BRCGS Food voor leidinggevenden


Ontdek alle eisen van de BRCGS Food norm en hoe ze te implementeren

Introductie

Op zoek naar een helder overzicht van de nieuwste BRCGS Food norm? Schrijf u in voor deze opleiding!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Met dit korte maar intense traject zal u op een toegepaste manier:

  • Inzicht hebben in het auditprotocol en de eisen van de BRCGS norm.
  • Inzicht hebben ivm de eisen en impact van de norm binnen uw departement.
  • Eisen aan de hand van enkele succesvolle cases kunnen implementeren.
  • Geïntroduceerd worden in de methodologie en woordenschat van de BRCGS norm.
  • In staat zijn om op een constructieve manier met de auditor te dialogeren.
  • Beschikken over tips & tricks om te kunnen slagen in de audit.

Omschrijving

BRCGS Food heeft als doel te beoordelen of een bedrijf producten kan vervaardigen die veilig en wettig zijn en voldoen aan de klantspecificaties van de retailklanten. De BRCGS Food Standaard is product- en procesgericht en  gaat veel verder dan alleen maar het produceren van veilige voeding. Ook toeleveranciersbeheer, machineonderhoud, verpakkingseigenschappen, opleidingsplannen, schoonmaak, ongediertebestrijding, enzovoort moeten in orde zijn.

Tijdens een certificatieaudit worden verschillende departementen geïnterviewd. In eerste plaats leidinggevenden en medewerkers van de kwaliteitsdienst, maar zeker ook managers van andere departementen zoals HR, onderhoud, productie, R&D, verkoop en directie.

Deze opleiding zal u een helder overzicht geven van de nieuwste BRCGS Food norm. Tijdens drie sessies (lessen) komen zowel de eisen als het auditprotocol aan bod. Na deze opleiding bent u voorbereid en kunt u een positieve bijdrage leveren om met kennis van zaken deel te nemen aan een certificatieaudit binnen uw organistie.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Leidinggevenden, kwaliteitsverantwoordelijken, team managers, interne auditoren, productie- en personeelsverantwoordelijken, onderhoudsmedewerkers en directieleden uit de voedingssector en voedingsverwerkende industrie.  

Methodologie

Tijdens de eerste twee lessen wordt er uitleg en toelichting gegeven rond de norm, de eisen en het protocol. Tijdens de derde les bespreekt de docent aan de hand van enkele echte cases en op een interactieve manier de toepassing van de aangereikte kennis in de praktijk. Een optimale kennisoverdracht wordt bekomen doordat de cursisten hun individuele vragen tijdens de lessen kunnen voorleggen.

Programma

Het traject bestaat uit drie lessen:

  1. Het BRCGS certificeringsprotocol, waarbij wordt ingegaan op:

a. Doel en inhoud van het BRCGS Food Certificeringsproces

b. Wat moet er gebeuren voor de audit

i. Scope van de audit

ii.Verschillende types van BRCGS audits

iii.Initiële audit

iv.Hercertificatie

v. Auditvenster

c. Hoe ziet de audit er zelf uit

i. Duur van een audit

ii. Verloop en agenda van een audit

iii. BRCGS scoresysteem

d. Het actierapport na de audit

i. Het actieplan

ii. Invullen van een actieplan

iii. Validatie en technische evaluatie van het actieplan

2. De eisen van de BRCGS Food Standaard

a. Verantwoordelijkheid van de directie

i. Beleid en structuur

ii. Managementreview

b. HACCP systeem

c. Kwaliteitsmanagementsysteem

i. Kwaliteitshandboek

ii.Interne audits

iii.Leveranciersgoedkeuring en beoordeling

iv. Specificatiebeheer

v.Corrigerende en preventieve maatregelen

vi.Non- conforme producten

vii.Naspeurbaarheid

viii.Klachtenafhandeling

ix.Product Recall

d. Fabrieksstandaarden

i.Food defence en fabrieksbeveiliging

ii.Flows

iii.Machines en onderhoud

iv. Vreemde voorwerpenbeheer

v. Hygiëne en desinfectie

vi.Ongediertebestrijding

vii.Opslag en distributie

e. Productcontrole

i.Productontwikkeling

ii.Productetikettering

iii.Allergenenmanagement

iv.Food fraude

v.Productetikettering

vi.Productvrijgave en productanalyse

f.  Procescontrole

i.Verpakkingscontrole

ii.Hoeveelheidsbewaking

iii.Calibratie

g. Personeel

i. Training

h. High risk, high care en ambient high care zones

3. Case studies

a. HACCP

b. Food Fraud analyse

c. Interne audits

d. Corrigerende maatregelen

Bernard Van den Haute is een ervaren auditor (BRCGS, IFS en autocontrolegidsen) met een professionele ervaring van meer dan 20 jaar in de voedingssector. Zowel als certificerend auditor, kwaliteitsverantwoordelijke als consultant. Daarnaast heeft hij meer dan 15 jaar ervaring als docent bij Syntra West, SBM en Escala.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.