Lerend netwerk: vormingsverantwoordelijken zorgsector


Leer uit ervaringen van uw collega's
Opleiding HRM 130584

Introductie

Als vormingsverantwoordelijke klinken begrippen als leercultuur, leer- en werkvormen,…  u waarschijnlijk niet onbekend in de oren, wat daarom niet wil zeggen dat ze geen uitdaging meer vormen.

Net als uw collega’s uit andere zorginstellingen heeft u ongetwijfeld ook af en toe te maken met minder succesvol geïmplementeerde leertrajecten, bent u zoekende op vlak van innovatieve leermiddelen,…

Omschrijving

Om gezamenlijk tot nieuwe inzichten, werkwijzen en oplossingen te komen, organiseren wij voor u dit lerend netwerk, ondertussen in een zesde jaargang. Deelname aan dit netwerk levert u frisse ideeën en nieuwe contacten, en biedt u de mogelijkheid tot zelfreflectie.

Tijdens 4 voormiddagen in 2019 wensen wij kennis en ervaring te delen, kruisbestuiving te stimuleren en zo tot een interessante dynamiek te komen.

Goed wetende dat de juiste leervorm mee bepalend is voor een optimaal leerresultaat, hebben we er bij elke sessie voor gezorgd dat gewerkt wordt aan de hand van de meest geschikte formule. Sommige topics lenen zich perfect voor een kennisoverdracht van expert naar publiek, andere komen dan weer best tot uiting via intervisie of een combinatie van beide. In het programma staat bij elke sessie vermeld welke leervorm wordt gehanteerd.

Een stuurgroep met ervaringsdeskundigen uit het werkveld waakt over een zinvolle en actuele invulling van het programma.

Leden van de stuurgroep:

 • Shirley Wallaert, Vormingscoördinator verpleging – AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
 • Jan Messely, Stafmedewerker – PZ H. Familie Kortrijk
 • Nathalie Vanlerberghe, Stafmedewerker HRM – AZ Damiaan Oostende
 • Lynn Hermie, Opleidingsconsulent – UZ Gent

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deelname is bedoeld voor opleidings- en  vormingsverantwoordelijken, medewerkers personeelsdienst, stafmedewerkers,…uit de zorgsector. Consultants kunnen niet aansluiten.

De zorgsector definiëren we hierbij als organisaties binnen de ziekenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, kinderopvang, instellingen voor personen met een handicap ,… zowel privé als door de overheid georganiseerd.

We richten ons hierbij tot organisaties gelegen van de kust tot en met de as Antwerpen-Brussel.

Volgende organisaties maakten in 2018 reeds deel uit van ons netwerk:

AZ Sint-Jan, Brugge-Oostende / UZ, Gent / Algemeen Stedelijk Ziekenhuis,  Aalst / PZ H. Familie, Kortrijk / AZ Alma, Eeklo / PC Sint-Jan-Baptist, Zelzate / AZ Sint-Blasius, Dendermonde / AZ Damiaan, Oostende / Jan Yperman Ziekenhuis, Ieper / Koningin Elisabeth Instituut, Oostduinkerke / Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen / AZ Sint-Lucas, Brugge / AZ Zeno, Knokke-Blankenberge-Maldegem / AZ Nikolaas, Sint-Niklaas

Bijkomende info

Wildcard

Als lid van het netwerk kan u bij 1 van de 4 sessies een collega gratis laten kennismaken met dit lerend netwerk. Dit kan een collega zijn binnen uw eigen organisatie of daarbuiten.

Praktisch

Elke sessie start om 09u00 en loopt tot omstreeks 13u30:

 • 09u00-09u30: Onthaal met koffie
 • 09u30-12u30: Netwerksessie
 • 12u30-13u30: Netwerkmoment met lunch
 • 13u30-14u30: Facultatieve rondleiding bij de gastlocatie (enkel bij sessie 2 en 4)

Prijs

€ 455,00 (exclusief BTW)

Voor inlichtingen m.b.t. inhoud van het programma:

Joke Six - Tel. 050 40 30 92 - joke.six@escala.be

Methodologie

Goed wetende dat de juiste leervorm mee bepalend is voor een optimaal leerresultaat, hebben we er bij elke sessie voor gezorgd dat gewerkt wordt aan de hand van de meest geschikte formule. Sommige topics lenen zich perfect voor een kennisoverdracht van expert naar publiek, andere komen dan weer best tot uiting via intervisie of een combinatie van beide.

In het programma staat bij elke sessie vermeld welke leervorm wordt gehanteerd.

Programma

Sessie 1: 19/03/2019 – Escala, campus Kortrijk (Doorniksesteenweg 220a, 8500 Kortrijk)

“De kracht van non-verbale communicatie”

Uw lichaam vertelt meer dan u denkt. Meer dan 70% van het effect van een boodschap wordt gecreëerd door non-verbale signalen zoals lichaamshouding, stem, intonatie, mimiek, positionering,... Bovendien: uw lichaam liegt nooit! Toch blijkt dat de meeste mensen tijdens gesprekken nauwelijks gebruikmaken van de belangrijke informatie die lichaamstaal geeft. Nochtans geeft deze informatie vaak veel meer prijs dan het gesproken woord.

