Dieetkoken: Gluten- en lactose intolerantie

Opleiding Zorgtechnieken 150350

Introductie

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Steeds meer en meer zijn er allergieën en zo ontstaat de vraag naar de juiste voeding.

Wat is de nieuwe wetgeving omtrent allergieën? Wat betekent dit voor de producent en de consument?

Coeliakie of glutenintolerantie zien we steeds vaker opduiken, heel dikwijls gecombineerd met lactose intolerantie. En daar helpt maar één remedie tegen en dat is glutenvrij en lactosevrij koken.

Om dat zonder fouten te kunnen en ook nog te zorgen dat de klant of de patiënt smakelijk kan eten is ondersteuning meer dan nodig.

Omschrijving

- Creatief leren de eet- en kookgewoonten aanpassen aan de vraag van klanten die aangewezen zijn op een aangepast eetpatroon omwille van gluten- en/of lactose intolerantie/allergie.

- Inzicht krijgen in de principes van deze allergieën waarbij de veranderingen nodig zijn om de gezondheid van de gebruiker te verbeteren.

- Aangepaste voeding en recepturen kunnen uitwerken en toepassen in de voedselbereidingen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Grootkeukenkoks, traiteurs, bakkers, slagers,diëtisten, productontwikkelaars in de voedingsindustrie.

Voorkennis

U beschikt over een sterke basis kooktechnieken.

Programma

Sessie 1 Theorie:

  • Wat zijn voedselallegieën
  • Wat is verschil tussen een intolerantie en een allergie
  • Wat is de wetgeving

Sessie 2 Theorie

  • voedsel bereiden voor consumenten met een allergie
  • Soorten allergieën

Sessie 3 Praktijk:

  • Een nieuwe trend het ' foodmap' dieet : wat is dit, voor wie is dit van toepassing
  • Glutenintolerantie
  • Uitwerken van receptuur

Sessie 4 Praktijk:

  • Lactose-intolerantie
  • Praktijk....
  • Uitwerken van receptuur