25 nov

VZW-studiedag @Gent

Event Wetgeving #210239

Voor de vierde keer organiseert Escala haar VZW-studiedag. De vorige edities mochten we heel wat deelnemers verwelkomen uit de zorgsector, het onderwijsveld, het sociaal-cultureel werk, het sportveld, enzovoort. Gaande van lokale vzw's met een stevige werking en een uitgebreide ploeg vrijwilligers tot grote vzw's in de zorg en het onderwijs met vele tientallen tot honderden medewerkers. Allen erop uit om het bestuur, de werking en het beleid van hun vzw of vzw's verder te versterken.

Met deze studiedag biedt Escala in samenwerking met Procura vzw opnieuw inspiratie, expertise en concrete handvaten aan bestuurders, directie, staf en leidinggevenden.

Zowel qua governance als op inhoudelijk, juridisch als fiscaal vlak.

Dankzij de verschillende modules waaruit u vrij kan kiezen, stellen we nuttige kennis en ervaring ter beschikking, zowel voor de startende als de meer ervaren kracht.

Deze studiedag is de ideale gelegenheid om eventueel samen met collega's inspiratie op te doen om uw organisatie te versterken en de banden aan te halen in een aangenaam kader.

Donderdag 25 november

09:30 u
Extra subsidies voor uw werking. Is het sop de kolen waard? Een wegwijzer om eraan te beginnen

Glenn Weyers

Begroting & begrotingscontrole: onaangename verrassingen vermijden met een solide basis

Sylvia Thienpont

GDPR, privacy en informatieveiligheid: handvaten en aandachtspunten nu het stof gaan liggen is.

Maarten Verhaeghe

13:15 u
Crowdfunding als vzw

Dirk Coeckelbergh

Vrijwilligerswerk: maatschappelijke tendenzen

Vrijwilligerswerk is alomtegenwoordig maar staat soms ook onder druk. Tijdens deze sessie gaat aandacht naar enkele maatschappelijke tendenzen die het vrijwilligerswerk anno 2021 beïnvloeden. Organisaties die hier zicht op hebben, kunnen op de best mogelijke manier het vrijwilligerswerk zuiver houden. Vrijwilligers kunnen er enkel wel bij varen.

Spreker: Prof. Tom Lemahieu, Howest

Actua BTW voor de VZW

Wat beweegt er aan relevante zaken voor de VZW's op BTW-vlak?

Spreker: Dhr. Stefan Ruysschaert, adviseur FOD Financiën, prof. UGent, auteur van diverse publicaties rond BTW

Continu verbeteren: inzetten op klantgerichtheid

Tijdens deze sessie gaat de zeer ervaren spreker in op klantgerichtheid met focus op de externe klanten aan de hand van het publiek en volgende vragen: wat is klantentevredenheid en klantgerichtheid? Waarom is klantentevredenheid voor ons zo belangrijk? Hoe kunnen we onze klanten plezieren en zorgen dat ze positief over ons praten? Welke hefbomen zijn er om de klantenervaring te optimaliseren?

Hij biedt u de nodige handvaten en inzichten, zodat u uw klantgerichtheid op een hoger niveau kan tillen.

15:00 u
Continu verbeteren: verdere stappen naar professioneler en dynamischer besturen

Frank Cuyt

Doorrekenen van kosten

Sylvia Thienpont

Interne communicatie

Met de focus op interne samenwerking gaat de zeer ervaren spreker in op vragen als: waarom loopt interne communicatie nooit optimaal? Welke belangrijke hefbomen zijn er om toch intern goed met elkaar te communiceren? Hoe werk communicatie nu echt?

Zo biedt de spreker handvaten en tipis voor wie de interne communicatie in zijn/haar organisatie wenst te optimaliseren.

Integriteitsbeleid in een vzw

Dirk Coeckelbergh

Lesdata

Datum Startuur Einduur
donderdag 25/11/2021 09:00 12:30
donderdag 25/11/2021 13:30 16:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Campus Gent NETWORKS TWO
  • Raymonde de Larochelaan 13
  • 9051 Gent
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078 35 39 30
  • Tine@escala.be

Prijsinfo

Publieke sector & social profit: 180 euro excl. btw

Korting vanaf 3 deelnemers

Overige deelnemers: 280 euro excl. btw

Glenn Weyers

Glenn Weyers was jarenlang actief als Vlaams Coördinator van het doelstelling 2-subsidieprogramma van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Daarna werkte hij jarenlang als subsidie-adviseur en manager bij Ernst & Young. Daar begeleidde hij diverse organisaties uit de non-profit en openbare sector bij de zoektocht naar en het beheren van subsidies.

Deze expertise binnen het ruime subsidielandschap combineert hij met eigen ervaringen binnen de non-profitsector: zo was hij zelf actief als departementshoofd "Burger & Samenleving" bij een lokaal bestuur en was hij jarenlang directeur personeel & organisatie bij een Antwerpse vzw uit de welzijnssector. Momenteel is hij projectmanager Europese projecten bij Thomas More. In die zin kan hij cursisten zowel vanuit zijn rol als subsidiebeheerder, subsidieconsultant als subsidiezoeker tips en info geven die op maat, concreet en resultaatgericht is.

Sylvia Thienpont

Accountant-Belastingconsulent IAB. Product Manager social profit - SBB Accountants & Adviseurs en vertrouwde en gewaardeerde docent bij Escala voor diverse fiscale opleidingen gericht naar de publieke sector en de social profit.

Dirk Coeckelbergh

Stefan Ruysschaert

Adviseur FOD Financiën & professor UGent

Frank Cuyt

Voormalig algemeen directeur Vlaams Welzijnsverbond