Info-Kuur: Het referentie-adres
Instrument voor de administratieve en sociale re-integratie van dakloze personen
Introductie
- Wat is het belang om ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister?
- Waarom schrijven mensen zich niet gewoon in op het adres waar ze verblijven?
- Een referentieadres bij een natuurlijke persoon of bij het OCMW?
- Kan iedereen zonder eigen adres een referentieadres krijgen? Wat bv. met nieuwkomers en personen die op een studentenkamer verblijven?
Het referentieadres is een belangrijk instrument om administratieve en sociale uitsluiting te voorkomen. Aan een inschrijving in het bevolkingsregister zijn immers veel rechten gekoppeld.
U komt er alles over te weten in deze webinar. Schrijf nu in.
Omschrijving
In elke Belgische gemeente wordt een bevolkingsregister bijgehouden waarin zowel Belgen als vreemdelingen met verblijfsrecht worden opgenomen. Dit gebeurt in de regel op het adres waar men effectief het hoofdverblijf heeft. Maar sommige mensen hebben geen eigen hoofdverblijfplaats zoals daklozen of rondtrekkende woonwagenbewoners. Voor hen is het referentieadres ingevoerd: een fictief adres om administratieve en sociale uitsluiting te voorkomen.
Tijdens deze Info-Kuur krijgt u zowel de wettelijke basisregels (voorwaarden en procedure) als een aantal veel voorkomende praktijkknelpunten mee.
Door zowel de huidige opvangcrisis als de verzadiging van onze betaalbare huisvestingsmarkt, zijn steeds meer mensen (tijdelijk) dakloos of verblijven ze in een studentenkamer of te kleine en zelfs onveilige woning waar een inschrijving vaak niet mogelijk is. Is een referentieadres een oplossing voor deze mensen?
A.u.b. bekijk zeker ook de het totaalaanbod van info-kuren voor maatschappelijk werkers:
Voordelig:
( Eén persoon koopt alle 8 info-kuren met korting, zie de vermelde totaalprijs.
Of één organisatie stuurt minstens 10 mensen naar diverse info-kuren: 20% korting. Neem daartoe contact op met onze opleidingsmanager via e-mail: marc.vlerick@escala.be)
U kan via onze Escala website inschrijven apart per info-kuur. Zie hieronder.
U kan via het totaalaanbod ook inschrijven voor het geheel van alle info-kuren.
(Bovendien kan ik u melden dat wanneer een organisatie de info-kuur thema's in house wil organiseren dat dat zeker ook tot de mogelijkheden behoort via onze opleidingsmanager Marc.)
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Voor OCMW-maatschappelijk werkers, politiemedewerkers, gemeentelijke ambtenaren, advocaten, juristen, hulpverleners in andere organisaties, ...
Methodologie
Deze korte webinar sluiten we af met de mogelijkheid tot vraagstelling.
Programma
- Wettelijk kader
- Definitie + doel
- Referentieadres bij het OCMW (voorwaarden, procedure en bevoegdheid)
- Referentieadres bij een natuurlijke persoon
- Bijzondere situaties (nieuwkomers, studentenkamers, gedetineerden, onbewoonbare of ongeschikte woningen, kraakpanden, kampeertereinen, verblijf in een instelling, woonboten, mobiele woningen, beslag en referentieadres, referentieadres en huurprijs sociale woning)
Lesdata
Datum | Startuur | Einduur |
---|---|---|
donderdag 13/02/2025 | 13:00 | 14:15 |
Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Contact
- T: 078 35 39 30
- Tine@escala.be
Prijsinfo
Vanaf 10 inschrijvingen voor de ganse reeks Info-kuren maart 2025 thema 'wonen' vanuit eenzelfde organisatie : 50 euro per Info-Kuur per inschrijving.
Sofia Speybroeck is juriste gespecialiseerd in OCMW- en vreemdelingenrecht met een jarenlange ervaring bij OCMW Gent en in verschillende externe werkgroepen.
Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.