Op dinsdag 21 oktober 2025 te Den Bell Antwerpen.
Maatschappelijk werkers en andere sociale hulpverleners komen samen om te leren van topsprekers uit de sector en van elkaar.
Na deze studiedag zullen uw competenties als maatschappelijk werker of als sociale hulpverlener nog aangescherpt zijn met tal van actualisaties.
U kiest zelf uw leerthema's uit het brede studiedag aanbod.
U kan uitgebreid netwerken.
We houden samen middaglunch en koffiepauzes.
U neemt mee van de studiedag wat toepasbaar is in uw eigen organisatie.
Maatschappelijk werkers en hun leidinggevenden.
Andere sociale hulpverleners even welkom.
Uit organisaties als daar zijn: OCMW, CAW, sociale huisvestingsmaatschappijen.
Maar zeker ook: zorginstellingen, armoede organisaties, maatwerkbedrijven, thuishulporganisaties, steden, gemeenten, enz ....
- Kennisoverdracht
- Vraagstelling
- Interactie
- Netwerking
- Talloze praktische cases
Keuze uit 6 topthema's op één compacte studiedag
Keuzemodules: u kiest telkens per halve dag 1 van de 3 thema's.
Dinsdag 21 oktober
- 09:30 u
-
Efficiënte verslaggeving voor sociale hulpverleners
Efficiënte verslaggeving binnen de Hulpverlening
Ben jij een maatschappelijk werker die zijn verslaggevingsvaardigheden wil verbeteren? Schrijf je dan in voor de sessie 'Verslaggeving binnen de Hulpverlening'! Deze workshop biedt je de kennis en tools die je nodig hebt om effectieve en professionele verslagen te schrijven.
Wat kun je verwachten?
De functie van verslaggeving binnen de hulpverlening: ontdek waarom verslaggeving cruciaal is voor het succes van hulpverleningstrajecten en hoe het bijdraagt aan transparantie en verantwoording.
Do's en don'ts: leer de beste praktijken voor het opstellen van verslagen en vermijd veelgemaakte fouten die de kwaliteit van je verslaggeving kunnen ondermijnen.
Formuleren van doelen: krijg praktische tips en technieken voor het stellen van heldere en haalbare doelen in je verslagen, zodat je cliënten optimaal kunt ondersteunen.
In deze sessie voluit focus op migratierecht anno 2025:
Gezinshereniging door niet-EU-burgers
Verblijfsrechten
Aandachtspunten
Nieuwe regelgeving
Psychose
Een psychose doormaken kan een heftige gebeurtenis zijn voor eenieder die er wordt door getroffen, de naasten en de omgeving. Maar een psychose is nog niet zo gek. Het vertelt ons bijvoorbeeld iets over ons vernuft en creativiteit als uniek menselijke eigenschap. Maar wat zijn de belevingsaspecten van een psychose, hoe herken je die en hoe ga je ermee om; zowel voor jezelf als voor je naasten?
We trachten de psychose beter te begrijpen, we doorlopen de fases en bekijken welke tussenkomst telkens helpend is. Hoe kan iemand leven voorbij de psychose? Tenslotte worden aanbevelingen gegeven voor een betere organisatie van de hulpverlening.
Verslaving
Een verslaving is een ziekte met wellicht het grootste negatieve stigma - eigen schuld, geen karakter... Mensen gaan dan o.a. een dubbel leven beginnen leiden, ontkennen en verbergen. Heel de dag-organisatie kan draaien rond het gebruik/gedrag. Maar waarom is stoppen zo ontzettend moeilijk? De sleutel ligt hem in de kennis van een verslaving en vooral in het contact en de betrokkenheid, om schaamte en gevoelens van onmacht te overwinnen.
We leren de verslavingsmechanismen kennen. We bekijken hoe we de regie van ons gedrag en verlangen meer in eigen handen kunnen nemen. Welke stappen zijn helpend om te werken aan herstel en welke rol speelt de omgeving daarbij?
- 13:00 u
-
Omgaan met verbale agressie
Basisprincipes in de communicatie
Inzicht in eigen communicatie en deze van anderen
Waarop moet ik letten met betrekking tot mijn lichaamshouding? Wat lokt agressie uit, wat sympathie?
Negatieve reacties van mensen proberen ombuigen naar een goed contact
Reguleren van emoties om niet boos/angstig te worden
Hoe ga ik om met een zeer moeilijke bezoeker?
Het profiel van een agressieve persoon
Hoe herken ik het territoriaal en agressief gedrag van mijn gesprekspartner?
Welke zijn de verschillende signalen van mannen en vrouwen?
Welke mechanismen zorgen voor escalatie van agressie? Hoe te reageren om de situatie niet te doen escaleren. Zowel aan de telefoon als persoonlijk.
Welke reactiestijlen lokken welke reactie uit? Welke specifieke gebaren lokken agressie uit? Waar speelt ervaring en cultuur een rol?
Welke rol speelt oogcontact? Hoe kan ik leugenachtigheid onderscheiden?
Welke gevolgen hebben 'selectieve doofheid'? Heb ik daar zelf last van?
Inzicht in de gevoelens van de ander op het conflictmoment
Wat je vooral NIET moet doen
Klantvriendelijkheid/Clientgerichtheid. Het positieve effect van vriendelijk zijn en hulp aanbieden
Het verschil tussen agressie op de ZAAK of op de PERSOON. Wat maakt het verschil tussen inspelen op de persoon en inspelen op de zaak?
Welke kwaliteiten moet ik als spreker in het oog houden? Hoe hou ik de controle aan mijn kant?
Welke is de psychologie van de moeilijke/agressieve gesprekspartner? Waarmee moet ik bij verschillende soorten 'lastige' gesprekspartners rekening houden?
