Leuke dansen voor dansers met een beperking


Puur dansplezier!
Opleiding Zorgtechnieken 120763

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

U leert een aantal dansen met de bijhorende aanpassingen zodat u een dansmoment/danscursus kan organiseren voor dansers met een mentale en/of lichamelijke beperking.

Door enkele nieuwe inzichten bent u in staat om zelf creatief een dans te ontwikkelen op maat van uw doelgroep en nog grotere variatie te brengen binnen hun dansbeleving.

Omschrijving

Iedereen kan dansen. Graag nemen wij u mee in een boeiend dansverhaal voor dansers met een beperking. We leren leuke dansen op swingende muziek, we gebruiken onze creativiteit met dansmaterialen en leren ervaren hoe fijn dansexpressie en dansbeleving kan zijn. Als begeleider/therapeut van dansers met een mentale en/of motorische beperking leert u de basisbegrippen van dans en beweging. De dansen kunnen aangepast worden aan een specifieke doelgroep, wij reiken u graag onze tools en expertise aan.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Begeleiders en hulpverleners van personen met een mentale en/of motorische beperking, dans- en sportdocenten en animatoren binnen de gezondheidszorg.

Voorkennis

U vindt het een uitdaging om mensen met een beperking te laten meegenieten van dansexpressie.

Methodologie

Deze praktijkgerichte opleiding laat u de mogelijkheden beleven om tot een boeiende dansexpressie te komen. Een korte theoretische inleiding wordt gevolgd door uitgebreide praktijkvoorbeelden die onmiddellijk toepasbaar zijn voor uw doelgroep.

Programma

SESSIE 1:

  • Tijdens de eerste sessie vertrekken we vanuit de dansdriehoek: danser, dans en docent. Uiteraard houden we rekening met beperkingen maar we doen alleen aanpassingen waar nodig.
  • Welke dans willen we brengen?
  • Waar liggen de interesses van onze doelgroep?
  • We doen dit tijdens de eerste sessie aan de hand van een korte theoretische inleiding aangevuld met een tiental leuke dansen waarin dansplezier en sociaal contact zeer belangrijk zijn.

SESSIE 2:

In de tweede sessie richten we ons meer op de beleving van de dans via dansexpressie, gebruik van materialen, creativiteit en improvisatie. We besteden ook aandacht aan inkleding, organisatie en de didactische aspecten van een dansmoment via praktische dansoefeningen.

Anneleen Smits is dansdocent bij dansstudio Swing, recreatief en competitief dansen voor personen met een motorische en/of mentale beperking.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.