27 aug

Studiedag Duurzaamheid in overheidsopdrachten

Event Overheidsopdrachten en aankoop #240011

Als aankoper weet u maar al te goed. We leven in een tijd waarin duurzaamheid hoog op de politieke agenda staat. Daarbij ervaart u ongetwijfeld ook een zekere druk om duurzaamheid te integreren in het aankoopbeleid. U bent u immers een sleutelfiguur om leveranciers in de juiste richting te duwen. Door duurzaamheidsprincipes te integreren bij overheidsopdrachten speelt u een cruciale rol in het verduurzamen van onze samenleving.

Deze studiedag is integraal gewijd aan het thema duurzaamheid.

In 4 opeenvolgende sessies worden verschillende topics behandeld.

  1. Keynote: Johan Geerts (Geerts/Denayer)
  2. Voeding: Tamara Bruning en Daisy Schellinck (Stad Gent)
  3. Transport en mobiliteit: Matthias Castelein (Marlex Advocatenkantoor)
  4. Gebouwen: Stijn Maeyaert (Tender Law)

Meer details over de inhoud van de verschillende topics worden weldra bekendgemaakt.

Dinsdag 27 augustus

09:20 u
Keynote
11:00 u
Voeding
13:20 u
Mobiliteit

Er is recent heel wat inkt gevloeid omtrent de concurrentiepositie van het openbaar vervoer in Vlaanderen. Zo was er het nieuwe vervoersplan van De Lijn waarbij duizenden haltes sneuvelden of werden vervangen door "flexvervoer", te vergelijken met de vroegere belbus. Zo was er de benarde situatie van busbouwer Van Hool. In die context kwam er ook hevige kritiek op de beslissing van De Lijn om voor het eerst elektrische bussen te bestellen bij de Chinese busbouwer BYD. Niet alleen waren er vragen te stellen over de kwaliteit van de bussen. Volgens China-expert Jonathan Holslag zijn er ook grote nadelen voor onze Belgische economie in het algemeen en busbouwers in het bijzonder. De kritiek luidde in het bijzonder: "Goedkoop is op termijn vaak duurkoop." Het hoeft geen verder betoog dat, parallel aan bijvoorbeeld de bezwaren van boeren tegen een gebrek aan level playing field ten opzichte van buitenlandse voedingsproducten, er een geanimeerd debat kan worden gevoerd omtrent de waarde van een duurzame prijs-kwaliteitsverhouding die in de eerste plaats voldoet aan de interne behoeftebepaling van de betrokken aanbestedende overheid maar eveneens maatschappelijk verdedigbaar blijft (en vice versa). In deze sessie worden enkele vragen opgeworpen en best practices gedeeld om de discussie te voeden.

Spreker: Mr Matthias Castelein

Matthias Castelein is advocaat publiekrecht met een bijzondere specialisatie inzake overheidsopdrachten en andere overeenkomsten in de openbare sector (concessies, samenwerkingsovereenkomsten, PPS, DBFM,...), zowel in de fase van gunning als in de fase van uitvoering. Hij was verbonden aan de kantoren Publius en Lydian en Marlex. Matthias wordt regelmatig op seminars uitgenodigd als spreker over overheidsopdrachten en concessies. Matthias is tevens doctor in de rechten en sinds 2022 actief als praktijkassistent en vrijwillig wetenschappelijk medewerker bij de KU Leuven Faculteit Rechtsgeleerdheid. Zo is hij o.m. betrokken bij het vak juridisch schrijven, wetgevingstechniek en geschiedenis van het publiek recht. Daarnaast is Matthias voorzitter van de GECORO Ieper en bestuurder van de Sint-Maartensscholen Ieper.

15:00 u
Gebouwen

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 27/08/2024 09:00 12:30
dinsdag 27/08/2024 13:30 16:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Bluepoint Antwerpen
  • Filip Williotstraat 9
  • 2600 Berchem
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078 35 39 30
  • F: 051/268754
  • Tine@escala.be

Prijsinfo

De deelnameprijs bedraagt € 210,00 (excl. BTW) voor deelnemers uit de social profit en publieke sector. Bij inschrijving vóór 1 mei, betaalt u slechts € 190,00 (excl. BTW).

Inschrijvingsprijs voor deelnemers uit sectoren andere dan non- en social profit: € 380,00 (excl. BTW) (€ 345,00 bij inschrijving vóór 1/5).