Els Opstaele, coördinator overheidsopdrachten bij vzw Gezondheidszorg Bermhertigheid Jesu, deelt haar ervaring met het Lerend Netwerk Overheidsopdrachten voor Gevorderden (LNOO). Met jarenlange deelname aan het netwerk en een actieve rol in de stuurgroep, benadrukt ze de waarde van deze unieke leeromgeving.
"Als aankoper zoek ik naar praktische kennis en inzichten. De wetgeving op zich kan je wel volgen en bijhouden via opleidingen, maar het echte verschil zit in het delen van ervaringen met andere professionals. Hoe pak je specifieke situaties aan? Dat onderlinge overleg is van onschatbare waarde," vertelt Els. Tijdens informele momenten, zoals de lunch, ontstaan vaak vlotte gesprekken die inspireren en toepasbaar zijn in de praktijk. “Iedereen loopt tegen dezelfde problemen aan, en dat maakt het uitwisselen van tips en tricks zo waardevol.”
De democratische opzet van het LNOO is volgens Els een sterk punt. “Als lid van de stuurgroep kunnen we zelf onderwerpen aandragen. Dat geeft veel inspraak en zorgt ervoor dat de sessies goed aansluiten bij onze behoeften. Docenten spelen hierbij een cruciale rol: zij moeten de balans vinden tussen theorie en praktijk. Soms neigen de sessies iets te juridisch, terwijl wij net praktische oplossingen willen. Gelukkig luistert Escala naar onze feedback en past het netwerk zich hierop aan. Voor beginnend aankopers wordt er dit jaar een nieuw netwerk geïntroduceerd te Gent & Westerlo met name het Lerend Netwerk Overheidsopdrachten voor startende aankopers. De sessies vinden gelijktijdig plaats in gescheiden groepen, maar tijdens de pauzemomenten is er ruimte om ervaringen en kennis uit te wisselen met de gevorderde aankopers.
"Door de jaren heen is het netwerk praktischer geworden en wordt er nog meer geluisterd naar deelnemers," zegt Els. "We hebben zelfs een digitale Teams-omgeving waar vragen en cases gedeeld worden. Dit maakt het een echte community."
Ze kijkt ook uit naar de uitbreiding van het netwerk: vanaf nu zijn er groepen in Brugge, Gent en Westerlo. 'Met de toevoeging van het Lerend Netwerk in Brugge wordt het voor mij praktischer om me daarheen te verplaatsen. Daarnaast zorgt de opsplitsing in kleinere groepen voor meer ruimte voor interactie, wat de leerervaring verder versterkt.'
Deelnemers waarderen de vrije sessies waarin actuele onderwerpen besproken worden. Els: "Je kunt ter plekke inbrengen waar je op dat moment mee bezig bent. Dat is niet alleen nuttig, maar ook meteen toepasbaar in je werk."
"Het netwerk is geschikt voor iedereen die werkt rond de plaatsing van overheidsopdrachten. De uitvoering vraagt een andere aanpak en regelgeving, maar dat biedt misschien kansen voor een nieuw netwerk,” suggereert Els.
Wilt u ook deel uitmaken van een inspirerend netwerk? Ontdek meer over het Lerend Netwerk Overheidsopdrachten voor Gevorderden. Of bent u een starter in dit vakgebied? Bekijk dan zeker het aanbod van het Lerend Netwerk voor Beginners.
Els besluit: "Of u nu beginner bent of gevorderd, het is vooral belangrijk dat u samenkomt om te leren en te groeien. Het netwerk biedt daarvoor een perfecte omgeving."