Praktijkhandleiding in digitale fotografie (basis)

Opleiding ICT en informatiemanagement 100904

Introductie

Digitale fotografie is inmiddels volledig ingeburgerd bij zowel mediaproducenten als de (semi-)professionele fotograaf. Door de steeds uitgebreidere mogelijkheden, is de digitale camera niet langer weg te denken. Vooral nu veel mensen een digitale (spiegelreflex)camera hebben en fotobewerkingen een eenvoudige ingreep zijn geworden door het grote aanbod gebruiksvriendelijke software. Een goede foto maken is echter totaal verschillend dan op een knopje drukken. Daarvoor moet u niet alleen het juiste voorwerp of de juiste situatie voor de digitale spiegelreflex camera hebben. U moet dan ook inzicht hebben in enkele technische aspecten rond digitaal fotograferen. Maar beschit u over voldoende praktijkkennis na het lezen van de handleiding? Deze opleiding vertaalt de technische specificaties van uw digitale spiegelreflextoestel in praktijkervaring zodat u eigenhandig in staat bent om op professionele wijze met uw toestel om te gaan.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

De cursus is bestemd voor startende of gevestigde medewerkers uit grafische bedrijven, -afdelingen of reclamebureaus, webdesigners, fotolabs of grafische vormgevers die de basisbeginselen van digitale fotografie in praktijk wensen te leren.

Voorkennis

Voor deelname aan de cursus is een eigen digitale reflex- of hybridecamera (geen compactcamera) vereist.

Methodologie

De cursus wordt klassikaal gegeven in groepen van maximum 14 personen. U kunt dus rekenen op maximale persoonlijke aandacht. Na de theoretische uitleg werkt u aan praktijkoefeningen. U ontvangt ook lesmateriaal als ondersteuning van de praktijklessen. De hierboven genoemde informatie betreft het open cursusaanbod.

OP ZOEK NAAR EEN PRIKKELENDE MAATTRAINING OF BEGELEIDING?

Om uw persoonlijke of bedrijfsgebonden groeiambities waar te maken kan u op ons vertrouwen. Wat uw uitdaging ook is, we vinden binnen ons ruime netwerk van ervaren vakspecialisten en -trainers beslist de mensen met wie u uw doelstellingen kan bereiken. Vertrekkend vanuit uw behoeften, visie en strategie ontwikkelen wij een oplossing volledig afgestemd op uw noden en wensen. Onze hands-on aanpak zorgt ervoor dat u praktische en bruikbare oplossingen hebt die onmiddellijk toepasbaar zijn.

Bovendien bepaalt u ook mee de best geschikte organisatievorm qua locatie, tijdstip en duur. De opleidingen en begeleidingen kunnen worden georganiseerd in uw bedrijf, op één van onze campussen of op een andere locatie naar uw keuze. Ook na uw opleiding of begeleiding wordt u nog verder ondersteund. Verbeteringen en veranderingen vragen immers continue aandacht. Dit zorgt er dan ook voor dat u volgens de juiste stappen verderop kan en uw investering blijft renderen.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

U verkent de mogelijkheden vanuw eigen digitale camera en maakt kennis met fotografische technieken, zoals belichting en scherpte. De cursus behandelt de basisprincipes van het digitaal bewerken van uw foto's. Zo leert u omgaan met formaten en manieren van opslaan. Ook het maken van een goede print wordt behandeld. De elementaire fotografische vormgeving, compositie, standpunt en kader komen aan bod aan de hand van uitleg, instructies en opdrachten. Een belangrijk onderdeel van deze cursus is het bekijken en analyseren van foto's van elkaar en van beroepsfotografen. Na deze cursus kan u de vervolgtraining 'Lightroom op PC' (Mac) volgen.

Programma

 • Diafragma, sluitertijd, lichtgevoeligheid en stops
 • Flitsen, digitale lenzen
 • Werking van de CCD
 • Het digitale negatief, RAW-bestand met de voordelen daarvan voor belichting en kleur
 • Inlezen, opslaan en beheren van bestanden
 • Verschillende bestandsformaten met hun toepassingen
 • Kleurdiepte en maximale densiteit en hun invloed
 • Gevolgen van de kleurtemperatuur van de lichtbron en correctie hiervan
 • Histogram op camera en in Photoshop
 • Witbalans uitgebreid met camera en in Photoshop
 • Werken in 16-bit modus in Photoshop
 • Profielen en de NIDF fotografennorm
 • Ruis en ruisonderdrukking
 • Grijs-, wit-, zwartmeting