26 nov

3de Studiedag Actueel Grootkeuken Management

Event Grootkeuken en HACCP #240329

3de Studiedag "Actueel Grootkeuken Management"

te zalen Van der Valk Nazareth, autosnelweg E17, dinsdag 26 november 2024, 12-17 uur


Waarom?:


Keukenchefs en hun hulpkoks, directie en diensthoofden, maar ook diëtisten van not for profit grootkeukens willen: leren en netwerken, ondersteund door topsprekers uit hun eigen werkveld.


Voor deze mensen organiseert Escala jaarlijks de Studiedag Actueel Grootkeuken Management.


Na deze studiedag heeft elke deelnemer een zeer actueel zicht op wat er leeft in de Vlaamse grootkeuken branche.


Doelgroepen:


Keukenchefs en hun hulpkoks, directie en diensthoofden, maar ook diëtisten van not for profit grootkeukens.


Lees: van grootkeukens in algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, woon-zorg centra, instellingen voor gehandicapten, onderwijs, maatwerkbedrijven, ....


Ook functiehouders uit private grootkeukens en toeleveranciers aan grootkeukens zijn uiterst welkom.


Leermethode:


Samen lunchen en pauzeren (Powered by Van der Valk Nazareth)

Intens netwerken

Leren van topsprekers uit de grootkeuken branche

Actuele presentaties

Leren van elkaar

...


Stuurgroep:


Inhoudelijk wordt deze studiedag gestuurd door:


Mevr. Ann Van Hecke, gewezen facility manager in de zorg

Dhr. Kris Lefebvre, verantwoordelijke voedingsbeheer, Silva Medical, Brussel

Dhr. Lieven Astaes, directeur Ruddersstove, OCMW Brugge


(Voor wie dat wenst is er om 12.00 uur een zeer verzorgde middaglunch à € 10 pp..

Halverwege is er een inbegrepen koffie- en dessertpauze voor alle deelnemers.)

Dinsdag 26 november

12:00 u
Middaglunch

Voor wie dat wenst is er om 12.00 uur een zeer verzorgde middaglunch à € 10 pp..

Halverwege is er een inbegrepen koffie- en dessertpauze voor alle deelnemers.

13:20 u
Inleiding
13:30 u
Actualiteit optimale grootkeuken productiesystemen
14:30 u
Korte keten implementeren in grootkeukens

Deze spreekster gaat vooral over de barrières die landbouwers ondervinden om deel te nemen aan grotere opdrachten (overheidsopdrachten) en hoe daar een stuk aan tegemoet kan gekomen worden door organisaties met grootkeuken. Dit naar een actueel Deens model.

Hierbij brengt de spreekster ook aan dat er moet rekening gehouden worden met praktische zaken die horen bij de korte keten: het wassen van de landbouwproducten; de stockage bij grotere aanleverhoeveelheden; ....

Deze sessie richt zich op het toegankelijk maken van openbare aanbestedingen voor landbouwers die actief zijn in de korte keten. Tijdens de opleiding bespreken we de barrières die landbouwers ervaren bij deelname aan openbare aanbestedingen en manieren om hiermee als grootkeuken mee om te gaan. We gaan in op de impact die deze veranderingen hebben op de manier van werken in de keuken en de benodigde inspanningen en aanpassingen van de grootkeukens. Het doel is om inzicht te geven in het proces en praktische oplossingen te bieden voor een duurzamere voedselvoorziening.

Samen werken aan een hecht grootkeuken team

In gewone mensentaal wordt hier gezocht naar: 'de eerste stappen naar een betrokken team', of 'op naar gedeelde verantwoordelijkheid', of 'een team leiden begint bij jezelf' ....

In deze workshop wordt het accent gelegd op de betrokkenheid zoeken in de keuken, het WHY en ook de '5 petten' aanbrengen en dit alles in een uiterst interactieve sfeer.

Leiderschap in de grootkeuken gaat niet alleen over het beheersen van dagelijkse operaties, maar ook over het inspireren en motiveren van je team. Laten we samen ontdekken hoe je meer betrokkenheid en eigenaarschap kan creëren, hoe je als verantwoordelijke je verschillende petten kan balanceren om niet alleen maar samen met je team te streven naar het best mogelijke resultaat. Deze korte ontdekkingsreis doen we op een interactieve manier waarbij we , vertrekkend vanuit de praktijk, kijken naar wat nodig is om je team mee te nemen in een samen-verhaal.

15:30 u
Dessert en koffiepauze
16:00 u
Praktijkgetuigenis duurzaamheid met focus op de grootkeuken

Met betrekking de volledige grootkeuken werking wordt in het algemeen ziekenhuis UZ Gent voluit gefocust op duurzaamheid.

Dr. Evelien Kieckens doet dit uit de doeken met een resem aan praktische zeer herkenbare voorbeelden.

