BTW en financiering in de zorgvastgoedsector


Vermijd onverwachte kosten!
Opleiding Financieel Beleid 130695

Omschrijving

Zorginstellingen dienen te voldoen aan steeds strengere kwaliteitsnormen en moeten afgestemd zijn op de specifieke behoeften van hun patiënten/bewoners. Constante renovatie- of nieuwbouwprojecten dringen zich op. Vastgoedprojecten zijn daarom niet voor niets een veel besproken onderwerp in de zorgsector.

De strenge kwaliteitsvereisten leiden vaak tot een (onverwachts) hoog kostenplaatje voor de realisatie van renovatie - en nieuwbouwprojecten. Overheidsfinanciering is meestal niet voldoende om dit volledig kostenplaatje te dekken. Bijgevolg moeten de zorginstellingen op zoek naar andere financierings- en besparingsbronnen.

Tijdens de studiemiddag BTW en zorgvastgoed wordt stilgestaan bij de mogelijke impact van btw bij de realisatie van zorgvastgoedprojecten en wordt er eveneens dieper ingegaan op alternatieve financieringsvormen.

Om een antwoord te bieden op al uw vragen komen 4 specialisten ter zake de nodige toelichting geven. U kunt dan ook rekenen op een zeer praktijkgerichte sessie, die u onmiddellijk toepasbare antwoorden en oplossingen oplevert.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zicht tot directies, verantwoordelijken en medewerkers van zorginstellingen, financiële, aankoop en juridische diensten van zorginstellingen.

Methodologie

Via een interactieve workshop/opleiding kunnen uw specifieke vragen gekaderd en beantwoord worden. De theorie wordt op een begrijpbare en praktijkgerichte manier overgedragen.

Programma

  • Bepaling van het btw-statuut: wat is de draagwijdte van de BTW-vrijstellingen voor handelingen van ziekenhuizen en andere zorginstellingen?
  • Bepaling van het recht op aftrek en eventuele herzieningen in het voordeel van de zorginstelling
  • Welke btw-tarieven zijn van toepassing op de bouwwerkzaamheden? Wie kwalificeert als eindgebruiker bij de bouw van rusthuizen, psychiatrische instellingen, etc.?
  • Wat zijn de btw-aandachtspunten bij het uitvoeren van bouwwerkzaamheden uitgevoerd door eigen personeel?
  • Btw-eenheid of kostendelende vereniging als mogelijk antwoord op BTW-kosten?
  • Financiering: Hoe uw zorgprojecten financieren? Kan een alternatieve financieringsmethode een antwoord bieden op het financieringsvraagstuk van uw zorgproject? Uit welke alternatieven kan ik putten?

Hilde Bosmans - Partner Lindbergh consult

Valérie Jonckers - Legal Consultant Lindbergh consult

An De Roest - Executive director KPMG

Katrien Mellaerts - Senior VAT advisor

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.