Verlichtingsdeskundige - totaalpakket


Totaalpakket van Basis verlichtingsdeskundige en Lichtberekening met Evo
Opleiding Techniek, onderhoud en bouw 150275

Introductie

  • Wilt u een specialist worden in het ontwerpen en toepassen van verlichtingssystemen?
  • Honger omuw kennis verder uit te diepen op vlak van verschillende soorten verlichting en verlichtingstechnologieën?
  • Wilt u deskundig advies geven over energie-efficentië en duurzaamheid bij het ontwerpen van verlichtingssystemen?

Verlichtingsdeskundige - totaalpakket

Doorloop via onderstaande modules het totaaltraject verlichtingsdeskundige en u kunt op zelfstandige basis om het even welke lichtstudie maken met inbegrip van een lichtaudit.

Programma module basis verlichtingsdeskundige

  • 7 avondsessies
  • basisbegrippen
  • verlichtingsplannen

Programma module lichtberekening met EVO

  • 4 avondsessies
  • eenvoudige lichtplanning met EVO software
  • volledige case uitwerken : intekenen - berekenen - dossier afdrukken
  • Importeren van een woning

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

U kunt zelfstandig om het even welke lichtstudie maken, met inbegrip van een lichtaudit.

Omschrijving

De verlichtingstechniek is de laatste tien jaar sterk geëvolueerd. Soms kan men nu met een lager elektrisch vermogen een betere verlichting bekomen dan in het verleden het geval was.

Op de markt is er een gamma uiterst doeltreffende verlichtingsproducten beschikbaar. Daardoor is het mogelijk ons levenscomfort te verbeteren en het energieverbruik te beperken. Door deze evolutie is er een belangrijke markt ontstaan. Het is dan ook evident dat van installateurs en ontwerpers een grondige kennis en specialisatie op dit gebied zal verwacht worden.

Verlichtingsdeskundige-totaalpakket bestaat uit de module basis verlichtingsdeskundige (7 sessies) en de module lichtberekening met EVO (4 sessies).

NIEUW: de module basis verlichtingsdeskundige wordt ook digitaal via webinar gegeven!

Voor wie is deze opleiding bestemd?

  • elektrotechnische installateurs
  • technische medewerkers van studiebureaus
  • technische ontwerpers van verlichtings- en sfeerverlichtingsinstallaties
  • kleuradviseurs
  • interieurinrichters
  • interieurstylisten

Programma

Deel 1: Basis verlichtingsdeskundige

Basisbegrippen (3 sessies)

Hier beginnen we met  de  basisbegrippen: lichtstroom, lichtsterkte, verlichtingssterkte, luminantie, specifieke lichtstroom, kleurtemperatuur, kleurweergave, reflectie, visueel waarnemingssysteem, enz. Dit proberen we zoveel mogelijk met praktische voorbeelden uit te leggen. We gaan hierna de verschillende lichtbronnen en hun voorschakelapparatuur bekijken waarbij we de nadruk leggen op de ledtechnologie omdat deze toch een revolutie veroorzaakt in de verlichtingswereld. We leren de verschillende leds kennen en al hun eigenschappen. Ook bekijken  we de  EN 12464-01 voor binnenverlichting.

Wat kunnen we na deze 3 sessies?

We kennen de basisbegrippen, kunnen de juiste lichtbron en verlichtingsniveau kiezen, de luminantie bepalen en ook het lichtsterktediagram lezen.

Verlichtingsplanning (4 sessies)

Hier leren we de verschillende soorten armaturen en hun specifieke rendementen kennen. Vervolgens gaan we praktisch aan de slag en bespreken we een aantal plannen. We beginnen met een woning. Hierna bespreken we een aantal shops (kapsalon, jeansshop, restaurant, enz.) als ook kantoren en industriële gebouwen worden niet vergeten.

Wat kunnen we na deze 4 sessies?

We kunnen de juiste armaturen bepalen voor een verlichtingsplan en kunnen een lichtplan maken waarbij we sfeer en rendement kunnen verzoenen.

Deel 2: Lichtberekening met Evo (4 sessies)

Het is van groot belang dat we ons verlichtingsvoorstel ook kunnen toetsen aan de realiteit. Hiervoor zijn er een aantal programma's beschikbaar. De meest gekende is EVO. Hiermee gaan we berekeningen maken zodat we kunnen zien of ons lichtplan voldoet aan alle paramaters. De presentatie die we kunnen maken is in 3D en een echte verkoopstool voor de eindklant. Uiteraard zijn we in staat om de resultaten te evalueren.

  • Eenvoudige lichtplanning met EVO
  • Volledige kledingszaak intekenen, berekenen en het dossier afdrukken
  • Een DWG van een woning importeren, de woning volledig tekenen, armaturen plaatsen, renderen, ...

Wat kunnen we na deze 4 sessies?

Werken met o.a. Dialux binnenverlichting en EVO is geen probleem meer. We kunnen een volledig dossier met 3D presentatie maken en zelfs een filmpje.

2015-275-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

Alain Floree is reeds meer dan 30 jaar actief in de verlichtingswereld. Als projectmanager verlichting heeft hij alle belangrijke evoluties hieromtrent meegemaakt. Het begon met de eerste halogeenlampen begin jaren 80, de intrede van de elektronica in 1990 en uiteraard ook de start en evolutie van de ledverlichting. De passie waarmee hij de verlichtingsmarkt volgt gecombineerd met zijn enorme kennis maken van hem dan ook een echte specialist in deze materie. Hij heeft ook een goede samenwerking met een aantal innovatieve fabrikanten zodat hij steeds op de hoogte blijft van elke nieuwe technologie. Als docent verlichtingtechnologie is hij al meer dan 15 jaar actief bij Syntra West & SBM.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.