Financiële rapportering met Excel


Ontdek sneller het verhaal achter de cijfers
Opleiding Financieel Beleid 040485

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

U kunt vlot via MS-Excel financiële gegevens uit verschillende bronnen samenbrengen, bundelen en vlotter analyseren.

Omschrijving

Wenst u méér informatie te halen uit de overvloed aan data en deze ook accurater te interpreteren?  Wilt u deze informatie bovendien ook overzichtelijk kunnen rapporteren? MS-Excel is een krachtige tool om deze gegevensstroom en de rapportering te verbeteren. Hierdoor ontdekt u sneller het verhaal achter de cijfers en neemt u beter onderbouwde beleidsbeslissingen inzake planning, budgettering en financiële analyses.

Bouw zonder programmeur uw eigen analyses, rapporten en 'business intelligence' op.

Deze opleiding integreert tevens de nieuwe revolutionaire tools binnen Excel m.n. Power Pivot en Power Query in de financiële rapportering. Microsoft heeft inderdaad de keuze gemaakt om Excel ten volle te integreren in bestaande systemen en niet meer als een geïsoleerde toepassing te behandelen. Op deze trend wordt uitgebreid ingespeeld.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is een niet te missen aanrader voor alle kaderleden en verantwoordelijken die zich met financiële rapportering in de brede zin bezighouden en kerngetallen voor zich willen laten spreken.

Voorkennis

Kennis van de basisfuncties van MS-Excel is vereist.

Bijkomende info

Het aantal deelnemers is beperkt tot 10. Snel inschrijven is de boodschap!

Het programma komt in aanmerking voor permanente vorming:

  • 18u ITAA
  • 3u BIV

Methodologie

Deze opleiding verloopt als een combinatie van praktische uiteenzetting, interactie van de deelnemers en workshop. Iedere deelnemer beschikt over een computer om zo de oefeningen onmiddellijk in de praktijk te maken. Een duidelijk gestructureerde syllabus met oefenbestanden kan later als handleiding steeds geconsulteerd worden.

financiele-rapportering-excel-2-1_2004-485.jpg

Programma

Deze opleiding is geen loutere een IT-cursus alhoewel het ook de bedoeling is om uw technische Excel kennis gevoelig op te krikken. Deze opleiding geeft een overzicht van wat Excel kan om uw werk efficiënter en diepgaander te laten verlopen.

De 10 hoofdstukken rond analyse en rapportering kunnen in 6 logische stappen samengevat worden:

1. Analyseer uw eigen bestaande gegevens - Geen nieuwe input van data nodig door gegevens te importeren met MS Query/Power Query

Deze tool laat toe een structurele verbinding te maken met centrale databases. Door het onbeperkte aantal lijnen dat kan ingelezen worden, krijgt deze tool in Excel een extra dimensie.

2. Laat de gegevens spreken via klassieke draaitabellen of Power Pivot

De analyse van de data gebeurt via draaitabellen. Met de wizzard wordt een concrete dataset tot een draaitabel omgevormd. Vervolgens worden berekende velden toegevoegd, filtermogelijkheden aangewend, drill-down functionaliteit ingebouwd, etc. U verrijkt zeker uw basiskennis met deze doorgedreven toepassingen.

3. Maak van gegevens informatie en rapporteer

Autofilter, uitgebreide filter, subtotalen, sorteren, aangepaste weergaven, overzichten, ... u al of niet reeds bekend, komen allemaal aan bod. Het zijn hulpmiddelen om data in bruikbare vorm te gieten. Ook hier wordt uw kennis verdiept met nadruk op het aanreiken van concreet materiaal en toepassingen.

4. Rapporteren: alle informatie in één oogopslag via grafieken

De gegevens in grafieken zetten is ook een praktische tool binnen Excel. Dit gaat van het maken van een eenvoudige grafiek tot het genereren van flexibele draaigrafieken, met geduide gegevens, trendlijn, dubbele schaal, etc.

5. Op een gemakkelijke manier financiële analyses genereren

Hierbij ziet u hoe Excel gebruikt wordt om inversteringen te analyseren (netto actuele waarde, interne rendabiliteit en terugverdienperiode worden in één model geïntegreerd). Doelzoeken, een weinig bekende, eenvoudige, en krachtige functie helpt ons bij het evalueren. Verder komen 'Scenariobeheer' en 'Oplosser' aan bod, met praktische cases.

6. Maak automatisch wat automatisch kan

Macro's: tenslotte leert u ook via macro's uw applicaties te automatiseren (bvb sorteer-, vernieuw-, afdruk-, opbouwen, starten).

Doorheen de hoofstukken worden voortdurend functies aangereikt in concrete voorbeelden. Functies zijn de hefboom in het gebruik van Excel.

Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner SBM, cvba Skilliant.

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 20/04/2021 18:30 21:30
dinsdag 27/04/2021 18:30 21:30
dinsdag 04/05/2021 18:30 21:30
dinsdag 11/05/2021 18:30 21:30
dinsdag 18/05/2021 18:30 21:30
dinsdag 25/05/2021 18:30 21:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Escala Roeselare
  • Oostnieuwkerksesteenweg 111
  • 8800 Roeselare
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078 35 39 30
  • Tine@escala.be

Escala helpt u graag in uw continu streven naar verbetering en professionalisering.
Via in-house opleidingen, advies en begeleiding biedt Escala de nodige ondersteuning.