10 okt

Virtual Reality & Augmented Reality in de medische sector

Event Zorg en welzijn #190369

Virtual, Augmented en Extended Reality kennen een sterke groei en worden steeds vaker toegepast binnen de medische- & zorgsector. Escala neemt na de succesvolle editie van augustus 2018 te Kortrijk het heft in handen om de medische- & zorgsector bewust te maken van de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën met zich meebrengen, dit binnen diverse disciplines in de medische- & zorgsector. VR, AR en XR kunnen een grote rol spelen bij het opleiden van geneeskundig personeel, de samenwerking met chirurgen op afstand, het visualiseren van tumoren, revalidatie(s), pijnbestrijding, verlamming, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Escala slaagt er opnieuw in om een unieke dag voor de medische- & zorgsector op te zetten. Tijdens deze dag in PXL Congres Hasselt maakt de bezoeker kennis met de meerwaarde die VR, AR en XR voor deze sectoren kan betekenen. Na een plenair gedeelte kunnen de bezoekers op de beurs zelf de meerwaarde van VR/AR/XR beleven, in contact komen met VR/AR/XR producenten & ontwikkelaars, software - hardware producenten.

Escala maakt werk van de ontwikkeling van opleidingen die inspelen op de vraag vanuit de medische- en zorgsector.

Na het volgen van deze dag maakt u het 'virtuele' verschil! U bent volledig op de hoogte van de praktische toepassingsmogelijkheden van Virtual, Augmented en Mixed Reality voor uw organisatie in de medische- en/of zorgsector.

In samenwerking met Syntra Vlaanderen

Donderdag 10 oktober

09:30 u
Onthaal
10:00 u
Verwelkoming & Plenair deel 1: VR/AR/MR/XR - Howest DAE (Digital Arts & Entertainment)

Howest laat deelnemers uitgebreid kennis maken met de vele facetten en professionele toepassingsmogelijkheden van Virtual, Augmented en Mixed Reality technologieën. Na het volgen van deze uiteenzetting hebben de evoluties die de technologie heeft afgelegd en wat de toekomst zal bieden geen geheimen meer.

12:00 u
Foodcorner + Beurs & VR/AR/MR/XR beleving
13:30 u
"The magic of Spatial Computing-Augmented Healthcare & Education"

Dr. Rafael Grossmann, Healthcare futurist, Technology innovator, Surgeon & Educator

 • Throughout his career, Dr. Grossmann has focused on tapping the paradoxical power of technology to coexist with a better, more humane medical care. As a healthcare futurist, being a full-time practicing surgeon gives him the rare skills, qualities and advantages to combine and enhance both his passions.
 • He is one of the earliest Google Glass explorers and on June 20th, 2013, was the first doctor to ever use Google Glass during live surgery (Currently focusing Spatial Computing, on MagicLeap and Hololens applications in Healthcare & Education)
 • Being a telemedicine, Global Health and Digital Medicine advocate, Dr. Grossmann is a strong believer in the power of technology to augment healthcare and education, to better connect providers and patients.
 • He is convinced that innovation in healthcare technology, along with the current developments in Mobile and Wearable platforms, Virtual, Augmented and Mixed Reality, along with AI, Deep Learning, Blockchain, Nanotechnology, 3D printing and Robotics will exponentially improve healthcare connectivity, communication and data management, and result in more efficient, intuitive, less expensive and ultimately better and more empathic patient care and Medical Education, as well as improved Global Access to Healthcare.
14:00 u
"Beyond AR. Hoe kennis vandaag te borgen, klaar voor morgen"

Angel van Uffelen & Koen Room, Manual.to

AR is de toekomst. Maar hoe ver ligt die toekomst nog? En wat kunnen we vandaag in de medische- en zorgsector doen om daar op voorbereid te zijn? Hoe kunnen we nu al starten met het borgen van de kennis van onze ervaren medewerkers en ons zo voorbereiden op de bredere uitrol van deze technologieën? Tijdens deze keynote ontdekt u hoe Manual.to u kan voorbereiden op morgen.

Manual.to is een softwareplatform om snel en flexibel kennis digitaal te borgen voor de toekomst. Opgestart in Vlaanderen, werken ze wereldwijd samen met onder meer de NHS in London, Microsoft en Atos.

14:30 u
"Zorgtechnologie bekeken door een (niet-) technologische bril"

Steven Palmaers, onderzoekshoofd expertisecentrum PXL Smart ICT

Annemie Spooren, onderzoekshoofd PXL Zorginnovatie

De zorgsector maakt momenteel een sterke evolutie door. Nieuwe technologieën, zoals Augmented en Virtual Reality zouden een belangrijke rol kunnen spelen in verschillende aspecten binnen het zorgproces.

Meer specifiek zijn er mogelijkheden voor:

 • het opleiden van personeel, om specifieke vaardigheden aan te leren, in te oefenen en te onderhouden;
 • het bewust maken van personeel, familie, kennissen en leken voor specifieke aandoeningen (hoe is het om je als rolstoelgebruiker door een woning te verplaatsen, hoe is het om je als autistisch persoon in een drukke omgeving te bevinden);
 • het aanleren van bepaalde handelingen als persoon met een beperking;
 • het ervaren van de positieve impact van bepaalde wijzigingen aan je woning, omgeving of gedrag op je dagelijks welbevinden en zelfstandig functioneren als persoon met een beperking of zorgnood;
 • het therapeutisch inzetten van technologie om bepaalde handelingen of activiteiten eenvoudiger te kunnen uitvoeren (ontspannen, geruststellen, afleiden)

Naast een toelichting van bovenstaande items, aan de hand van enkele concrete voorbeelden, wordt in deze sessie op basis van lopende en afgelopen onderzoeksprojecten van Hogeschool PXL ingezoomd op onderstaande (niet-technologische) items:

 • Hoe kan je ervoor zorgen dat vraag en aanbod goed op elkaar worden afgestemd en dat de zorgpartner en de technologiepartner elkaar goed begrijpen?
 • Wat is de meerwaarde van user centred design in een dergelijk project? Hoe zorg je ervoor dat de eindgebruiker zo optimaal mogelijk betrokken wordt, vanaf de requirements fase?
 • Wat zijn de learnings uit de afgelopen en lopende projecten? Welke best practices kunnen we delen?

De presentatie wordt verzorgd door 2 onderzoekshoofden van Hogeschool PXL, vanuit het domein technologie (PXL Smart ICT) en vanuit het domein zorg (PXL Zorginnovatie).

Vanuit beide expertisecentra werden de voorbije jaren al verschillende multidisciplinaire projecten tot een succesvol einde gebracht.

15:30 u
Receptie

Lesdata

Datum Startuur Einduur
donderdag 10/10/2019 09:30 12:30
donderdag 10/10/2019 13:30 16:30

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

 • PXL-Congres
 • Elfde-Liniestraat 23a
 • 3500 Hasselt
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078 35 39 30
 • F: 051/268754
 • Tine@escala.be