Basisreacties bij terreur


Hoe reageren bij een gewelddadig aanval, terreur of bomaanslag?
Opleiding Veiligheid 170170

Introductie

Sinds de aanslagen in Parijs, Berlijn en Brussel is iedereen overtuigd van het feit dat terreur een dreiging is waarmee men rekening moet houden en in de eerste jaren zal deze dreiging er niet minder op worden.

Omschrijving

Ieder individu kan op zijn niveau en binnen zijn mogelijkheden bijdragen aan een veilige omgeving.

Uiteraard zijn politionele en andere veiligheidsdiensten goed opgeleid om adequaat te reageren. Iedereen heeft er echter belang bij om verdachte situaties te kunnen herkennen en gepast  te reageren zonder zichzelf en de omstaanders in gevaar te brengen.

Tijdens deze sessie, zeer dynamisch gebracht door militaire officieren met een uitgebreid palmares en 'real life experience', wordt onze huidige veiligheidssituatie in beeld gebracht en wordt u aangeleerd wat te doen voor, tijdens en na een aanslag.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen, maar richt zich vooral op medewerkers van plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen of een verhoogd risico lopen zoals bijvoorbeeld: openbare diensten, universiteiten, winkelketens, shoppingcentra, events, festivals, transportbedrijven, luchthavens, industrie en veiligheidsfirma's.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Programma

Wij leren basishandelingen aan gebaseerd op instinctieve reacties en gestoeld op ervaringen opgedaan tijdens missies in Libanon en Afghanistan.

  • Opsporen van indicatoren en verdacht gedrag
  • Potentiele gevaren op de juiste manier melden
  • Initiatie medische hulp bij een aanslag
  • Eerste reacties bij een bomaanslag of een andere gewelddadige aanval
  • Omgaan met hulpdiensten en/of media vlak na een aanslag

Deze lessen geven u een basiskennis rond terrorisme, waardoor u in gevaarlijke situaties uzelf en anderen zal kunnen redden. Het is onze overtuiging dat deze lessen in de toekomst even noodzakelijk zullen worden als een basiskennis EHBO en brandbestrijding.

Juan Van Accom is sinds 1988 militair en heeft zich als officier gespecialiseerd als counter bomb instructor, demining officer, combat divemaster, anti terrorism advisor en Krav Maga instructor. Binnen deze domeinen voerde hij missies uit in Kosovo, Burundi, Libanon en Afghanistan.

Bart Pacqué is sinds 2003 militair en heeft zich als officier gespecialiseerd als counter bomb instructor, demining officer, bomb recconaissance officer, anti terrorism advisor, senior instructor. Binnen deze domeinen voerde hij missies uit in Congo, Libanon en Afghanistan.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.