Dansen met kinderen met een mentale beperking


De dansbeleving van het kind, gecombineerd met voldoende motorische uitdaging en prikkeling
Opleiding Zorgtechnieken 150373

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

U leert een aantal kinderdansen met de bijhorende aanpassingen en vereenvoudigingen zodat u een dansmoment/danscursus kan organiseren voor kinderen met een mentale en/of lichamelijke beperking. We zoomen even in op de tips en trics voor docenten.

Door enkele nieuwe inzichten bent u in staat om zelf creatief een kinderdans te ontwikkelen op maat van uw doelgroep en nog grotere variatie te brengen binnen hun dansbeleving.

Omschrijving

Kinderen springen, huppelen ... kortom dansen door het leven. Ze lachen, fantaseren, ontdekken, ... de gewone alledaagse dingen. Die positieve ervaringen zijn het fundament bij kinderdans.

In deze opleiding geven we onze aandacht aan de leefwereld van het kind, aan de keuze van muziek, aan de didactische aanpak vanuit hun kind-zijn en hun mentale beperking.

Bij het maken van dansen houden we rekening met de dansbeleving van het kind, gecombineerd voldoende motorische uitdaging en prikkeling.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Medewerkers uit de zorgsector of onderwijzend personeel die dagelijks met kinderen met een mentale beperking omgaan.

Voorkennis

Ervaring hebben met kinderen met mentale beperkingen.

Toelatingsvoorwaarden

Werkzaam zijn in de zorgsector of onderwijs.

Methodologie

Theorie gekoppeld aan praktijk

Programma

Sessie 1:

Theoretische inleiding

Leuke dansen - dansen op swingende muziek die snel aangeleerd kunnen worden en veel plezier brengen aan de kinderen met een mentale handicap.  

Kinderen hebben veel fantasie en dit kunnen we gebruiken in onze dans.  We vertrekken vanuit een gekend onderwerp of een dagelijkse handeling en gaan hiermee aan de slag voor het maken van een dans.

De ernst van de mentale handicap is een bepalende factor voor de mogelijkheden en de keuze van dansdiscipline.

We exploreren de mogelijkheden die diverse dansdisciplines bieden voor kleuters en kinderen met een lichte, matige of ernstige mentale handicap.

Tussendoor kunnen kleine dansmomentjes de nodige rust brengen  - feel good momentjes - als tussendoortje of op einde van de les

U leert in de praktijk sessie een waaier van dansjes voor kinderen aan met bijhorende mogelijkheden tot aanpassing/vereenvoudiging.

Sessie 2:

Dansen met kinderen op zich is een grote uitdaging en vraagt veel inleving van de docent.  Graag presenteren wij u enkele uitgewerkte lessen waarbij we de kennis en inzicht van sessie 1 gebruiken en de hele les rond een bepaalde gedachte of thema wordt uitgewerkt.

Kinderen herhalen ook graag hun dansjes, ze beleven gewoon plezier aan het muzikaal bewegen.  De herhaling van alle gekende dansen kan je inkleden in een spel, een muzikale reis, een verhaal.  Ook hier presenteren wij u graag een voorbeeld.

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.