custers
Een verwittigd opdrachtnemer is er twee waard. Indien de aanbestedende overheid vaststelt dat er uitvoeringsproblemen zijn en meer bepaald dat een opdrachtnemer in gebreke blijft, zijn er diverse actiemogelijkheden. Deze sessie licht toe hoe de aanbestedende overheid de in gebreke blijvende opdrachtnemer kan sanctioneren. Daarbij wordt de aandacht gevestigd op de procedurele en inhoudelijke aspecten die moeten worden gevolgd overeenkomstig de overheidsopdrachtenregelgeving. Concreet wordt aan de hand van een stappenplan overlopen welke soorten sancties men kan toepassen en wat de verschillen ertussen zijn. Daarnaast wordt ook toegelicht welke stappen proactief kunnen worden ondernomen om bijvoorbeeld in de opdrachtdocumenten te anticiperen op de modaliteiten van het wettelijk voorziene sanctioneringsysteem en in welke mate men daarbij van de wettelijke regeling kan afwijken.
Spreker: Mr. Matthias Casteleyn
Spreker: Mr. Joris Wouters
Spreker: FOD Bosa
- 13:30 u
-
ABC opmaak bestek: een goed bestek is de sleutel tot succes
Het bestek als belangrijkste opdrachtdocument, is de basis van de overeenkomst die de aanbesteder sluit met de aannemer, leverancier of dienstverlener. Het succes of het falen van een overheidsopdracht hangt zeker af van een goed of slecht bestek. Een bestek geschreven vanuit realiteitszin met afstemming van de eisen en voorwaarden op de belangen van de ondernemers is de sleutel tot succes.
Er wordt tijdens de presentatie aandacht geschonken aan volgende items :
Definitie van opdrachtdocumenten en bestek
Structuur en inhoud van een goed bestek.
Spreker: Sabine De Smit
In deze sessie wordt recente rechtspraak inzake de uitvoering van overheidsopdrachten in detail besproken. Welke spraakmakende vonnissen en arresten werden recent geveld, en welke lessen kan de aankoper daaruit meenemen naar de eigen praktijk? U hoort het in deze sessie!
Spreker: Willem Pauwels
Na ontvangst van de offertes dienen deze op hun regelmatigheid te worden gecontroleerd. Een offerte die niet aan bepaalde (als substantieel aangemerkte) eisen voldoet, zal in principe uit de verdere procedure moeten worden geweerd zelfs al gaat het om een inhoudelijk sterke offerte. Het belang van deze fase in het gunningsproces kan dan ook niet worden onderschat. Tijdens deze sessie wordt o.a. ingegaan op het onderscheid tussen substantiële en niet-substantiële onregelmatigheden, de mogelijkheden om bepaalde onregelmatigheden al dan niet te corrigeren en de verschilpunten tussen de plaatsingsprocedures waar al dan niet onderhandelingen mogelijk zijn. De opleiding wordt geïllustreerd met concrete praktijkvoorbeelden en er wordt aandacht besteed aan recente tendensen in de rechtspraak van de Raad van State (o.a. inzake de vragen tot toelichting en verduidelijking vanwege de aanbesteders) en de wetgeving (o.a. het hangende voorontwerp van wet inzake ondertekeningsvereisten).
Spreker: Bart Gheysens
"Sofie Logie is advocaat sinds 2002, eerst bij Laga en sedert september 2007 bij Publius. Sofie Logie werd op 1 januari 2011 partner bij Publius.
Zij is ook redactielid van het Tijdschrift Overheidsopdrachten en - Overeenkomsten.
Zij specialiseert zich reeds vele jaren quasi voltijds in het overheidsopdrachtenrecht, publiek-private samenwerking, het ambtenarenrecht, het onderwijsrecht en het grondwettelijk recht. Haar fiscale opleiding komt haar van pas in multidisciplinaire projecten. Zij adviseert voornamelijk overheden, voornamelijk het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap en ook zeer veel lokale besturen (steden en gemeenten, OCMW's, politiezones, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden), sociale huisvestingsmaatschappijen, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en vzw's.
