Psychose begrijpen

Webinar Maatschappelijke Topic 220418

Introductie

Gebeurt het soms dat uw zorgvrager of cliënt niet in dezelfde realiteit zit als u? En weet u niet goed hoe u dan moet reageren? Dan is deze opleiding iets voor u.

Omschrijving

De kans dat u iemand ontmoet die zich in psychotische toestand bevindt, is niet klein. Eén op honderd mensen heeft in zijn leven minstens één keer last van psychoses (sommige studies zeggen 2 tot 3 %; en 0,7% krijgt zelfs de diagnose schizofrenie).

In deze opleiding leren we wat een psychose is. Hoe u het kunt herkennen. Welke mensen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een psychose. Dat het gaat om een toestand op een bepaald moment. Een toestand die al of niet regelmatig terug komt.

Hoe u kunt reageren op iemand die zich in psychotische toestand bevindt, verneemt u van Kristof Tant, hulpverlener in de psychosezorg en actief medewerker bij de Herstel Academie.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

  • Maatschappelijk werkers, werkzaam in CAW, OCMW, mutualiteit, sociale dienst politie, sociale verhuurkantoren, dienstencentra, ontmoetingshuizen, ...
  • Zorgverleners en verpleegkundigen in de thuiszorg

Programma

Dagdeel 1

We gaan dieper in op de concepten 'psychose' en 'schizofrenie'.

Wat zegt de wetenschap en hoe kunnen we herstellen van een psychose?

Op basis van getuigenissen van ervaringsdeskundigen, hulpverleners en onderzoek kunnen we vijf fasen onderscheiden: vanaf de eerste vroege symptomen tot een leven na een psychotische ontregeling. Wat zijn de kenmerken van deze vijf fases en hoe kunnen deze worden beantwoord en behandeld?

Dagdeel 2

Wat betekent 'psychische kwetsbaarheid' en wat zegt ons dat over 'psychische weerbaarheid'? Wat zijn de elementen en aandachtspunten van herstelgericht kijken naar psychische problemen. Hoe kunnen we daar in de praktijk of in het contact met cliënten mee aan de slag?

Lesdata

Datum Startuur Einduur
donderdag 17/10/2024 13:30 16:30
donderdag 24/10/2024 13:30 16:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Contact

  • T: 078 35 39 30
  • Tine@escala.be

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.