Lerend netwerk voor projectleiders en projectmanagers

Opleiding Algemeen beleid en organisatie 200506

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

U bent reeds vertrouwd met de basisprincipes van projectmanagement en bent nu op zoek naar nieuwe inzichten en tools, noodzakelijk om grotere, complexere, politiek geladen, tijdskritische, bedrijfskritische, … projecten tot een succes te brengen. Dit programma bezorgt u die kennis en informatie nodig om uw toegevoegde waarde verder te optimaliseren.

Introductie

U bent reeds vertrouwd met de basisprincipes van projectmanagement en nu op zoek naar nieuwe inzichten en tools om projecten tot een succes te brengen. Dit netwerk bezorgt u die kennis en informatie nodig om uw toegevoegde waarde verder te optimaliseren.

Vele projecten mislukken juist omdat te weinig aandacht gegeven wordt aan de planning en opvolging ervan en teveel aandacht aan het lastenboek en het ‘politieke spel’ dat er aan vast hangt. Dit netwerk geeft u concrete en bruikbare kennis. U leert niet alleen wat het succes van een project uitmaakt, maar vooral hoe u dat succes persoonlijk kunt beïnvloeden.

Omschrijving

Sommige projecten beslissen mee over het succes van de onderneming of organisatie morgen. Sommige projecten zijn zo ingrijpend dat zelfs de toekomst van een onderneming er van afhangt. En deze projecten vragen ervaren projectmedewerkers. Er wordt soms meer aandacht gegeven aan de technische invulling van het project, dan aan het managen van de eigenlijke projectdoelstellingen.

De meeste organisaties zijn project-gedreven. Vanuit de diverse bedrijfsprocessen worden geïntegreerde projecten opgestart. Dit heeft tot gevolg dat u als projectleider naast uw technische competenties eveneens nood heeft aan nieuwe managementvaardigheden. Om tot nieuwe inzichten, werkwijzen en oplossingen te komen, organiseren SBM en Escala gezamenlijk dit lerend netwerk, bestemd voor projectmanagers en projectleiders die verder willen gaan dan hun basiskennis projectmanagement.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

  • U bent project- of programmamanager of projectleider en u heeft de basis onder de knie?
  • U bent op zoek naar sessies die verder gaan dan de basis?
  • En u wilt een grondig overzicht van de meest toegepaste methoden?
  • U wilt leren van experten en de andere projectleiders?

Voorkennis

Basiskennis van projectmanagement.

Methodologie

Dit is een lerend netwerk waar we verder gaan dan basiskennisvragen mbt projectmanagement. Via theorie, praktijkervaring en intervisie krijgt u een boost aan informatie die u functioneel zal doen vooruitgaan.

ln-projectleiders-2-1_2020-506.jpg

Programma

Sessie 1: Leidinggeven aan projectteams

Hoe krijgt u als projectleider voldoende impact op een organisatie waarin u geen hiërarchische verantwoordelijkheid heb? Welke interpersoonlijke vaardigheden zijn cruciaal voor het succesvol beheren van een project?  Om multidisciplinaire teams aan te sturen of mensen te laten samenwerken aan (tijdelijke) opdrachten kan men niet altijd terugvallen op een hiërarchische positie. Dit niet-hiërarchisch leidinggeven vergt enkele specifieke vaardigheden die tijdens deze sessie centraal staan: competentie om mensen te overtuigen, om invloed uit te oefenen en om negatieve situaties positief te beïnvloeden. Zo krijgt men meer impact op mensen, waardoor men betere resultaten bekomt.

Sessie 2: PMO

Hoe start en beheert u een Project Management Office?

Succesvolle organisaties ondervinden dat wanneer hun projectmanagement professioneler wordt, dit sowieso het succes van de projecten bevordert. Middelen zijn nergens onbeperkt en moet er dus gekozen worden voor die projecten die het meest bijdragen aan de strategie van het bedrijf. Het project management office geeft hierop een antwoord. De praktische organisatie van een PMO is nochtans niet evident en moet goed doordacht zijn. De PMO heeft expertise aan boord en de juiste vaardigheden.

