Introductie tot leanmanagement


Vermijd verspilling, denk lean!
Opleiding ICT en informatiemanagement 120030

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

In deze opleiding wordt toegelicht hoe u lean thinking kunt invoeren om zo maximaal te profiteren van deze waardevolle filosofie. Het leidt uiteindelijk tot een stappenplan voor implementatie van lean management in uw eigen organisatie.

Introductie

Om goed te kunnen presteren moet verspilling vermeden worden. Precies hierdoor heeft leanmanagement de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen, ook in kantooromgevingen.

Er zijn heel wat cases bekend van enorme toenames in kwaliteitsniveau, snellere dienstverlening, verhoging van efficiëntie, beperking van werkingskosten, hogere klant- en personeelstevredenheid.

In een administratieve- of dienstenomgeving vindt u ongetwijfeld veel zaken die geen toegevoegde waarde geven: te lange wachttijden, te veel papier, te veel controles en handtekeningen, te dikke dossiers zonder actieplan, enz.  Alles wat geen waarde heeft in de ogen van de klant, moet uit de werking van een organisatie geweerd worden. Een snellere dienstverlening boven alles, met als bijkomend voordeel hogere efficiëntie en kostenbeperking.

Omschrijving

Lean introduceren en implementeren betekent het invoeren van een veranderingsproces in de organisatie wat op zich niet eenvoudig is. Velen van u kunnen dit wellicht beamen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Leidinggevenden en stafmedewerkers die hoofdzakelijk in een kantooromgeving werken (social en non-profit, overheid).

Methodologie

theorie - klassikaal - oefeningen - intervisie

Programma

 • Introductie in leanmanagement:
  • Wat is lean denken? Wat is verspilling?
  • Wat betekent lean in kantooromgevingen?
  • Waarom lean toepassen?
  • Werken in een "klassieke" omgeving
  • Werken in een lean omgeving
 • De bronnen van verspilling in een kantooromgeving
 • Verspilling zien en verwijderen
 • In kaart brengen van werkprocessen en het opsplitsen in activiteiten met waarde/geen waarde voor de klant/burger/...
 • Tools en technieken om verspilling tegen te gaan via performantiemanagement

Kristof Vanderbist is Industrieel Ingenieur Brouwerijtechnologie,Six Sigma Black Belt en theaterdocent. Hij is trainer en facilitator voor My Kingdom for a Horse.

Hij heeft 15 jaar ervaring achter de kiezen : eerst als rattenvanger bij Rentokil, nadien als verpakkingstechnoloog P&G Pringles en Amcor Gent. Kristof heeft een mooi parcours doorlopen in Sales, Kwaliteit, Productie,Project- en Continu Verbeteringsmanagement. Hij heeft een brede ervaring met lean en continu verbeteren op de werkvloer en in kantooromgeving.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.