Eén derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd wordt verspild. Ongeveer een 25% van de broeikasgasemissies wereldwijd is rechtstreeks gelinkt aan de voedselketen. Met een steeds groter wordende bevolking en uitdagendere omstandigheden door een veranderend klimaat wordt het een grote uitdaging om voor iedereen voldoende voedsel te voorzien. Ons eetpatroon waarbij dierlijke eiwitten nog steeds een grote rol spelen moet aangepast worden. Dit is echter niet eenvoudig, zeker in een ziekenhuissetting waarbij ondervoeding ook een belangrijk aspect is. Een interessante presentatie voor iedereen die wil ontdekken hoe UZ Gent samen met Sodexo stappen zet om de grootkeuken van het ziekenhuis te verduurzamen.

Praktijkgetuigenis experiment plantaardige eiwitten project Cities2030 en Stad Brugge

Mevrouw Barbara Plovie van FOOD Vives werkte recent projectgewijs samen met Stad en OCMW Brugge rond de zogenaamde eiwitshift, de switch naar meer plantaardige ingrediënten in de grootkeuken. In deze praktijkgetuigenis krijgen de toehoorders een uitgebreide toelichting omtrent de vele succesjes, maar ook omtrent de mogelijke valkuilen en bijhorende opportuniteiten in dit kader.

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 26/11/2024 12:00 17:00

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
  • Autostrade E-17
  • 9810 Nazareth
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078 35 39 30
  • F: 051/268754
  • Tine@escala.be

Prijsinfo

(Voor wie dat wenst is er om 12.00 uur een zeer verzorgde middaglunch à € 10 pp..

Halverwege is er een inbegrepen koffie- en dessertpauze voor alle deelnemers.)

Lieven Astaes

Directeur Ruddersstove OCMW Brugge

Filip De Paepe

Zaakvoerder Zorgkeukenzorg

Lisa Van den Bossche

Experte korte keten ILVO Vlaanderen.

Lisa is een onderzoeker aan het ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedinsonderzoek). Ze heeft een master in psychologie en business management. Ze heeft 14 jaar ervaring in de fast moving consumer goods industrie waar ze sales en supply chain functies bekleedde. Lisa werkte zowel voor grote multinationals als voor kleine social impact start-ups. Haar huidig onderzoek focust op twee Europese projecten. Het eerste project, ZEROW, focust op het reduceren van voedselverspilling via 9 innovatieve living labs die elk op een andere stap van de supply chain focussen. ILVO tracht ervoor te zorgen dat deze living labs oplossingen uitwerken die systemisch zijn en opgeschaald kunnen worden naar verschillende regio's in Europa. Het tweede project is COCOREADO en hier is de ambitie om de kloof tussen consumenten en producenten te verkleinen en op die manier de positie van de landbouwer in de waardeketen te verbeteren. ILVO zorgt ervoor dat de verschillende projectpartners dezelfde taal spreken door een gezamenlijk theoretisch kader uit te werken en co-creatie te stimuleren.

Ilse Colaes

Experte HR en leiderschap.

Ilse Colaes is een ervaren leiderschapsexpert die zelf in het werkveld heeft gestaan en die zich al meer dan 25 jaar toespitst op het ontwikkelen van leiderschap en het optimaliseren van teamdynamiek,. Met een achtergrond in zowel de academische wereld als het bedrijfsleven heeft Ilse een diepgaande kennis van leiderschapsprincipes en hun praktische toepassing.

Ilse heeft gewerkt met diverse organisaties, variërend van overheidssector tot multinationale bedrijven, waar zij verantwoordelijken heeft begeleid in het verbeteren van operationele efficiëntie en teamcohesie. Ze staat bekend om haar toegankelijke en resultaatgerichte benadering, waarbij ze theorie en praktijk op een inspirerende en effectieve manier weet te combineren. Met haar expertise helpt Ilse leiders om hun potentieel te benutten en hun teams naar hogere prestaties te leiden. Haar workshops en trainingen zijn praktisch, interactief en gericht op duurzame resultaten.

Dr. Evelien Kieckens

Duurzaamheidscoördinator UZ Gent.

Dr. Evelien Kieckens studeerde Biomedische wetenschappen aan deze faculteit en behaalde daarna een doctoraat in de immunologie aan de faculteit diergeneeskunde. Na wat extra jaren in het onderzoek op de campus bio-ingenieurswetenschappen startte ze in volle coronaperiode op de Milieudienst van UZ Gent als Bioveiligheids- en duurzaamheidscoördinator.

Vanuit deze functie heeft ze elke dag de mogelijkheid om wetenschappelijke inzichten te combineren met de behoeften en vragen vanop de werkvloer. Op deze manier ontstaan boeiende duurzame projecten, onderzoeksprojecten en samenwerkingen die ze binnen en buiten het ziekenhuis verder mag coördineren. Daarnaast stuurt ze voor het UZ Gent ook de deelname aan de Green Deal duurzame zorg en trekt ze het thema materialen en afval binnen deze Green Deal. Verder zit ze ook mee in werkgroep duurzaamheid voor de opleiding Geneeskunde.

X X