Ethische knopen in het sociaal werk


Beter omgaan met ethische en deontologische spanningsvelden
Opleiding Maatschappelijke Topic 180698

Introductie

Werken met mensen brengt ethische, morele kwesties met zich mee.

Wat is nodig, wat is goed, wat is in deze het juiste om te doen ? Deze keuzes zijn waarden-gedreven. Hoe kunnen we die kern van ons werk behoeden?

Daarover gaat deze vorming/supervisie.

De docent stelt een denkkader voor dat helpt om de morele intuïtie te onderzoeken en te komen tot een overweging waarin - wat van belang en waarde is - een plaats krijgt.

In dit proces van wikken en wegen zetten we sociologische, ethische en juridische kaders in om tot een gedragen beslissing te komen die de persoonlijke mening overstijgt. Het gaat over het zorgvuldig toepassen van de kernwaarden van sociaal werk, elke keer opnieuw, in elke concrete casus.  

Deze opleiding ondersteunt een integere afweging en biedt daarmee ook een taal en werkwijze om die verder te delen met collega’s.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze praktische opleiding richt zich naar alle medewerkers in de sociale sector of de publieke sector.

Methodologie

Met deze opleiding verwerft u een manier om -met praktische wijsheid- om te gaan met morele vragen die horen bij een integere beroepsuitoefening.

Het kader dat in deze opleiding wordt voorgesteld (model gebaseerd op de theorie van het communicatieve handelen van J. Habermas) werkt als ordening voor het denken over deontologische kwesties. Daarnaast maakt het kader vragen bespreekbaar in een open dialoog.

Vooreerst wordt voor u het theoretische raamwerk uiteen gezet, daarna worden concrete dilemma’s en vragen op basis van het model behandeld. Door deze introductie krijgt men én een theoretisch inzicht en een praktisch ervaren van dit model.

Programma

Omgaan met de ethische dilemma's of spanningen in het werk vraagt een aparte benadering.

Deze vorming geeft een introductie in een beproefde manier om hiermee om te gaan: het is een model dat gebaseerd is op de theorie van het communicatieve handelen van J. Habermas.

Vooreerst wordt het theoretische raamwerk uiteen gezet, daarna worden concrete dilemma’s en vragen op basis van het model behandeld.

Door deze introductie krijgt men én een theoretisch inzicht en een praktisch ervaren van dit model.

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 27/02/2024 13:00 17:00

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Tour & Taxis
  • Havenlaan 86c
  • 1000 Brussel
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078 35 39 30
  • F: 051/268754
  • Tine@escala.be

Cursusmateriaal

Bij deze opleiding hoort het handboek 'Ethische knopen. Leidraad voor doordacht sociaal werk', in 2019 uitgegeven door Pelckmans Pro.

De aankoop ervan kunnen wij ten sterkste aanraden.

Bij de uitnodiging voor deze opleiding ontvangt u de aankooplink waarmee u dit boek kan aanschaffen met 5% korting op de normale winkelverkoopprijs.

Prijsinfo

  • Overheid, social profit en vzw's: € 160 per persoon exclusief BTW.
  • Andere: € 240 per persoon exclusief BTW.

Ook al was ik doodmoe na drukke ochtendshift, ik zat aan mijn tablet gekluisterd, door de manier van lesgeven, super boeiend gebracht. Zie al uit naar volgende opleidingen! Een dikke pluim voor docente.

De Maerteleire Veronique, Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Deze opleiding werd door de deelnemers beoordeeld met een score van 96% (december 2020)

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.