BRCGS Food voor leidinggevenden
Ontdek alle eisen van de BRCGS Food norm en hoe ze te implementeren
Introductie
Op zoek naar een helder overzicht van de nieuwste BRCGS Food norm? Schrijf u in voor deze opleiding!
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Met dit korte maar intense traject zal u op een toegepaste manier:
- Inzicht hebben in het auditprotocol en de eisen van de BRCGS norm.
- Inzicht hebben ivm de eisen en impact van de norm binnen uw departement.
- Eisen aan de hand van enkele succesvolle cases kunnen implementeren.
- Geïntroduceerd worden in de methodologie en woordenschat van de BRCGS norm.
- In staat zijn om op een constructieve manier met de auditor te dialogeren.
- Beschikken over tips & tricks om te kunnen slagen in de audit.
Omschrijving
BRCGS Food heeft als doel te beoordelen of een bedrijf producten kan vervaardigen die veilig en wettig zijn en voldoen aan de klantspecificaties van de retailklanten. De BRCGS Food Standaard is product- en procesgericht en gaat veel verder dan alleen maar het produceren van veilige voeding. Ook toeleveranciersbeheer, machineonderhoud, verpakkingseigenschappen, opleidingsplannen, schoonmaak, ongediertebestrijding, enzovoort moeten in orde zijn.
Tijdens een certificatieaudit worden verschillende departementen geïnterviewd. In eerste plaats leidinggevenden en medewerkers van de kwaliteitsdienst, maar zeker ook managers van andere departementen zoals HR, onderhoud, productie, R&D, verkoop en directie.
Deze opleiding zal u een helder overzicht geven van de nieuwste BRCGS Food norm. Tijdens drie sessies (lessen) komen zowel de eisen als het auditprotocol aan bod. Na deze opleiding bent u voorbereid en kunt u een positieve bijdrage leveren om met kennis van zaken deel te nemen aan een certificatieaudit binnen uw organistie.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Leidinggevenden, kwaliteitsverantwoordelijken, team managers, interne auditoren, productie- en personeelsverantwoordelijken, onderhoudsmedewerkers en directieleden uit de voedingssector en voedingsverwerkende industrie.
Methodologie
Tijdens de eerste twee lessen wordt er uitleg en toelichting gegeven rond de norm, de eisen en het protocol. Tijdens de derde les bespreekt de docent aan de hand van enkele echte cases en op een interactieve manier de toepassing van de aangereikte kennis in de praktijk. Een optimale kennisoverdracht wordt bekomen doordat de cursisten hun individuele vragen tijdens de lessen kunnen voorleggen.
Programma
Het traject bestaat uit drie lessen:
- Het BRCGS certificeringsprotocol, waarbij wordt ingegaan op:
a. Doel en inhoud van het BRCGS Food Certificeringsproces
b. Wat moet er gebeuren voor de audit
i. Scope van de audit
ii.Verschillende types van BRCGS audits
iii.Initiële audit
iv.Hercertificatie
v. Auditvenster
c. Hoe ziet de audit er zelf uit
i. Duur van een audit
ii. Verloop en agenda van een audit
iii. BRCGS scoresysteem
d. Het actierapport na de audit
i. Het actieplan
ii. Invullen van een actieplan
iii. Validatie en technische evaluatie van het actieplan
2. De eisen van de BRCGS Food Standaard
a. Verantwoordelijkheid van de directie
i. Beleid en structuur
ii. Managementreview
b. HACCP systeem
c. Kwaliteitsmanagementsysteem
i. Kwaliteitshandboek
ii.Interne audits
iii.Leveranciersgoedkeuring en beoordeling
iv. Specificatiebeheer
v.Corrigerende en preventieve maatregelen
vi.Non- conforme producten
vii.Naspeurbaarheid
viii.Klachtenafhandeling
ix.Product Recall
d. Fabrieksstandaarden
i.Food defence en fabrieksbeveiliging
ii.Flows
iii.Machines en onderhoud
iv. Vreemde voorwerpenbeheer
v. Hygiëne en desinfectie
vi.Ongediertebestrijding
vii.Opslag en distributie
e. Productcontrole
i.Productontwikkeling
ii.Productetikettering
iii.Allergenenmanagement
iv.Food fraude
v.Productetikettering
vi.Productvrijgave en productanalyse
f. Procescontrole
i.Verpakkingscontrole
ii.Hoeveelheidsbewaking
iii.Calibratie
g. Personeel
i. Training
h. High risk, high care en ambient high care zones
3. Case studies
a. HACCP
b. Food Fraud analyse
c. Interne audits
d. Corrigerende maatregelen
Opgelet: Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner Skilliant. Het erkenningsnummer voor Skilliant is DV.O214464.
Kies eerst een locatie/tijdstip om deze gegevens te kunnen zienBernard Van den Haute is een ervaren auditor (BRCGS, IFS en autocontrolegidsen) met een professionele ervaring van meer dan 20 jaar in de voedingssector. Zowel als certificerend auditor, kwaliteitsverantwoordelijke als consultant. Daarnaast heeft hij meer dan 15 jaar ervaring als docent bij Syntra West, SBM en Escala.
Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.