Leiding geven in de schoonmaak


Duidelijk en gestructureerd een poetsteam aansturen
Opleiding Algemeen beleid en organisatie 100499

Introductie

Een job als verantwoordelijke voor een schoonmaakdienst is niet te onderschatten. Naast een gespecialiseerde vakkennis vergt deze functie ook coachende vaardigheden.

Omschrijving

Alle instructies moeten duidelijk zijn opgesteld, en de taken dienen op een motiverende wijze te worden gedelegeerd naar het personeel.

In deze specifieke opleiding voor werkbegeleiders, coaches en verantwoordelijken binnen diverse organisaties, worden tools en werkinstrumenten aangereikt die de verantwoordelijke helpen om het schoonmaakpersoneel op een efficiënte wijze aan te sturen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

  • Teamleaders uit de social-profitsector ondermeer OCMW's, PWA's en WZC's die verantwoordelijk zijn voor een team van poetsvrouwen en klusjesmannen.
  • Consulenten dienstencheques bedrijven die verantwoordelijk zijn voor poetshulpen in de particuliere schoonmaak.
  • Verantwoordelijken van schoonmaakbedrijven die dagdagelijks poetshulpen aansturen in kantoren, bedrijven, openbare ruimten, enz.

Voorkennis

Er is een voorkennis vereist.

Programma

1. Instructies geven

  • Hoe stel ik een duidelijke werkinstructie op?
  • Het overbrengen van instructies

2. Het team coachen

  • Situationeel leiderschap
  • De sterkte van je team:
    • Sterktes en zwaktes van elk individu
    • Bouwen aan een constructieve teamgeest
    • Een duidelijke doelstelling
  • Coachend leiding geven aan je team:
    • Basiscompetenties van een goede coach
    • Ontwikkel een goede coach techniek
  • Taken delegeren
  • Omgaan met weerstand

3. Inspireren en motiveren

  • Inspirerend leiderschap
  • Oorzaken van demotivatie
  • Signalen van demotivatie
  • Tips om het personeel te motiveren

4. Persoonlijke ontwikkeling

  • Belangrijke waarden die ervaren worden in de job als verantwoordelijke
  • Ervaringsuitwisseling
  • Leerpunten

Dries Simoen, Dries is bachelor Chemie, hygiëneconsulent in de voedingssector, Quality Technician en preventieadviseur niveau II. Zijn jarenlange ervaring resulteert in professionaliteit mbt voedselveiligheid en schoonmaakbeheer.