Sessie 3: Change en projectmanagement

Hoe krijg ik als projectleider mijn organisatie in beweging bij belangrijke transformatie-projecten?

Als projectleider brengt u per definitie verandering. Of het nu nieuwe processen, systemen of organisatiestructuren zijn, een project heeft impact op de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken werknemers. En dus krijgt u ook te maken met weerstand. Kennis van change management is dan ook voor u een absolute must.

In deze sessie krijgt u een aantal pragmatische modellen en komt u te weten hoe u verandering projectmatig aanpakt én de betrokken stakeholders meeneemt doorheen deze verandering. We delen tips & tricks en wisselen echte ervaringen uit.

Sessie 4: Strategie en projectmanagement

Hoe zorg ik ervoor dat mijn projectportfolio een antwoord biedt op de strategische prioriteiten van mijn organisatie? Strategie ontwikkeling, ervaringen met strategiemodellen. Valkuilen en succesfactoren bij verschillende benaderingen. Strategie executie en implementatie: Hoe zorgen voor draagkracht en daadwerkelijke uitvoering? Aanpak, principes en vuistregels. Strategie nieuwe stijl: trends en tips.

Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner SBM, cvba Skilliant.

Prijsinfo

Kortingen:

  • Eerste deelnemer standaardprijs: €470,00
  • Tweede deelnemer van hetzelfde bedrijf 20% korting: €376,00
  • Vanaf de derde deelnemer van hetzelfde bedrijf 50% korting: €235,00

(prijzen zijn exclusief 21% BTW)

Jean-Pierre DeKocker

Binnen Alcatel was dhr. Dekocker actief binnen het departement "Training & Development", eerst als docent, later als teamleader en nog later als verantwoordelijke voor de opleiding van zowel intern personeel als klanten.

Vanaf 2000 bekleedde hij directiefuncties binnen Belgacom/Proximus, waarvan 10 jaar als Corporate Program Director waar hij eerst verantwoordelijk was voor de Program Management Office en daarna als Program Director belangrijke bedrijfsprojecten in diverse domeinen heeft geleid. Hij was o.a. Program Manager voor de opstart van Proximus TV/11 en voor diverse herstructureringsprojecten (in domeinen zoals Performance Improvement en Operational Excellence). Mede door zijn achtergrond in Opleiding en Vorming is hij uitermate geschikt om zijn kennis en ervaring mbt. Program/Project Management over te dragen aan medewerkers die in dit domein actief zijn of er willen in groeien. Jean-Pierre Dekocker is houder van een MBA diploma behaald aan de Vlerick Business School.

Marc Moens

Hij startte zijn carrière als ICT-beheerder en kwam vervolgens in de banksector terecht waar hij verantwoordelijk was voor diverse projecten. Hij is eveneens houder van een PRINCE II-licentie. Momenteel werkt hij als deskundige projecten bij de Provincie West-Vlaanderen.

Annelies Loosveldt

Annelies Loosveldt begeleidt bedrijven op het gebied van project- en portfoliomanagement en veranderingsmanagement. Ze geeft training over project- en portfoliomanagement, begeleidt projectteams en coacht projectmanagers. Daarnaast is Annelies als docent en onderzoeker verbonden aan de Artevelde Hogeschool en oprichter van TURN, een consulting start-up gespecialiseerd in de menselijke factor van digitale transformaties.

Zij heeft ervaring in het coachen en trainen van projectmanagers, in het managen van projecten in de non-profit, en in de energiesector, farmaceutische industrie, meubelproductie, ... . Annelies is een ervaren facilitator, heeft uitstekende communicatievaardigheden en is een creatieve innovator. Zij heeft een diploma Politieke Wetenschappen, MA in European Studies en Journalistiek op zak, en is gecertificeerd Prince 2 Practitioner.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.