Door het leren interpreteren van lichaamstaal van uzelf en anderen kunt u uw gesprekspartner beter begrijpen en inschatten. Daarnaast bevordert goede non-verbale observatie de snelheid en effectiviteit van communicatie. Deze sessie gaat in op het doelgerichter communiceren en zich bewuster zijn van houding, mimiek en uitstraling in contacten met collega's, cliënten en derden.

 • Leervorm: training
 • Spreker: Pieter De Smet, expert in communicatie en commerciële skills, auteur van o.a. “Non-verbale communicatie. Dat spreekt”.

Sessie 2: 18/06/2019 – AZ Sint-Jan Brugge (Ruddershove 10, 8000 Brugge)

“Competentie- en talentmanagement en de link naar vorming”

Competentie- en talentmanagement en vorming zijn geen geïsoleerde begrippen binnen HR. Er zijn uiteraard sterke linken. Maar waar liggen die juist?

Competenties en talenten beschrijven is één ding, maar hoe krijgt u inzicht in de competenties en talenten aanwezig bij uw medewerkers? En hoe kunnen deze dan vertaald worden naar verdere professionele ontwikkeling van een individu, een team, een afdeling,…

Een belangrijk verhaal met vele spelers. Maar wie neemt welke rol op?

Veel vragen, ook veel mogelijke antwoorden… In deze sessie biedt Escala inzicht via een aantal denkkaders en worden enkele mogelijkheden toegelicht. Aanvullend worden concrete cases en ideeën aangebracht via een praktijkgetuigenis waarbij de link tussen HR en vorming duidelijk  geïllustreerd wordt.

Aansluitend op deze netwerksessie is er een mogelijkheid tot rondleiding bij deze gastlocatie.

 • Leervorm: kennisoverdracht + getuigenis + intervisie
 • Spreker: Joke Six, HR-consultant en –trainer Escala + Marc Verpoort, Senior HR-expert met meer dan 15 jaar ervaring als HR-director in een groot ziekenhuis.

Sessie 3: 17/09/2019 – Escala, campus Gent (Tramstraat 63, 9052 Zwijnaarde)

“Focusmanagement”

Ons denkend brein staat meer dan ooit onder druk. Inzicht krijgen in de werking van ons brein binnen de uitdagingen van onze “digitale overload” vergroot onze mentale veerkracht. Hoe groter onze (mentale) veerkracht, hoe beter we bestand zijn tegen stress en eventuele burn-out.

Bij focusmanagement gaat het over het efficiënt inzetten van uw bruikbare tijd.  We spreken liever van focusmanagement dan van tijdmanagement aangezien tijd pas waarde heeft als er ook aandacht is. FOCUS is een bewuste beslissing!

 • Leervorm: training
 • Spreker: Griet Vanhooren, therapeut/coach/trainer m.b.t. focusmanagement, stress, burn-out, veerkracht, digitale brain-overload.

Sessie 4: 19/11/2019 – ASZ Aalst (Merestraat 80, 9300 Aalst)

“Innovatieve leermiddelen in de praktijk”

Hoe geeft u nieuwe medewerkers snel de nodige bagage om hun werk uit te voeren? En hoe zorgt u ervoor dat ervaren medewerkers de juiste informatie kunnen oproepen wanneer nodig? Want wat bent u met al die uitgeschreven procedures als ze nauwelijks worden gelezen? Door het slim inzetten van innovatieve leermiddelen kunnen organisaties deze uitdagingen makkelijker aangaan.

Een organisatie staat nóg sterker als ze kennis en kunde optimaal kan benutten én opbouwen. Leren en werken is meer dan ooit heel nauw met elkaar verbonden.

Tijdens deze sessie krijgt u een overzicht van een aantal concreet toepasbare mogelijkheden.

Aansluitend op deze netwerksessie is er een mogelijkheid tot rondleiding bij deze gastlocatie.

 • Leervorm: workshop
 • Spreker: Mathias Vermeulen, expert in leren gecombineerd met technologie.

Kies eerst een locatie/tijdstip om deze gegevens te kunnen zien

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 19/03/2019 09:00 13:00
dinsdag 18/06/2019 09:00 13:00
dinsdag 17/09/2019 09:00 13:00
dinsdag 19/11/2019 09:00 13:00

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

 • Escala Brugge
 • Spoorwegstraat 14
 • 8200 Brugge
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078 35 39 30
 • F: 051/268754
 • Tine@escala.be

Sessie 1: Pieter De Smet, expert in communicatie en commerciële skills, auteur van o.a. "Non-verbale communicatie. Dat spreekt".

Sessie 2: Joke Six, HR-consultant en -trainer Escala + Marc Verpoort, Senior HR-expert met meer dan 15 jaar ervaring als HR-director in een groot ziekenhuis.

Sessie 3: Griet Vanhooren, therapeut/coach/trainer m.b.t. focusmanagement, stress, burn-out, veerkracht, digitale brain-overload.

Sessie 4: Mathias Vermeulen, expert in leren gecombineerd met technologie.