Lerend netwerk vormingsverantwoordelijke zorgsector 2020


Leer uit ervaringen van uw collega's
Opleiding HRM 190518

Introductie

Als vormingsverantwoordelijke klinken begrippen als leercultuur, leer- en werkvormen,…  u waarschijnlijk niet onbekend in de oren, wat daarom niet wil zeggen dat ze geen uitdaging meer vormen.

Net als uw collega’s uit andere zorginstellingen heeft u ongetwijfeld ook af en toe te maken met minder succesvol geïmplementeerde leertrajecten, bent u zoekende op vlak van opbouw van een goede e-learning,…

Om gezamenlijk tot nieuwe inzichten, werkwijzen en oplossingen te komen, organiseren wij voor u dit lerend netwerk, ondertussen in een zevende jaargang. Deelname aan dit netwerk levert u frisse ideeën en nieuwe contacten, en biedt u de mogelijkheid tot zelfreflectie.

Tijdens 4 voormiddagen in 2020 wensen wij kennis en ervaring te delen, kruisbestuiving te stimuleren en zo tot een interessante dynamiek te komen.

Omschrijving

Goed wetende dat de juiste leervorm mee bepalend is voor een optimaal leerresultaat, hebben we er bij elke sessie voor gezorgd dat gewerkt wordt aan de hand van de meest geschikte formule. Sommige topics lenen zich perfect voor een kennisoverdracht van expert naar publiek, andere komen dan weer best tot uiting via intervisie of een combinatie van beide. In het programma staat bij elke sessie vermeld welke leervorm wordt gehanteerd.

Een stuurgroep met ervaringsdeskundigen uit het werkveld waakt over een zinvolle en actuele invulling van het programma.

Leden van de stuurgroep:

-Shirley Wallaert, Vormingscoördinator verpleging – AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV

-Jan Messely, Stafmedewerker – PZ H. Familie Kortrijk

-Nathalie Vanlerberghe, Stafmedewerker HRM – AZ Damiaan Oostende

-Lynn Hermie, Opleidingsconsulent – UZ Gent

-Liesbeth Verbanck, Vormingscoördinator – Jan Yperman Ziekenhuis, Ieper

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deelname is bedoeld voor opleidings- en  vormingsverantwoordelijken, medewerkers personeelsdienst, stafmedewerkers, … uit de zorgsector. Consultants kunnen niet aansluiten.

De zorgsector definiëren we hierbij als organisaties binnen de ziekenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, kinderopvang, instellingen voor personen met een handicap, … zowel privé als door de overheid georganiseerd.

We richten ons hierbij tot organisaties gelegen van de kust tot en met de as Antwerpen-Brussel.

Volgende organisaties maakten in 2019 reeds deel uit van ons netwerk:

 • AZ Sint-Jan, Brugge-Oostende
 • UZ, Gent
 • ASZ, Aalst
 • PZ H. Familie, Kortrijk
 • AZ Alma, Eeklo
 • PC Sint-Jan-Baptist, Zelzate
 • AZ Sint-Blasius, Dendermonde
 • AZ Damiaan, Oostende
 • Jan Yperman Ziekenhuis, Ieper
 • Koningin Elisabeth Instituut, Oostduinkerke
 • Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
 • AZ Sint-Lucas, Brugge
 • AZ Zeno, Knokke-Blankenberge-Maldegem
 • AZ Nikolaas, Sint-Niklaas
 • AZ Jan Palfijn, Gent
 • WZC Veilige Have, Aalter
 • OLV Ziekenhuis, Aalst
 • APZ Sint-Lucia, Sint-Niklaas

Bijkomende info

Wildcard

Als lid van het netwerk kan u bij één van de vier sessies een collega éénmalig gratis laten kennismaken met dit lerend netwerk. Dit kan een collega zijn binnen uw eigen organisatie of daarbuiten.

Praktisch

Elke sessie start om 09u00 en loopt tot omstreeks 13u30:

 • 09u00-09u30: Onthaal met koffie
 • 09u30-12u30: Netwerksessie
 • 12u30-13u30: Netwerkmoment met broodjeslunch
 • 13u30-14u00: Facultatieve rondleiding bij de gastlocatie (enkel bij sessie 2)

Voor inlichtingen m.b.t. inhoud van het programma:

Joke Six - Tel. 050 40 30 92 - joke.six@escala.be

Methodologie

Goed wetende dat de juiste leervorm mee bepalend is voor een optimaal leerresultaat, hebben we er bij elke sessie voor gezorgd dat gewerkt wordt aan de hand van de meest geschikte formule. Sommige topics lenen zich perfect voor een kennisoverdracht van expert naar publiek, andere komen dan weer best tot uiting via intervisie of een combinatie van beide.

In het programma staat bij elke sessie vermeld welke leervorm wordt gehanteerd.

