Crowdfunding voor non-profit organisaties


Een nieuwe financieringsvorm
Opleiding Financieel Beleid 130654

Introductie

Kampt uw organisatie ook met een (mogelijke) daling van de subsidies? Wordt het steeds moeilijker om sponsorbudgetten bijeen te brengen, maar wenst u toch kapitaal te verzamelen? Dan bent u niet de enige. Door de crisis wordt het steeds moeilijker voor organisaties om financiële middelen te verwerven.

Hebt u ooit de optie van crowdfunding overwogen? Via crowdfunding wordt geen geld verzameld via een financiële instelling. Crowdfunding werkt zonder financiële tussenpersonen. Er is rechtstreeks contact tussen de investeerder en de organisatie.

Crowdfunding ontstond enkele jaren geleden, vooral in Amerika in de cultuursector (vb. film, muziek, theater, ...).  In deze sector bleek crowdfunding een ideale alternatieve financieringstechniek te zijn.

Door dit succes wordt crowdfunding nu ook meer en meer voor andere initiatieven gebruikt. In Europa richt crowdfunding zich vooral tot startende ondernemers met een innovatief idee, die geen of onvoldoende startkapitaal hebben. Misschien is crowdfunding ook de ideale oplossing voor uw organisatie?

Omschrijving

Via crowdfunidng geeft de organisatie bij een platform aan dat hij of zij een idee heeft dat externe financiering nodig heeft. De beheerders van dit platform gaan een gesprek aan met de organisatie en beslissen of het idee potentieel heeft. Bij goedkeuring, plaatst de organisatie het idee op het platform en zoekt investeerders. Individuele investeerders kunnen geld investeren in bepaalde projecten, misschien wel het project van uw organisatie. De organisatie ontvangt het geld zodra het volledige bedrag behaald werd, anders krijgen de investeerders hun geld terug. Met het eventueel ontvangen bedrag kunt u uw idee verder uitwerken.

Het is belangrijk om goed voorbereid met een crowdfunding project te starten! Tijdens deze opleiding  bespreken we de fiscale en juridische aspecten, waarvan u op de hoogte dient te zijn om uw project succesvol te maken, zonder juridische of fiscale verrassingen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Organisaties die gebruik wensen te maken van alternatieve financieringstechnieken zoals Crowdfunding.

Programma

Inleiding: wat is crowdfunding

  • Kort ontstaan en duiding crowdfunding
  • Voordelen van crowdfunding
  • Hoe starten als organisatie met crowdfunding: procedure opzetten en investeerders zoeken
  • Voor welke projecten crowdfunding gebruiken?

Crowdfuniding: de fiscale aspecten

Crowdfunding: de juridische aspecten

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.