Slecht nieuws melden voor hulpverleners in de overheid en zorgsector


Op locatie (standaard) of via interactieve webinar (corona-modus) Een houvast in moeilijke momenten
Opleiding Maatschappelijke Topic 120019
NIEUW

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Deze opleiding geeft u tips & tricks voor het voeren van een onderbouwd slechtnieuwsgesprek. Omdat best practices en rollenspel tijdens deze opleiding worden gedeeld, weet u hoe u dit practisch moet aanpakken met het in acht nemen van een respectvolle benadering.

Omschrijving

Als hulpverlener, politie-inspecteur, medewerker uit de overheid of zorgsector moet u het waarschijnlijk wel vaker toepassen dan u  het zelf zou willen: het voeren van een slechtnieuwsgesprek. Dit kan doorgaans een grote impact hebben op de cliënt, familie, patiënt of nabestaanden.

Een overlijden, ongeval, ,... kan misschien routine zijn, doch voor de familie of de cliënt zelf is het belangrijk dat men tijdig en correct wordt geïnformeerd gezien er veel vragen kunnen rijzen bij diegene die het nieuws te horen krijgen.

Deze training heeft als doel communicatietechnieken aan te leren die ondersteuning bieden bij een integere benadering van diegene die het slecht nieuws ontvangt. Men leert technieken aan waardoor de boodschapper ook zelf kan omgaan met persoonlijke emoties en spanningen, die men hierbij kan ervaren.

De opleiding start met technieken uit de klinische psychologie waarbij er een structuur wordt gegeven aan slechtnieuwsgesprekken. Via voorbeelden en cases worden mogelijke situaties die zich kunnen voordoen in de praktijk, voorgesteld.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Zorgkundigen, verplegend personeel, opvoerders, politie-inspecteurs, vrijwillige en professionele hulpverleners, brandweer, maatschappelijk/sociaal werkers, onderwijspersoneel, opvoedkundigen, dus tevens pedagogisch opgeleid personeel

Methodologie

Op locatie (standaard) of via interactieve webinar (corona-modus)

Programma

Op locatie (standaard) of via interactieve webinar (corona-modus)

 • Voorbereiding slechtnieuwsgesprek
 • Valkuilen bij slechtnieuwsgesprek
 • Eerste reacties/gevoelens van nabestaanden
 • Sociale omgeving
 • Juridische info
 • Zelfzorg
 • Rollenspel
 • Checklist

Lesdata

Datum Startuur Einduur
donderdag 22/10/2020 09:30 12:30
donderdag 22/10/2020 13:30 16:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

 • SBM Gent
 • Tramstraat 63
 • 9052 Zwijnaarde
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078 35 39 30
 • Tine@escala.be

Prijsinfo

Corona?! Die bederft bij Escala uw leerhonger nooit

Deze opleiding vindt op een fysieke locatie plaats. “Jaja, maar wat als het coronavirus opnieuw roet in het eten strooit?”

Eenvoudig: daarop zijn wij voorbereid – en u dus ook De opleiding gaat dan gewoon door als interactieve webinar! Zo blijft u nooit op uw leerhonger zitten.

In plaats van in het lokaal binnen te stappen, wandelt u er online binnen. Startdatum en -uur blijven dezelfde. Alleen delen we de opleiding mogelijk op in meerdere kortere sessies.

Toch als die uw comfort verbeteren en de leerimpact vergroten.

Webinars zijn het neusje van de trainingzalm. Het is alsof u fysiek in de zaal aanwezig bent. U interageert met uw trainer en met uw medetrainees. En u krijgt meteen antwoord op uw vragen.

Onwennig met technologie?

Hoeft niet: de software die u van ons krijgt, is bijzonder gebruikersvriendelijk. En komt met de begeleiding en ondersteuning waar u om vraagt.

Wees Corona te slim af. Boek nu bij Escala, waar het virus geen spelbreker meer is.

Vragen? Collega Tine zorgt voor antwoorden (mail Tine@escala.be of bel 078 35 36 38).

Frederique Vanassche, is na 18 jaar slechtnieuwsmeldingen wel thuis op dit vlak en geeft sedert 4 jaar les in de West-Vlaamse politieschool rond slechtnieuwsmeldingen brengen en de praktische zaken nadien.