Succesvol onderhandelen


Geen verschillen? Dan ook niet onderhandelen?
Webinar Persoonlijke vaardigheden 060384

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

 • Na deze workshop heeft u een overzicht van de parameters die spelen bij een onderhandeling, de opties die u heeft inzake stijl tijdens en de druk die u wel of niet wil voeren op de onderhandelingen.  
 • U herkent de basistricks van anderen. U heeft een instrument in handen om u systematisch voor te bereiden. U zal beter de grenzen aan uw toegeeflijkheid plannen, inbouwen en beheren.
 • Inzicht zonder oefening rendeert niet echt: daarom heeft u ook enkele praktische casussen doorlopen en betere voeling met de praktijk aan de onderhandeltafel.  

Introductie

Onderhandelen is een bijzondere vorm van communicatie, die er op gericht is om verschillen tussen partijen zo bij te stellen dat een overeenkomst toch mogelijk wordt.

Omschrijving

Wanneer beide  partijen open staan voor samenwerking valt onderhandelen nog wel mee,  maar vaak is de wil bij een van beiden (schijnbaar) zoek, of komt er een onderhandeling omdat er geen weg naast is, het beroemde TINA (There Is No Alternative) syndroom.

Er is in zo'n geval niet voldoende vertrouwen voor een evenwichtige win/winovereenkomst. U moet dan kiezen: eerst vertrouwen herstellen of onderhandelen vanuit (on)macht?

Wat doen onderhandelaars eigenlijk?

Onderhandelaars onderzoeken belangen, intenties en posities, en ruilen met elkaar, een toegeving tegen een toegeving. Hierbij houden ze natuurlijk heel erg in de gaten dat ze niet te veel weg geven, en fatsoenlijke waarde in ruil krijgen.

Daarom maken onderhandelaars minstens een grondige voorbereiding van wat langs beide zijden te ruilen valt, en brengen dit soms in kaart in een onderhandelingsmatrix.

De gewenste duur van de relatie is hierbij erg belangrijk: wanneer u maar één keer met iemand wil samen werken doet u minder moeite, en moet u voor de toekomst ook met minder risico's op foute precedenten rekening houden.

Onderhandelaars proberen hun belangen veilig te stellen, en een zekere macht te verwerven aan de tafel. Hierdoor ontstaan soms complexe onderhandelingsspelletjes, met zichtbare en onzichtbare betrokkenen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Is uw deal met klanten, medewerkers of leveranciers pas rond na een soms complexe afweging en ruil tussen elkaars verwachtingen en belangen? Is een principieel akkoord in uw vak waardeloos tot alle modaliteiten van de uitvoering grondig doorgepraat zijn? Is er geen akkoord mogelijk tenzij na een discussie ten gronde over details en concessies? Moet u altijd mee op zoek naar een waardevolle compromis? Dan mag u onderhandelen zeker niet aan het toeval of de ingeving van het moment over laten. Start hier met de basis.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Methodologie

Inzicht zonder oefening rendeert niet echt: daarom heeft u ook enkele praktische casussen doorlopen en betere voeling met de praktijk aan de onderhandeltafel.  

Programma

 • Het jargon van onderhandelaars en onderhandelingen
 • Voorbereiden van een onderhandeling:
  • Machtsbalans, vertrouwen, intenties en posities onderzoeken en in kaart brengen
  • Houding en communicatiestijlen, hebt u te kiezen? Zacht, hard, win/win (positioneel en principieel onderhandelen)
  • Voorbereiden van onderhandelingsruimte en een sterke uitweg. Opstellen van een onderhandelingsmatrix
 • Aan de onderhandelingstafel (practicum):
  • Werkopdrachten en casusbesprekingen in uiteenlopende onderhandelingsdomeinen zoals werkingsbudgetten, HR, commercieel overtuigen, ...
  • Invloed uitoefenen op de uitkomst? Manipuleren en tricks aan de onderhandelingstafel
  • Omgaan met lastige situaties

Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner SBM, cvba Skilliant.

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 04/05/2021 18:30 21:30
dinsdag 11/05/2021 18:30 21:30
dinsdag 18/05/2021 18:30 21:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Contact

 • T: 078 35 39 30
 • Tine@escala.be

Prijsinfo

KMO: met de KMO-portefeuille recupereert u tot 40% van het deelnametarief. Voor gratis advies en begeleiding neemt u contact op met Kevin Labens op 078 35 36 38 of kevin.labens@sbm.be

2006-384-2-OmschrijvingDocent-1.jpg

Alphonse Degryse doet tijdens de periode 1980-1999 operationele en leidinggevende ervaring op in sales- & marketing in internationale bedrijven: nv Vandemoortele, nv Alpro, nv Vamix, nv Abbott, nv Nutricia. Van 1999 tot 2012 leidt hij een aantal change projecten in verschillende familiale KMO's, actief in BeNeLux: opstart en omschakelen van activiteiten, overnames, Euro-transitietrajecten... In 2007 richt Alphonse Degryse het consultancy-, training- en coachingbureau ADC commv op. Sinds 2009 is hij fulltime aan de slag in bedrijven en social profit: als consultant, trainer en coach, gepassioneerd door communicatie tussen mensen, en hoe je mensen beweegt tot 'gewenst' gedrag, op goede en lastiger momenten.

 

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.