Omgevingsvergunning fundamenten: handhaving stedenbouw
Introductie
Deze opleiding maakt deel uit van een reeks opleidingen getiteld 'omgevingsvergunning fundamenten'. De opleidingen zijn geschikt zowel voor nieuwe medewerkers in deze materie als medewerkers die zich omwille van wijzigingen in de materie of als heropfrissing willen verdiepen in één of meerdere topics. Elk van de modules is afgestemd op de andere modules, maar elke module kan ook afzonderlijk gevolgd worden.
Deze reeks bevat volgende modules:
- planning
- omgevingsvergunningsprocedure
- stedenbouw/vergunning (VCRO)
- stedenbouw/handhaving (deze module)
- milieu/vergunning
- milieu/handhaving
De bovenstaande opleidingen vindt u terug via deze link.
Omschrijving
De nieuwe regelgeving omtrent de omgevingsvergunning wijzigt een aantal belangrijke aspecten van de procedure.
Het blijft echter een proceduredecreet waardoor het nog steeds zinvol is om de concrete bepalingen rond stedenbouw en milieu apart te bekijken.
Bovendien biedt deze opsplitsing de mogelijkheid voor de ambtenaar die traditioneel de stedenbouwkundige aanvragen behandelt om zich te verdiepen in het milieuvergunningsaspect. En omgekeerd. Naast medewerkers van lokale overheden, architecten- en studiebureaus die betrekkelijk nieuw zijn in de gehele materie, zijn zij dus zeker welkom op deze opleiding.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding is bestemd voor ambtenaren werkzaam op diensten stedenbouw, ruimtelijke ordening of milieu van steden en gemeenten, provinciale overheden of de Vlaamse overheid, alsook voor collega's die vanuit hun job een beter inzicht nodig hebben in deze materie, vrijwilligers in adviesraden zoals de GECORO en bevoegde schepenen.
Ook nuttig voor medewerkers van politiediensten, intercommunales, sociale huisvestingsmaatschappijen, verenigingen en studiebureaus die vaak optreden namens overheden of hen begeleiden bij wijzigingen in de ruimtelijke planning. Publieke of social profit instellingen die met deze regelgeving worden geconfronteerd.
Bijkomende info
Deze opleiding wordt voor 3u erkend door de Federale Raad van landmeters-experten.
Programma
- Handhaving
- Evolutie naar bestuurlijke handhaving
- Verschillende instrumenten
- Herstelmaatregelen
- Sancties en geldboetes
- Stakingsbevel
- Verjaring
Lesdata
Datum | Startuur | Einduur |
---|---|---|
dinsdag 13/05/2025 | 09:30 | 12:30 |
dinsdag 13/05/2025 | 13:30 | 16:30 |
Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Contact
- T: 078 35 39 30
- Tine@escala.be
Prijsinfo
Wil u meerdere modules volgen? Schrijf dan in voor het totaaltraject en geniet van korting. U vindt de totaaltrajecten omgeving fundamenten terug via deze link.
In de totaaltrajecten kan u kiezen voor de modules stedenbouw (modules 1-4) al dan niet aangevuld met de modules milieu (5 en 6).
Studiebureaus & architecten die optreden in opdracht van de Escala-doelgroep betalen € 330,00 excl. btw.
Mr. Jo Van Lommel is advocaat verbonden aan het kantoor GSJ Advocaten (www.gsj.be) en maakt er deel uit van de vakgroep rond administratief recht, milieurecht, ruimtelijke ordening en stedenbouw die sinds 40 jaar actief is in deze materie en regelmatig optreden voor het Vlaamse Gewest, de provinciebesturen en de gemeentebesturen, alsook namens ondernemingen en particulieren. Binnen het kantoor heeft hij zich verder toegelegd op de handhaving o.m. in het kader van de ruimtelijke ordening.
Hij heeft een Master diploma Milieurecht en is lid van de redactieraad van de Nieuwsbrief van het Tijdschrift Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan o.m. omtrent het stakingsbevel.
Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.