Zij wordt ook vernoemd in de Legal 500, als zijnde een 'key figure in the departement'."
- 15:30 u
-
ABC evaluaties offertes en motivering
Het evalueren van offertes en het opstellen van een goed gemotiveerde gunningsbeslissing.
Het onderzoek van de offertes ingediend in het kader van een overheidsopdracht vergt een specifieke kennis: Is een offerte regelmatig? In geval een onregelmatigheid wordt vastgesteld, moet de offerte dan geweerd worden? Wat met abnormale prijzen? Hoe ga ik om met leemtes en verbeterde hoeveelheden? Wat als een offerte niet correct wordt ingevuld? Hoe ga ik om met rekenfouten? Welke informatie kan / mag ik meegeven in het gunningverslag?
Tijdens deze opleiding trachten wij op een praktijkgerichte wijze duidelijkheid te brengen in deze complexe materie!
Spreker: Mr. Lotte Ottevaere
Lotte Ottevaere is vennoot en zaakvoerder van het advocatenkantoor Eeckhout - Ottevaere. Zij studeerde rechten aan de KU Leuven en is advocaat sedert 2007. In 2010 behaalde ze het diploma van 'Master complémentaire en droit de l'environnement et droit public immobilier' aan de FUSL te Brussel. Lotte ging in 2010 aan de slag bij Advocatenkantoor Ann Eeckhout, waar ze voornamelijk dossiers van gunning en uitvoering van overheidsopdrachten behandelt. Lotte Ottevaere doceert bouwrecht en overheidsopdrachten. Zij doceert ruimtelijke ordening en stedenbouw aan de Hogeschool Gent.
De uitvoering van een overheidsopdracht eindigt bij de oplevering. De oplevering gebeurt in twee fasen, nl. de voorlopige en de definitieve oplevering. Kan de vraag tot oplevering geweigerd worden? Hoe praktisch de voorlopige oplevering organiseren? Wat met de vrijgave van de borg? Welke rechten heeft de aanbesteder tijdens de waarborgperiode? De juridische gevolgen van de oplevering voor de aansprakelijkheid? Praktische tips en aandachtspunten voor de oplevering van een werk.
Spreker: Mr. Chris Schijns
De spreker gaat in op een aantal belangrijke arresten die het voorbije jaar zijn uitgesproken door het Hof van Justitie en de Raad van State inzake de plaatsingsfase bij overheidsopdrachten / concessies
Spreker: Mr. Gitte Laenen
De sociale economie heeft de laatste jaren een evolutie gekend, in het bijzonder naar aanleiding van het Decreet Individueel Maatwerk. Hierdoor zal de overheid meer en meer in aanraking komen met de sociale economie, ook wanneer zij zal optreden in het overheidsopdrachtencontentieux. Een aanbestedende overheid beschikt volgens de overheidsopdrachtenreglementering over diverse mogelijkheden om sociale doelstellingen te integreren in alle facetten in overheidsopdrachten. Sociaal aanbesteden blijft echter nog (te) vaak een onbewandeld pad, ondanks de voordelen en mogelijkheden die de overheidsopdrachtenreglementering biedt. Na deze uiteenzetting zult u geen verrassingen meer tegenkomen bij het sociaal aanbesteden.
Spreker: Mr. Robin Depoorter
Lesdata
Datum | Startuur | Einduur |
---|---|---|
donderdag 21/11/2024 | 09:00 | 12:30 |
donderdag 21/11/2024 | 13:30 | 17:00 |
Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Contact
- T: 078 35 39 30
- F: 051/268754
- Tine@escala.be
Prijsinfo
Public, non- en social profit: €285 excl.btw
Profit sector en vrije beroepers: €550 excl.btw