Programma

Sessie 1: 17/03/2020 – Escala, campus Gent (Tramstraat 63 – 9052 Zwijnaarde)

“Opmaken van een goede e-learning”

 • Leervorm: workshop
 • Spreker: Indyra Olivier

E-learning kent vele voordelen: je bereikt veel mensen op korte tijd, er zijn geen verplaatsingen nodig, medewerkers leren op hun eigen tempo, je kunt iedereen individueel opvolgen, … Maar het kent ook grote uitdagingen! Lange online teksten, video’s en af en toe een quiz, houden de aandacht van de deelnemers niet vast. Heeft e-learning dan ook echt een gedragsverandering teweeg gebracht?

Online modules hoeven niet saai en theoretisch te zijn. Ze kunnen net inspelen op de dagelijkse realiteit en de deelnemer uitdagen om anders te handelen. Hoe? In deze sessie ontleden we een aantal mooie voorbeelden uit de zorg. We gebruiken nadien diezelfde principes om op papier onze eigen e-learning module te ontwikkelen. Dat maakt het nadien gemakkelijker om de module uit te werken in een authoring tool. Tot slot bespreken we de stappen van het ontwerpen van een e-learning tot en met de uitrol ervan. Wat zijn de valkuilen? Waar kan je best op letten?

Sessie 2: 16/06/2020 – WZC Veilige Have, Aalter (Lostraat 28 – 9880 Aalter)

“Perfectionisme beperkt (je) groei”

 • Leervorm: lezing
 • Spreker: Inge Boedts

Een goed synoniem voor perfectionisme is “bevestigingsdrang”. Het continu zoeken naar bevestiging door anderen, omdat ik mezelf niet meer kan bevestigen, OK vinden of graag zien. Perfectionisme kent heel wat verschijningsvormen, zoals,  pleasen, dwangmatig voor anderen zorgen, niet “neen kunnen zeggen, conflicten vermijden, moeilijk feedback kunnen geven of kunnen praten over de innerlijke pijn, onnatuurlijke kwaliteitseisen stellen, niet tevreden zijn met zichzelf en met wat je doet, altijd denken en vaak piekeren, angsten, controledrang, moeilijk kunnen kiezen of beslissen, uitstelgedrag, teveel verantwoordelijk nemen en je eigen grenzen niet respecteren, tot aan burn-out toe. Dit is wat gebeurt als willen moeten wordt …

Het doel van deze lezing is bewustwording te doen ontstaan rond de negatieve effecten van dit patroon en de aanwezigen filters aanreiken, waardoor ze het patroon kunnen herkennen bij zichzelf, hun medewerkers en collega’s.

Sessie 3: 22/09/2020 – AZ Blasius Dendermonde (Kroonveldlaan 50, 9200 Dendermonde)

“Leertrajecten rond leiderschap”

 • Leervorm: intervisie
 • Spreker: Koenraad Van Mierlo

Leiderschap kent vele stijlen, en omvat een breed pallet, met als uitersten directief leidinggeven versus coachend leidinggeven. Voor we het beseffen, worden met momenten de termen ‘slecht leiderschap’ versus ‘goed leiderschap’ in de mond genomen. De vraag waar opleidingsverantwoordelijken dan voor staan is meervoudig: waar wil de organisatie naartoe als het gaat over leiderschap, en over welke tijdshorizon spreken we ? Welke stijl(en) van leiderschap wensen we en wat kunnen we als organisatie doen om hen hierbij te faciliteren? Wat creëert een leider, en hoe doet die dat ? Wat zijn de eigenschappen van een leider ?, gaat het dan over zelfsturing, impact hebben, persoonlijk leiderschap ? En, om niet te vergeten, welke context hebben we voor ogen als we het hebben over ‘goed leiderschap’? Gaat het dan over een stabiele context dan wel een VUCA-context ? Deze intervisie vertrekt vanuit de vragen van u als opleidingsverantwoordelijke. En het motto van deze intervisie is: “Leren om te delen en delen om te leren”.

Sessie 4: 17/11/2020 – Escala, campus Kortrijk (Doorniksesteenweg 220 – 8500 Kortrijk)

Storytelling: presentation thinking & design

 • Leervorm: workshop
 • Spreker: Edouard Gruwez

Hoe overtuig ik mijn publiek? Wat als er weinig tijd is? Hoe hou ik mijn boodschap kort maar toch volledig? Presentaties zijn voor professionals een belangrijk middel om boodschappen over te brengen.  Jammer dat ze vaak hun doel voorbij schieten omdat ze te druk, te complex, te lang, te saai, … zijn. Ze leiden niet tot het gewenste resultaat terwijl ze toch uren voorbereiding vragen.

We leven in een wereld met overdaad aan communicatie en informatie. De spreker ontwikkelde een methodologie om hier efficiënter mee om te gaan in een professionele omgeving. De methode resulteert in bondiger, meer impactvolle presentaties en rapporten, maar wordt ook toegepast om strategisch verhaal (strategic narrative) te ontwerpen en teams te alligneren.

Kies eerst een locatie/tijdstip om deze gegevens te kunnen zien

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 26/05/2020 09:30 12:30
dinsdag 16/06/2020 09:30 12:30
dinsdag 22/09/2020 09:00 13:00
dinsdag 17/11/2020 09:00 13:00

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

 • Escala Brugge
 • Spoorwegstraat 14
 • 8200 Brugge
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078 35 39 30
 • Tine@escala.be

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.