Personeelsplanning in de zorgsector


Planningsvraagstukken oplossen
Opleiding Algemeen beleid en organisatie 180603

Introductie

Het maken van passende uurroosters is voor elke zorgorganisatie een arbeidsintensieve uitdaging. Maar met deze workshop helpen we u alvast goed op weg. Deze workshop is specifiek gericht op personeelsplanning in woonzorgcentra, ziekenhuizen en opvangcentra.

Als hoofdverpleegkundige of personeelsverantwoordelijke moet u altijd maar op zoek naar een optimale afstemming tussen beschikbaar personeel en de te leveren zorg.

De opmaak van een uurrooster is dan ook geen sinecure: u moet rekening houden met allerlei randvoorwaarden, zoals bezettingseisen, wensen van medewerkers, regelgeving, opvang ziekte en andere afwezigheden, verlofplanning, een ‘gezonde' planning, …

Hoe pakt u dat nu het beste aan, wat zijn de stappen om dit te bereiken?

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

In deze praktijkgerichte workshop verwerft u kennis en basisvaardigheden om met allerlei planningsvraagstukken om te gaan. Focus is natuurlijk de planning in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of andere zorginstelling (jeugdzorg, revalidatie, psychiatrie, opvangcentra, …).

U leert hoe u zelf een goed uurrooster kan maken. Maar ook hoe u andere uurroosters kan beoordelen en aanpassen. U verwerft inzicht in verschillende methoden van personeelsplanning, en we geven u nuttige richtlijnen over hoe u structuur en herhaling kan brengen in uw planning. Op het einde van deze workshop heeft u inzicht in personeelsplanning in o.a. ziekenhuizen, opvangcentra of woonzorgcentra. U kan uw nieuwe kennis ook meteen toepassen in uw eigen situatie.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

De workshop personeelsplanning in de zorgsector is een must voor o.a. hoofdverpleegkundigen of afdelingshoofden die betrokken zijn bij de opmaak of controle van uurroosters. Deze workshop is specifiek gericht op personeelsplanning in woonzorgcentra, opvangcentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra, psychiatrische instellingen, jeugdzorg ,…

Methodologie

Tijdens de bijeenkomst vindt reflectie plaats met de deelnemers op de theorie en de eigen praktijk. De mix van theorie, praktijk, inzichten en opvattingen van de deelnemers vormt een belangrijke meerwaarde van de opleiding.

Om de interactiviteit te bevorderen, en de kwaliteit te kunnen waarborgen, beperken wij het aantal deelnemers tot een maximum van 15.

Programma

 • inleiding: personeel plannen in ziekenhuizen, woonzorgcentra, …
 • stappen om tot een goede planning te komen
 • uurrooster-planning versus werkdruk
 • spelregels voor een goed dienstrooster
 • van werkaanbod naar bezettingsgraad en uurroosters
 • randvoorwaarden: sociaal, wettelijk en gezondheid
 • ontwerpen van basis uurroosters (+ praktijkvoorbeelden)
 • verschillende methodes om uurroosters op te maken
 • flexibele uurroosters
 • planning van de mobiele equipe
 • tips & tricks uit de praktijk

De opleiding wordt gegeven door Dhr. Sören Beerens.

Sören is consultant binnen Déhora en heeft reeds tal van (zorg)organisaties begeleid in de optimalisatie van de inzet van hun personeel en hun uurroosters.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.