MANET - Intersectoraal management netwerk

Opleiding HRM 050499

Introductie

MANET verenigt leden uit lokale besturen, ocmw's, intercommunales, zorgorganisaties in een verrijkend netwerk.

Openbare besturen en social profit organisaties worden geconfronteerd met specifieke problemen en antwoorden uit de bedrijfswereld zijn niet steeds onveranderd van toepassing in uw sector.

Met MANET ondersteunen we de professionalisering van publieke instellingen en social profit organisaties met praktijkgerichte uiteenzettingen en toepasbare kennis. Daarbij is de onderlinge uitwisseling en de inbreng vanuit de groep een belangrijk onderdeel.

Omschrijving

MANET komt vier keer per jaar bijeen op een unieke locatie. Na een inspirerende uiteenzetting over een actueel thema, neemt de gastheer/vrouw de deelnemers mee achter de schermen van de organisatie. Als afsluiter is er een netwerkmoment met een rijkelijk gevuld buffet waar veelal wordt nagepraat over de uiteenzetting en andere professionele ervaringen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Openbare besturen en social profit organisaties worden geconfronteerd met specifieke problemen. Dit netwerk van specialisten en collega's is bedoeld voor leidinggevenden en beslissingnemers die meer wensen dan de traditionele opleidingen. Via ervaringsuitwisseling krijgt u immers op een snelle manier antwoord op concrete vragen.

Bijkomende info

De laatste sessie die plaatsvindt op 10 december 2019 kan u gratis bijwonen als kennismakingsessie in aanloop van het nieuwe jaar.

Prijsinformatie:

Schrijft u zich in dan betaalt u het bedrag van de resterende sessies. De tweede en volgende deelnemer(s) van dezelfde organisatie krijgen een korting van 20%. Bovendien kunt u genieten van een kennismakingsaanbod: eerste sessie gratis. Elk lid mag één keer een gast uitnodigen om gratis kennis te maken met MANET.

Het hele jaar door kunt u als nieuw lid instappen.

Inhoudelijke vragen: Patrick Vanhaecke, tel. 050 40 30 97, patrick.vanhaecke@escala.be

Praktische vragen, inlichtingen en inschrijvingen: Florence Laperre, tel. 051 26 87 65, Florence.laperre @escala.be

Methodologie

Stuurgroep

De inhoud van het programma wordt mede bepaald door de stuurgroep die ook deel uitmaakt van het netwerk:

Dhr. Kristof Schotsmans, gemeentesecretaris Damme

Mevr. Mieke Demeestere, directeur patiëntenzorg P.Z. Heilige Familie

Dhr. Patrick Verhelst, Plant manager IMOG in Moen

Mevr. Virginie Lemaire, HR-verantwoordelijke WVI

2005-499-1-AfbeeldingInDeKijker.png

Programma

Sessie 1: Hoe moeten we omgaan met G.D.P.R. binnen onze organisatie?

De General Data Protection Regulation (GDPR) of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een wijziging van de Europese wetgeving over de privacy. Ze zorgen voor transparantie, juistheid en integriteit. Verzamelt uw organisatie de gegevens van EU-burgers? Dan moet u uw bedrijfsvoering vanaf 25 mei 2018 afstemmen op de GDPR. Anders riskeert u een boete van 4 procent van de totale jaaromzet, met een maximum van 20 miljoen euro.

Spreker: Peter Bergmans, IR computerwetenschappen, information security advisor GZA, lector Thomas More

Datum: 13 maart 2018; uren: 08.30-12.00

Locatie: Roeselare, Focus/WTV en  Mercurehotel

Sessie 2: De wondere wereld van de overheidsopdrachten

Deze nieuwe regelgeving rond de overheidsopdrachten trad in werking op 30 juni 2017, wijzigingen die het gevolg zijn van de omzetting van Europese richtlijnen. De richtlijnen wijzigen de plaatsingsregels, de procedures, de bekendmaking, ... Bij het uitschrijven van bestekken en lastenboeken moet met de betreffende regelgeving inzake overheidsopdrachten rekening gehouden worden. Terwijl het enerzijds de bedoeling is om met een uniforme wetgeving de opmaak ervan te vereenvoudigen, blijkt vaak dat het uitgewerkte resultaat behoorlijk complex is en niet altijd coherent in de opbouw. Het gebrek aan duidelijke structuur en overmatige tekstgegevens hebben dikwijls tot gevolg dat het aantal inschrijvers op de opdracht vaak beperkt blijft. Deze korte sessie belicht een aantal belangrijke aandachtspunten.

Spreker: Rudi Claeys, jurist, senior expert overheidsopdrachten

Datum: 19 juni 2018; uren: 09.30-13.00

Locatie: Ijzertoren Diksmuide

Sessie 3: Het nieuwe werken in de praktijk

Cultuurcentrum De Spil is een organisatie in verandering, voortdurend op zoek naar haar functie en opdracht in een steeds veranderend cultureel landschap.

Werken aan eigen verantwoordelijkheid in teams en streven naar zelfsturing is niet alleen een manier van werken. Het is een uitgesproken visie op organisatieontwikkeling, waar vertrouwen in het kunnen van medewerkers en teams centraal staat. Deze visie is een houvast om dat kunnen zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Zelfsturing invoeren is meer dan een beslissing en een druk op de knop. Het is een proces op maat van je eigen organisatie, niet altijd rozengeur en maneschijn. Met heel wat hindernissen, maar ook onverwachte kansen: een getuigenis over Innovatieve Arbeidsorganisatie in de praktijk.

Spreker: Dirk Cornelis, directeur Cultuurcentrum De Spil Roeselare en voorzitter VVC

Datum: 11 september 2018; uren: 11.00-14.30

Locatie: Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten, Zedelgem

Sessie 4: Internet of things (IOT): welke veranderingen zal dit te weeg brengen op de werkvloer?

Het internet der dingen (Engels: Internet of things) refereert aan de situatie dat door mensen bediende computers (desktops, laptops, tablets, smartphones) in de minderheid zullen zijn op het internet. De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten, zogenaamde embedded systems. Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen. Moeten we hier schrik van hebben of zal dit juist nieuwe ongeziene opportuniteiten scheppen?

Spreker: Dirk Roelens, partner Moore Stephens Strategy & Operations

Datum: 11 december 2018; uren: 12.00-15.30

Locatie: Jabbeke, Sensotec