Hoe kan ik best omgaan met mensen die een - mogelijk agressief geformuleerde - klacht formuleren (over mij of anderen)?
Assertiviteit. Verschil tussen agressie - assertiviteit en subassertiviteit
Hoe stress of burn-out in je job als maatschappelijk werker tegengaan?
Maatschappelijk werkers dragen een grote verantwoordelijkheid en worden vaak geconfronteerd met emotioneel zware situaties, complexe dossiers en hoge werkdruk. Hoe bewaak je je grenzen en zorg je ervoor dat stress en burn-out geen vat krijgen op je welzijn? In deze sessie krijg je inzicht in de signalen van stress en burn-out, ontdek je hoe je veerkracht kunt versterken en leer je praktische technieken om je draagkracht te verhogen. We combineren theorie met concrete oefeningen en geven tools mee die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
Wat bij woonperikelen, de regelgeving en de mogelijkheden voor de huurders.
- Sancties bij niet naleving essentiële huurdersverplichtingen: ontbinding van de huurovereenkomst
- Wat in geval van ongeschikt- & onbewoonbaarverklaring van een huurpand ?
- Wat bij overlijden van de laatste huurder: aanstelling van een curator over de onbeheerde inboedel (artikel 42 Woninghuurdecreet)
- Wat zijn de kansen en verweermiddelen voor de clienten van de maatschappelijk werkers, de huurders?
Lesdata
Datum | Startuur | Einduur |
---|
Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Contact
- T: 078 35 39 30
- Tine@escala.be
Prijsinfo
Het inschrijfrecht voor deze studiedag bedraagt € 195 per persoon plus 21% BTW.
Ellen Verstraeten
Hoofdmaatschappelijk werker te OCMW Gent. Ellen Verstraeten is hoofdmaatschappelijk werker bij het OCMW van Gent. In haar rol leidt ze een team van maatschappelijk werkers en een team administratief medewerkers. Ellen is gespecialiseerd in budget- en schuldhulpverlening en geeft regelmatig interne opleidingen aan maatschappelijk werkers. Daarnaast wordt ze vaak uitgenodigd door hogescholen en partnerorganisaties om externe presentaties en uiteenzettingen te geven. Met 24 jaar ervaring in de sector, waarvan 20 jaar als maatschappelijk werker, brengt Ellen een schat aan kennis en expertise met zich mee.
Kati Verstrepen
Mevrouw Katrin Verhaeghe, avocate bij kantoor Antigone Antwerpen, vennote van mevrouw Kati Verstrepen neemt deze sessie waar.
Mr. Katrin Verhaegen behaalde in 2009 haar diploma van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen.
Nadien behaalde zij een Master Complémentaire en Droit Européen aan de Université Libre de Bruxelles.
Zij deed vrijwilligerswerk in Tanzania en werkte drie jaar voor het Belgische Comité voor Hulp aan Vluchtelingen.
Sinds januari 2014 maakt Mr Verhaegen deel uit van team Antigone advocaten.
Daarnaast werkt zij aan de Universiteit Antwerpen, waar zij de legal clinic asiel- en migratierecht begeleidt.
Kristof Tant
Expert sociale dienst te PSC Elsene. Kristof Tant (1979) studeerde Sociaal Werk en Klinische Psychologie. Hij begon in het slaaplabo van het Brugmann ziekenhuis waar hij zich verdiepte in slaapstoornissen, stress- en uitputtingsklachten zoals CVS en burn-out. In diezelfde periode ging hij ook aan de slag in de psychosezorg (PSC Elsene) waar hij nu nog steeds werkt. Met enkele collega's startte hij in Brussel de HerstelAcademie; een initiatief rond thema's van mentale gezondheid en psychisch herstel waar vorming en ervaringsleren elkaar aanvullen. Hierbij ontstond een intense samenwerking met het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs). Het nieuwe interessegebied van verslaving werd aangeboord. In de toekomst wilt hij zich nog meer gaan buigen over de dubbeldiagnose psychose-verslaving.
Mike De Clercq
Mike De Clercq (criminoloog, UGent) werkt sinds 2001 in het Psychiatrische Centrum PC Sint-Jan-Baptist te Zelzate. Hij werkt er als projectmedewerker voor het forensisch zorgcircuit en is tevens agressiebeheersingscoach voor het ziekenhuis. Binnen deze functie van geeft hij advies omtrent het agressiebeleid en samen met collega's geeft hij vorming aan medewerkers.
Ellis Tryssesoone
Ellis is psycholoog, seksuoloog, trainer en preventieadviseur psychosociaal welzijn (i.o.). Ze runt twee groepspraktijken en is oprichter van Pilaar, waarmee ze bedrijven en organisaties helpt om welzijn structureel te verankeren. Door middel van praktijkgerichte trainingen, risicoanalyses en duurzame interventies vertaalt Pilaar wetenschappelijke inzichten naar concrete, werkbare oplossingen die professionals en teams ondersteunen in hun groei.
Jasper Bolle
Advocaat te Roeselare sedert 2010.
Geaccrediteerd advocaat in jeugdzaken
Geaccrediteerd advocaat verhoorsbijstand
Gerechtelijk mandataris
Bewindvoerder
Schuldbemiddelaar
Faillissementscurator
Curator over de onbeheerde nalatenschap
Gerechtelijk bewindvoerder
Curator over huisraad, gelden en roerende waarden (artikel 42 Vlaams Woninghuurdecreet)
Voogd ad hoc
Advocaat - syndicus
Gewezen praktijkassistent aan de Universiteit Gent - Faculteit Recht & Criminologie - Vakgroep metajuridica, privaat- en ondernemingsrecht - Instituut voor Verzekeringsrecht en Vervoersrecht (2019 - 2023)